Melyik programozási nyelvvel kereshetünk a legtöbbet?

forrás: Prím Online, 2015. június 21. 12:41

A legkeresettebb programnyelveket „beszélők” nemcsak külföldön, de itthon is kiváló álláslehetőségek közül válogathatnak mint szoftverfejlesztők. Íme három tipp, hogyan legyünk mesterei a legkeresettebb programozási nyelveknek. Első lépés: tanuljunk a megfelelő egyetem IT szakán, vagy képezzük át magunkat. Második lépés: Gyakoroljunk sokat. Harmadik lépés: kezdjünk el gondolkodni azon, mire is akarjuk költeni a kiemelkedő fizetésünket.

„Amerikában még mindig többet fizetnek a fejlesztőknek, mint Magyarországon, azonban sokkal jobb a helyzet, mint 5-10 évvel ezelőtt. Világot látni, tapasztalni persze még mindig kiváló lehetőségeket kínál, így csábító a külföldi munkavégzés, de az itthoni IT szektorban működő cégek is kiemelkedő bérezést, juttatásokat és szakmai fejlődést nyújtanak az alkalmazottaik számára.” – mondta el Botos Ágnes toborzási specialista, a Violet Consulting Kft. ügyvezetője.

Kiválóság


Először is fontos, hogy jók legyünk a szakterületünkön és több programozási nyelvhez is értsünk. Triviálisan hangzik, de a kiemelkedő fejlesztők akár 30-40%-kal magasabb bérezést is kaphatnak társaikhoz képest. Valóban sokat számít a szaktudás, és az sem árt, ha szeretjük amit csinálunk, hiszen megfelelő motiváció nélkül nehéz folyamatosan szinten tartani az újdonságokkal kapcsolatos ismereteinket, márpedig ez az IT világában elengedhetetlen.

C++, Java, .NET


Hangsúlyos a technológia is, amit ismernünk kell. Mint Ágnes elmondta: ”jelenleg a Java az egyik legkeresettebb programnyelv, ez részben köszönthető a mobil applikációk folyamatosan növekvő piacának. Amennyiben valaki a C++ nyelvet vagy a .NET keretrendszert ismeri, akkor nem tud nagyon mellényúlni. Ezek mellett jó irány lehet még a Javascript, illetve az adaptálható nyelvek” – tette hozzá.

A megfelelő egyetem


De mégis hol lehet ilyesmit tanulni? Megszámlálhatatlan OKJ-s képzésen például, de ha valaki igazán komolyan gondolja a dolgot, akkor érdemes egyetemet választani. Ágnes elmondása alapján két mindenképp megfontolandó alma mater jelenleg Budapesten az ELTE és a BME, míg vidéken a sokak által dicsért Szegedi Tudományegyetem. A BME-t inkább azoknak ajánlja, akik a gyakorlatorientált oktatást részesítik előnyben, az ELTE-t pedig azoknak, akik egy igazán erős elméleti alapot szeretnének, amit aztán könnyen adaptálhatnak a gyakorlati tapasztalatszerzés során. Kiemelte ugyanakkor, hogy ma már vidékről sem szükségszerű a költözés Budapestre, hiszen például Szegeden, Veszprémben és Miskolcon is kiváló képzésekre lehet jelentkezni, amelyek sikeres elvégzésével bárki megállja majd a helyét a piacon.

Gyakornoki program, nem ingyen munka


Ami szintén fontos, hogy érdemes már az egyetem alatt munkát találni, amire nagyon jó lehetőségeket nyújtanak a különböző IT cégek gyakornoki és junior programjai. Ezek ugyanis olyan tapasztalatszerzést biztosítanak az egyetemi hallgatóknak, amivel képzett munkaerőként tudnak távozni az egyetemről a diplomamegszerzés után, illetve lehetőségük nyílik az adott cégnél a gyakornoki időszak után főállásban elhelyezkedni. „Idén is indult jó pár program. Az egyik igazán érdekes az NNG Gear Up Program, ahol a fizetés mellé mentor, önálló feladat, és siker esetén állásajánlat is jár” – mondta el Ágnes.

Tehetséggondozás


Ágnes szerint az elmúlt időszakban egyre népszerűbbek azok a programok, melyek játékos formában keltik fel a gyerekek figyelmét az informatika, azon belül a programozás világára. „Ezek közül külön kiemelném azokat a programokat, amik kifejezetten lányoknak szólnak, hiszen a nők jelenléte az informatikai életben egyre nagyobb népszerűségnek örvend.”

 


 

Kulcsszavak: karrier programozás

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05