Románia már kiberháborúban áll

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 12. 08:40

Victor Ponta szerint Románia háborút visel - bár nem konvencionális fegyverekkel, mint Ukrajna - azok ellen, akik energetikai, illetve kibernetikai biztonságát veszélyeztetik - erről egy bukaresti háromnapos kiberbiztonsági találkozó megnyitóján beszélt hétfőn a román kormányfő.

"Oroszországnak nem a tankok és rakéták a legfőbb fegyverei, hanem a gáz és energia, amivel zsarolni tudja a térséget és Európát. Ugyanakkor folyamatosan támadják a számítógépes és távközlési hálózatainkat olyan emberek, akiket sosem látunk a tévében, de akik azon vannak, hogy lebénítsák rendszereinket, az internetet, tévét, vasutat, légi közlekedést, mindazt, ami a hétköznapi életünk része" - mutatott rá Ponta.

A 17 közép- és délkelet-európai ország szakértőinek és húsz amerikai szoftvercég képviselőinek részvételével zajló rendezvényen Bruce Andrews, az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének helyettese a "digitális protekcionizmus" ellen emelt szót. Úgy vélte, hogy a gazdasági fejlődést korlátozzák azok a "nacionalista" törvények, amelyek a helyi iparnak próbálnak versenyelőnyt biztosítani.

 



Megjegyezte: a román programozók szaktudása nem maradt "észrevétlen", a Microsoft irodáiban világszerte a román a második leggyakrabban használt nyelv. Andrews szerint tovább fejlődhet az amerikai-román információs technológiai együttműködés, de ehhez elengedhetetlen, hogy ne szülessenek olyan rendelkezések, amelyek ezt korlátozzák.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter a térség országainak szorosabb kibervédelmi együttműködését sürgette. Úgy vélte, országának afganisztáni katonai szerepvállalása, valamint az a tény, hogy Bukarest vezető szerepet vállalt az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban, a kibernetikai támadások célpontjává teheti Romániát, és erre fel kell készülnie, és vezető szerepet kell betöltenie a régióban a kibernetikai biztonság terén.

A bukaresti regionális kiberbiztonsági találkozón - az amerikai kereskedelmi küldöttségen és a házigazdákon kívül - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Macedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia szakértői vannak jelen a kormányzati, illetve magánszférából.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50