Új elnökségi tagok az informatikai szövetség élén

forrás: Prím Online, 2015. május 22. 12:19

Erősödött az IVSZ elnökség: éves közgyűlésén új, a digitális gazdaság és a digitális ipar fejlesztése mellett elkötelezett vezetőket választott a Szövetség. Együtt haladva a gazdasági trendekkel, az IVSZ külön alelnöki pozíciót szentel mostantól a digitális transzformáció témakörének, amit elsőként Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója tölt be.

A méret szerinti tagozatok vezető pozícióit a közgyűlési szavazás során Bánhegyi Zsófia, a T-Systems Magyarország marketing és kommunikációs igazgatója (multinacionális tagozat), Ambrus Zsolt, az XAPT ügyvezetője (nagyvállalati tagozat), dr. Vicze Gábor, az Innomine Group ügyvezetője (kkv tagozat) és Both Vilmos, a Bottom Line tulajdonosa és a Századvég Gazdaságkutató IKT üzletágának vezetője (mikro-, startup tagozat) töltik be. Általános elnökségi tag pozíciót a közgyűlés szavazatai alapján a következő két évben dr. Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels vezetője, Veres Zsolt, az IBM CEE kormányzati szektorért felelős vezetője és Wenczel Richárd, az EMC VMware országmenedzsere tölt majd be.

 

 

Az IVSZ vezetésének újonnan megválasztott és újraválasztott tagjai egyaránt a digitalizáció más iparágakra való hatását, a foglalkoztatáspolitikai igények megváltozását, az oktatás jelenlegi gyenge és rugalmatlan teljesítményét és a globális piacra való exportot emelték ki képviselendő területként.

 

Digitális transzformáció – Internet of Things

 

Jakab Roland, alelnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a digitális átalakulás nyomán az informatikai iparág szerepét, és hozzáadott értékét ma már nem kell hangsúlyozni, az irány egyértelmű: a telekommunikációs és elektronikai eszközök és megoldások a társadalom, és a gazdaság szerves részévé váltak, így a digitalizáció ma már nem lehetőség, hanem eszköz a fejlődéshez. Ma már megrendelői elvárás, hogy egy szenzoros egység akár 10 évig is üzemeljen: egy olyan világra kell nagyon gyorsan felkészülnünk, ahol minden olyan eszköz, ami hasznot húzhat az online kapcsolódásból, az a hálózatra is lesz kötve.

 

Digitális gazdaság: Nem fordulhatunk vissza

 

Az IVSZ 2014-es évét értékelő és a 2015-ös terveit megvitató közgyűlés fő üzenete, hogy „A teljes magyar gazdaságnak fel kell készülnie, a növekedést pedig a nagy hozzáadott értékű digitális termelés és a kkv-k fejlesztése hozhatja el. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke elmondta: „Az informatikára nem szabad úgy tekinteni, mint egy különleges tudományágra, ahová csak azok juthatnak el, akik megnyerték a megyei matematika versenyt. A munkaerőpiac minden szintjén tömegesen van szükség IT szakemberekre, IT szakmunkásokra, digitális készségekkel felvértezett dolgozókra. A digitális gazdaság fontosságát tovább kell hangsúlyozni, ehhez még tovább szélesíteni mozgásterünket, ennek az új iránynak a legfontosabb eredménye pedig már 2014-ben is visszaigazolta szemléletmód-váltásunkat.

 

Az IKT szektor még az elhúzódó gazdasági válság éveiben is képes volt növekedni: Magyarország GDP-jének 13,7 százaléka keletkezik direkt módon az IKT szektorban, több mint 150 ezer ember dolgozik informatikai munkahelyen, közben pedig megállíthatatlanul erősödik a szoftver- és szolgáltatásexport ágazat, ahol kizárólag a rendelkezésre álló szakemberek száma korlátozza a növekedést.”

 

Gyógyírt kell találni a krónikus mérnökhiányra

 

Ezt erősítette meg köszöntőjében Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár (NFM) is, aki elmondta: az NFM által a kezdetektől támogatott innovációs és piacra jutás támogatását célzó GOP-334-es program révén több mint 150 informatikai KKV jut 5-20 millió forintos EU H2020 támogatáshoz innovációs tevékenységeinek, szervezetének fejlesztésére. „Jelenleg az Éves Fejlesztési Keretprogramban szerepel egy, az informatikai mérnökképzést támogató kiemelt projekt, amivel az ágazat legnagyobb problémájára a krónikus mérnökhiányra szeretnénk középtávon gyógyírt kínálni. Ha van elegendő mérnök, akkor egyre több fejlesztőközpont tud betelepülni, több hazai megoldás készülhet és teljesíthető lesz a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában is szereplő cél, az ágazat exportjának duplázása.” - fejtette ki az államtitkár.

 

 

Az IVSZ Közgyűlés rendes programjának során a szervezet tagsága elfogadta a 2014. évi gazdasági és vezetői beszámolókat, új számvizsgáló és etikai bizottsági tagokat is választott, illetve Laufer Tamás, elnök és Major Gábor, főtitkár beszámoltak a szervezet 2015. évi terveiről. További részletek az IVSZ weboldalán találhatóak az eseménnyel és a szervezet egyéb ügyeivel kapcsolatban.

 

Kulcsszavak: IVSZ CIO

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09