Az új OS X-et El Capitan névre keresztelték

Czipperer Dia, 2015. június 10. 14:41

Az Apple a WWDC-n a számos egyéb újdonság mellett OS X rendszerének legújabb verzióját is bemutatta, az El Capitant. Az ingyenes frissítés ősszel érkezik, a fejlesztői verzió pedig mától érhető el.

Nem volt nagy meglepetés, hogy az Apple fejlesztői konferenciájára (World Wide Developer Conference) egy friss operációs rendszerrel is készült. A Macintosh-ok fedélzetén futó legújabb OS X rendszer az El Capitan nevet kapta. Az új verzió két területre fókuszál: a stabilitásra és a teljesítményre.

 

Az El Capitan elnevezés korántsem véletlen. A Yosemite nemzeti parkhoz is kapcsolódik (vö. OS X Yosemite), ugyanis ez egy hegy neve a parkon belül.

 

Craig Federighi, az Apple szoftvermérnöke mutatta be a legfőbb változásokat, kezdve a Safari böngészővel. Mint mondta, a felhasználók ezentúl „pinnelhetik” az egyes oldalakat, vagyis rögzíthetik a böngészősáv alatt, így egy kattintással közvetlenül elérhetik azokat.
 


A jegyezet alkalmazás is megújult, valamint a Mission Control kezelőfelületét is továbbfejlesztették, így már nem lesznek szaggatások. A jegyezeteknél pedig lehetőség van saját lista létrehozására az aktuális teendőkről, melyeket további illusztrációkkal, linkekkel lehet színesíteni.

 

Mint kiderült, az appokat 1,4-szer gyorsabban nyithatják meg a userek az új rendszerben, a köztük lévő váltás pedig kétszer olyan gyorsan megy. A PDF fájlok esetén is jelentős az előrelépés, négyszer olyan fügén nyitja meg a fájlokat a Preview appon keresztül.

 

A metalnak köszönhetően még jobban ki lehet majd használni a hardverben rejlő lehetőségeket. Ezt tavaly mutatták be az iOS-nél. Lényege, hogy egyesíti az OpenCL (számítási) és az OpenGL grafikus teljesítményét.

Sokat fejlődött a Spotlight is. Most már képes a természetesebb mondatokat is megérteni, és minden egyes keresési lehetőségnél elérhető, továbbá olyan kérdéseket is ért, mint például „keresd a dokumentumokat, amiken júniusban dolgoztam”.

 

A többablakos munkamód is sokkal jobb lett, kényelmesebbé, átláthatóbbá vált. Feltűnt egy, a Windowsnál már jól ismert funkció is: a felhasználók fél vagy teljes képernyős módba tehetik az adott ablakot egyetlen kattintással.

 

Az OS X Capitan felhasználói változata ősszel debütál a piacon.

 

Forrás: TheVerge.com

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09