Bírságot szabott ki az NMHH a 450 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság kapcsán

forrás: Prím Online, 2015. május 12. 13:14

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forint pénzbírságot szabott ki a 450 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság kapcsán kötött hatósági szerződés késedelmes teljesítése miatt az MVM Net Zrt.-vel szemben, és az elmaradt vállalások pótlására kötelezte: az előírt adatátviteli kapacitások biztosítása az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban.

Pénzbírságal bünteti az NMHH az MVM Net Zrt.-t. Megállapították, hogy az MVM Net Zrt. megsértette a 2014. április 30-án a 450 MHz-es frekvenciasáv használatára megkötött szerződésben foglaltakat azzal, hogy késedelmesen teljesíti a hálózatkiépítés I. ütemére és szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit.

 

A szolgáltató vállalta, hogy az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már idén év elejétől biztosítja az előírt adatátviteli kapacitásokat. A hálózat elhúzódó kiépítése késlelteti a kormányzati célú szolgáltatások, csoportkommunikációs igények biztosítását, emiatt lassabban indul meg az állami- és önkormányzati közszolgáltatások fejlesztése, egyes közszolgáltatások bevezetése és széleskörű elterjesztése. 

 

A vállalás elmaradása miatt a hatóság a szolgáltatóval szemben az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket alkalmazta – az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint –, és 12 millió forint pénzbírságot szabott ki.

 
Emellett az NMHH kötelezte az MVM Net Zrt.-t, hogy június 30-ig biztosítson adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, továbbá a 4. számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Előírta azt is, hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egyszámjegyű útján. 
 
Az NMHH a bírság mértékének meghatározásakor tekintettel volt arra, hogy az MVM Net Zrt. számára a pályázatában megjelölt technológiai megoldásokkal (CDMA) ellentétben, az LTE technológia alkalmazását tartja célszerűnek, és a váltást a hatósági szerződés lehetővé teszi. A bevezetni tervezett LTE technológia korszerűbb, ennek alkalmazása fejlettebb, szélesebb körű szolgáltatások lehetőségét biztosítja a jövőben.
Az elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti. 
  

A felügyeleti eljárás menetéről

  
Az NMHH az MVM Net Zrt.-vel 2014. április 30-án kötött szerződést, amely alapján 2014. május 1-től a szolgáltató jogosultságot szerzett a 450 MHz-es frekvenciablokkok használatára. A társaság kötelezettséget vállalt a frekvenciasávon a rádiótávközlő hálózat kiépítésére és üzemeltetésére a szerződésben foglalt részletszabályok mellett. A frekvenciahasználati jogosultság alapján e sávban a szolgáltató elsődlegesen kormányzati célokat támogató rendszert üzemeltethet, valamint nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás célú igényeket is kielégíthet. Ez elősegíti a digitális közszolgáltatások fejlesztését Magyarországon. 
 
A szerződésben a szolgáltató három – a megkötéstől számított 8, 15 és 20 hónapos – ütemben vállalta a hálózat kiépítését és, hogy az egyes ütemek lezárulását követő 45 napon belül írásos beszámolót nyújt be a hatósághoz. Az MVM Net Zrt.-nek az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, és húsz hónap alatt országos szinten 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania.
 
Az I. ütem lezárulását követően a szolgáltató február 10-én határidőben benyújtotta a beszámolót. Az általános hatósági felügyeleti eljárás május 5-én zárult le határozattal és a cég saját adatszolgáltatásán alapult, amelyben elismerte a hálózati lefedettségre és bázisállomások telepítésére vonatkozó I. ütem szerinti késedelmét, illetve nem teljesítését. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05