Élet a Windows Server 2003 után

forrás: Prím Online, 2015. május 26. 16:33

Régóta várható volt, hogy a Windows Server 2003 és Windows Server 2003 R2 támogatása egyszer véget vet, ami az idén július 14-én fog bekövetkezni. E változás bizony nagy kihívást jelenthet egyes IT szakemberek számára, de emiatt nem kell túlságosan aggódni. Az alábbiakban Rory Higgins, az Eaton egyik termék menedzsere, kilenc tanácsot ad IT szakembereknek, hogyan készüljenek fel a Windows Server 2003 utáni helyzetre és hogyan értsék meg, hogy ez a változás egyszerre óriási lehetőség is.  

„Ami működik, az nem kell megjavítani”  – tartja a mondás, legtöbbször nagyon helyesen, de más a helyzet, ha egy elavult operációs rendszerről (OS) van szó. Természetesen továbbra is használhatja a Widows Server 2003 rendszerét, ami a jövőben is működni fog – legalább egy ideig. Nem szabad elfelejtenie, hogy az idő múlásával a biztonsági kockázatok egyre jobban növekednek. Egyszerűen fogalmazva, egy támogatott operációs rendszer telepítése a régi helyett hosszú távon üzletileg nélkülözhetetlen.

 



Csak az a kérdés, mi mindenre kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy a rendszer cseréje nemcsak sikeres legyen, hanem komoly és hosszú távú előnyöket is biztosítson? Nézzük meg közelebbről!

1. Gondoljon az energiaellátásra


Ha a frissítés folyamán új szervereket állít üzembe - ahogy ezt sokan tervezik-,  vagy – a lehetséges bővítésekre is gondolva – később még további szervereket szeretne üzembe helyezi, érdemes szem előtt tartania hogy energiafogyasztása is kétségtelenül nőni fog. Ha a piaci szereplők többségéhez hasonlóan Ön is virtualizálni vagy egységesíteni szeretné IT infrastruktúráját, mindenképpen meg kell fontolnia, mi fog történni a virtuális szervereivel és értékes adataival áramszünet esetén. Hasonlóan akkor is, ha új szerverek telepítése helyett inkább a felhőbe akarja átköltöztetni infrastruktúrájának egy részét, valószínűleg úgyis frissítenie kell a hálózati infrastruktúrát és növelni a sávszélességet. Ebben az esetben biztosítania kell ezen kulcsfontosságú komponensek számára a megfelelő és megbízható energiaforrást. Ha IT infrastruktúrájának frissítésekor nem szentel kellő figyelmet az áramellátásra, az jelentősen megnövekedett  üzletmenet-folytonossági kockázatokkal járhat.

2. Gondolkodjon integrált megközelítésben


Senki nem akar 20 különböző eszközzel és platformmal dolgozni, amire egyébként nincs szükség, mert az IT alkalmazások minden rétege egyszerűen áttekinthető formában integrálható. Az energiagazdálkodás is része ennek az integrált megközelítésnek: a legjobb energiamenedzsment megoldás könnyen integrálható olyan vezető virtualizációs környezetekbe mint a VMware vCenter, a Citrix XenCenter és a Microsoft System Center VMM. E szoftver használata lehetővé teszi az áramellátási eszközei széleskörű, teljes, többszintű ellenőrzését és vezérlését arról a virtualizációs platformjáról, amely a szerver, tároló és hálózati infrastruktúra egységes áttekintését biztosítja. Ha egységesített infrastrukturájú megoldással akarja leváltani a jelenlegi IT alkalmazását, gondoskodjon arról is, hogy az áramellátási eszközei is alkalmasak legyenen erre a váltása.

3. Ismerje fel az üzletmenet-folytonossági tervezés fontosságát


A modern energiagazdálkodási megoldások, olyanok mint szünetmentes tápegységek (UPS-k) és áramelosztó egységek (PDU-k), azon kívül, hogy virtualizációs platformokon keresztül ellenőrizni és vezérelni lehet őket, kulcsfontossággal bírnak, ha kritikus energiaellátási és környezeti hatások esetére tervezzük meg az üzletmenet-folytonossági eljárásokat. Valószínűleg biztosítani szeretné a fő alkalmazásai számára a minél hosszabb üzemidőt áramszünet esetére. Ezt úgy teheti meg, hogy egyes alkalmazásokat elsőbbségben részesít, a kevésbé fontosokat viszont eltávolíthatja a rendszer áramszünet esetén. Ez az eljárás meghosszabítja az akkumulátor áthidalási idejét, az ilyen módon nyert időtartalék viszont biztosíthatja a kritikus berendezés működési folytonosságát egy nagyobb és hosszabb ideig tartó áramszünet esetén. Egy energiaellátási és környezeti vészhelyzetet jelző riasztás elindíthatja a folyamatot, mely során a rendszer átköltözteti a virtális gépeket biztonságos környezetbe. Elindíthatjta a kritikus adatok replikációját a backup site-ra, át tudja azokat helyezni biztonságos környezetbe valamint elindíthatja az IT infrastruktúra szabályozott leállítását.  

4. Növelje a hatékonyságot, csökkentse a költségeket


Ügyeljen arra, hogy az Ön operációs rendszerének migrálása előnyösebb helyzetet teremtsen! Az energiagazdálkodási rendszer integrálása mellett, az új áramellátási infrastruktúra jelentősen csökkentheti az üzemeltetési költségeket. Nem szabad elfelejtenie, hogy az elöregedett UPS-ek kevésbé hatékonyak, mint a mai társaik, úgyhogy a új, modern modellek beszerzése nagy valószínűséggel rövid időn belül megtérül energiatakarékosságuknak köszönhetően. A legújabb UPS-ek rendkívüli energiahatékonysággal rendelkeznek – a kettős konverzió adta kivételes védelem most 98% körüli hatékonysággal is párosul. A hatékonyság viszont nemcsak az UPS rendszer áramfogyasztásának csökkentését eredményezi, hanem a hűtési költségekben is megtakarítást jelent, hiszen az új PDU-k generációja folyamatosan 60ºC-os üzemi hőmérsékleten is a teljesítménycsökkenés nélkül működik, ezáltal a klimatizálás összköltségét is kedvezően befolyásolja. 

5. Gondoljon a jövőre és ne fizessen többet, mint amennyit szükséges


Tervezze meg előre jövőbeli költségeit, egyszersmind kerülje el a drága és felesleges túlméretezést. Inkább keressen olyan moduláris UPS-t, amely most megfelel az igényeinek, de a jövőben is könnyen bövíthető lesz. Már nincs szükség több pénzt befektetni, mint amennyi feltétlenül szükséges. Csak igényeinek növekedésével arányosan kell többet fizetnie a későbbiekben.

6. Ellenőrizze és optimalizálja IT hardverei energiafogyasztását


Ne felejtse el, hogy IT alkalmazásainak biztonsága nem csak egy jól kiválasztott UPS-n alapul.  Gondolnia kell arra is, milyen áramelosztási megoldást válasszon, valamint hogyan mérje és ellenőrizze hatékony módon az IT berendezések áramfogyasztását. Használjon rack szekrénybe beépíthető PDU egységeket, amelyek nem csak elosztóként szolgálnak, de képesek fogyasztást is mérni, akár az egyes kimenetek szintjén is. Legjobb modelljeinket olyan mérőegységgel láttuk el, amely IEC ±1% számlázási pontossággal mérheti az energiafogyasztást. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó gyorsan megállapíthatja, ha valamely hardware eleme túl sok áramot fogyaszt. A pontos méretezés csökkenti az egyes hardverek túlterhelési kockázatát, egyszersmind lehetőve téve az energiatartalékok lokalizálását. Azonkívül a számlázási pontosságú mérés azt jelenti, hogy az áramfogyasztásról szóló adatok alapján a költségeket fel lehet osztani az egyes a vállalati hálózat egyes részlegei, vagy az egyes adatadatközponti bérlők között.

7. Ellenőrizze az infrastruktúrájának szolgáltatói kapacitását


Ha új UPS-ket állít rendszerbe, kielégítenendő a frissített infrastruktúra növekvő energiaigényeit, kétségtelenül jól teszi. Ebben az esetben viszont gondolnia kell arra is, hogy az Ön szolgáltatói hálózata képes-e ezt a megnövekedett terhelést viselni. Ha bármilyen kétsége van, kérjen tanácsot az ingatlan üzemeltetőjétől, és ha szükség van rá, igényeljen fejlesztést a hálózati kapacitásra.

8. Leváltani vagy megtartani a UPS-t?


Mint már említettük, több jó érv szól amellett, hogy a szerver frissítésekor érdemes a régi UPS-t is leváltani, pl. azért, mert elöregedett megoldások ritkán felelnek meg a modern IT alkalmazások igényeinek. Ha viszont meg szeretné tartani a régi tápegységét, ellenőrizze a gyártási évét és az akkumulátor élettartalmát. Ha az akkumulátort nemsokára ki kellene cserélnie, annál inkább érdemes megfontolni új UPS vásárlását, hiszen éppen az akkumulátor teszi ki az UPS beszerzési költségének jelentős részét. 

9. Biztosítson hosszú életciklust az Ön megoldásának


Válasszon olyan áramellátási berendezést, amelynek rugalmas, moduláris konstrukciója és kompakt mérete gyors összeszerelést és egyszerű használatot tesz lehetővé, és így több teret hagy az Ön IT infrastruktúrájának. Végül, ne feledkezzen meg a garanciáról és a szervizről!  Biztosan azt szeretné, hogy a rendszerei hosszú évekig üzembiztosan és megfelelő teljesítménnyel üzemeljenek. Azért érdemes olyan forgalmazót megkeresni, aki az Ön igényeire szabott terméktámogatást valamint a teljes körű jótállást is nyújtani tudja.  

Senki nem szereti, ha frissítésre kényszerítik, de most más a helyzet. Egy már nem megbízható és  elavult infrastruktúrát leváltunk egy modern és teljesértékű támogatással bíró operációs rendszerrel; ez sokkal inkább lehetőséget jelent, és nem fenyegetést. Kövesse a fentebb leírt tanácsokat és keressen tapasztalt forgalmazót, aki segíteni fog IT infrastruktúrájának fejlesztésében. Rugalmas, energiahatékony és megbízható rendszerek biztosíthatják vállalkozásának hosszú távú életképességét.  

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09