Autorun vírus: eltűntnek nyilvánítva

forrás: Prím Online, 2015. május 22. 10:22

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2015 áprilisában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

Tavaly szeptemberben tűnt el végleg a toplistáról a szintén nagy múltú Conficker féreg, idén áprilisban pedig végre „Autorun” mentes a havi vírus toplista. Az Autorun vírus hihetetlenül hosszúra nyúlt karrierje nem hónapokat, hanem éveket ölelt fel, pedig a megoldás adott volt ellene. A megfelelően beállított és naprakész vírusirtó használata valamint a javítófoltok letöltése és futtatása a védekezés szempontjából megfelelő eredményt hozott. Utóbbit azonban sajnos rengetegen elhanyagolták, ami aktívan hozzájárult a pünkösdi királyságnak cseppet sem nevezhető évekig tartó toplistás helyezéséhez.

 

A kiszorulók helyére újonc is érkezett a Win32/Adware.ConvertAd adware személyében. A jelenleg kilencedik helyen található kártékony programkód célja kéretlen reklámok letöltése és megjelenítése a számítógépen. Ez a típusú adware gyakran része más kártevőknek. Ezúttal harmadik helyre rukkolt elő a JS/Kryptik.I trójai, amely különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját. Rövid szünet után visszatért a HTML/ScrInject trójai, amely hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

 

Az ESET Radar Report e havi kiadásában ezúttal arról esik szó, milyen lépéseket tehetnek a biztonságért a különféle asztali és mobil platformok gyártói, és milyen trendek látszanak a kártevők fejlődésében. Az egyik emlegetett védekezési lehetőség, hogy csak a saját - például Macintosh esetében az AppStore, illetve Windows esetében a Windows Store áruházban található, elméletileg alaposan ellenőrzött alkalmazásokat telepítjük. Ezzel sok bajnak elejét lehet venni, ugyanis az ellenőrizetlen telepítések valóban gyakori okai a különféle trójaiak, és más kártékony kódok megjelenéseinek és fertőzéseinek. Felvetődött a mobilrendszerek kapcsán a jailbreak témakör is, ezzel kapcsolatban a biztonsági szakemberek változatlanul úgy vélekednek, sérülékenyebbé és védtelenebbé tesszük vele a rendszert, ezért nem ajánlják.

 

A biztonsággal kapcsolatban egyébként mindig ki kell hangsúlyozni, hogy ebből tökéletes, 100%-os sajnos nem létezik, hiba ilyet elvárni. Új trendek is látszanak a kártevők világában, például korábban jellemzően csak asztali rendszereken bukkantak fel hamis antivírus alkalmazások, azonban újabban egyre gyakoribb jelenség ugyanez Androidos rendszereken is. Ugyancsak crossplatform irányba indultak el a ransomware-ek is, azaz a felhasználók állományait titkosító kártevők, amelyek csak váltságíj ellenében ígérik ezek visszaadását. Emlékezetes, hogy Android rendszeren 2014 júniusában éppen az ESET kutatói fedezték fel a Simplocker nevű mobilos zsaroló programot. Számos esetben lehetünk tanúi annak is, hogy az alternatív platformokat is sikeresen tudják kompromittálni a támadók, legutóbb ez például a Linuxos szerverek esetén mutatkozott meg, ahol a Linux/Mumblehard a Linuxot és a BSD rendszereket futtató szervereket támadta meg. A kártevő elsődleges célja az volt, hogy a fertőzött eszközöket kéretlen leveleket küldő botnet kiépítésére használja fel.

 

A kártékony kódok egy jelentős részét teszik ki az úgynevezett kéretlen alkalmazások (Potentially Unwanted Applications, PUA), amelyek reklámokat jelenítenek meg, keresési találatokat manipulálnak, illetve kéretlen eszköztárakat telepítenek a böngészőnkbe és sok esetben a készítők szándékosan megnehezítik ezek szabályos eltávolítását is. Összességében nem is az a kérdés, szükség van-e vírusirtóra vagy sem, hanem hogy milyen védelmi rétegeket akarunk használni, a rendszeres biztonsági ellenőrzések elvégzése pedig minden létező operációs rendszer és platform esetén elengedhetetlen.

 

 

Vírustoplista

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015. áprilisában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 16.07%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. Win32/Adware.MultiPlug adware

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 3.57%

Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

 

02. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.81 %

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

03. JS/Kryptik.I trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.70%

Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

 

04. Win32/TrojanDownloader.Waski trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.67%

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Waski egy trójai letöltő. Egy fix listát tartalmaz URL linkekkel, ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokoll segítségével.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_TrojanDownloader.Waski.A/description

 

05. LNK/Agent.AV trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.35%

Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

 

06. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.27%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

 

07. Win32/Ramnit vírus 

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.20%

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

08. HTML/ScrInject trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.19%

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

09. Win32/Adware.ConvertAd adware

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.17%

Működés: A Win32/Adware.ConvertAd egy olyan programkód, amelynek célja kéretlen reklámok letöltése és megjelenítése a számítógépen. Ez a típusú adware gyakran része más kártevőknek.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.ConvertAd.FG/description

 

10. HTML/Refresh trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.14%

Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

 

Kulcsszavak: NOD32 vírusirtó vírus Eset

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50