Kilép a színfalak mögül a kínai internetrendőrség

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 1. 15:22

Kilép a nyilvánosság elé a kínai internetrendőrség, amely a kiberbűnözés üldözőjeként évek óta működött és működik a színfalak mögött - számolt be a helyi média a Közbiztonsági Minisztérium bejelentéséről hétfőn.

A kísérleti fázisban 50 településen lesz jelen ilyen testület, köztük a két nagy metropoliszban, Pekingben és Sanghajban, de eldugott kisvárosokban is. Fiókot nyitnak a legnépszerűbb mikroblog oldalon, illetve a még ennél is népszerűbb azonnali üzenetküldő szolgáltatás felületén, a WeChaten.
 

A hét minden napján napi 24 órában ügyelő csoportok feladata, hogy időben eltüntessék a "törvénytelen és káros információkat az internetről, elrettentsenek a kiberbűnözéstől és a "nem megfelelő" online bejegyzésektől, illetve megelőzzék azokat. További feladatuk, hogy esettanulmányokat tegyenek közzé, és kezeljék a lakossági bejelentéseket".
 

A csapatok a kisebb szabálysértések esetében figyelmeztetni fognak, a súlyosabb ügyekben pedig közreműködésükkel a nyomozóhatóságok lépnek majd fel.
 

A rendőrség terve, hogy a telepített hatósági ellenőrző csoportokból álló országos hálózatot építsen ki a kísérleti szakaszban gyűjtött tapasztalatokat hasznosítva.
 

"Csakúgy, mint a valós életben, a törvénysértések a kibertérben sem maradhatnak büntetlenül" - fogalmaztak a közbiztonsági tárca közleményében. Egyben utaltak arra, hogy "a hagyományos bűnözési formák az internetet is egyre inkább behálózzák", és egyre nagyobb kihívást jelentenek az internetfelügyelet számára.
 

Kínában legutóbb arra hívták fel a figyelmet, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeknek meghatározó platformjává vált a világháló, de sorozatban csapnak le a pornográf tartalmakat közlő oldalakra is, a zsarolás céljából szerkesztett weblapokra, a fegyverkereskedelmet bonyolítókra, a szerencsejátékokat üzemeltetőkre, a szélsőséges vallási nézeteket és a rágalmazó, valótlan információkat terjesztőkre.
 

A közbiztonsági tárca azt közölte, hogy idén már 758 ezer "illegális, büntetendő információt" tartalmazó bejegyzést töröltek és 70 ezer kiberbűncselekmény esetében indítottak nyomozást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05