Egy éves az egységes mobilparkolási rendszer

forrás: Prím Online, 2015. július 9. 11:37

Tavaly július 1-jén indult útjára az egységes mobilparkolási rendszer. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) részét képező mobilparkolási platformon az indulás óta 16,8 millió parkolási tranzakciót, 5,6 ezer  HU-GO viszonylati-jegy és 1,1 millió elektronikus autópálya-matrica vásárlást hajtottak végre a felhasználók, melynek értéke megközelítette a 11,5 milliárd forintot. 

Tavaly július 1-én sikeresen kezdte meg működését az országosan egységes közterületi mobilparkolást kínáló Nemzeti Mobilfizetési Rendszer. A legtöbb parkolási üzemeltető esetében nőtt a mobilfizetésből származó forgalom úgy, hogy esetükben sem a parkolóhelyek száma, sem a várakozási díjak nem emelkedtek mely azt mutatja, hogy jelentős felhasználói igény van a készpénzkímélő parkolási díj megfizetésére szolgáló szolgáltatás iránt. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. egy éve 6 viszonteladóval indította el a rendszert, amely ma már 14 partner ügyfeleit szolgálja ki. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer egy év alatt 17,9 millió tranzakciót rögzített.
 

 

Az egy év alatt a Társaság fejlesztéseinek köszönhetően, a kialakított mobilfizetési rendszeren keresztül a HU-GO viszonylati jegy és az autópálya matricák - köztük a megyei matricák – elektronikus megvásárlását is lehetővé tette, illetve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a tavalyi évben megoldotta az átparkolás problémáját is.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer részét képező országosan egységes közterületi mobilparkolási rendszer az indulás első üzleti évében közel 17 millió érvényes parkolási tranzakciót bonyolított le, melynek összértéke több, mint 7 milliárd forint volt. A rendszeren keresztül megvalósult e-matrica vásárlás száma 1,1 millió darab, értéke 4,2 milliárd forint volt.

 

A Magyar Kormány stratégiai programjaiban célul kitűzött közforgalmú közlekedés megújítására és az „ugyanazon elektronikus igazolással” igénybe vehető, teljes átjárhatóságot biztosító elektronikus viteldíj‐fizetési rendszer bevezetésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által koordinált Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) az egész országra és a közforgalmú közlekedés minden formájára kiterjedő megoldást nyújt.

 

A NEJP két pilot rendszere és ezek próbaüzeme várhatóan 2016. tavaszán valósul meg, az országos rendszer bevezetésének tervezett időpontja 2017. január 1. A rendszer felépítése, működési mechanizmusa, valamint a társaságnál rendelkezésre álló szaktudás azonban további intelligens városi megoldások bevezetésének lehetőségét is magában rejti. A smart city megoldások egyik példája – számos, már futó projekt mellett-, hogy a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) keretén belül megtörtént a társaság kormányzati kijelölése az intelligens városi szolgáltatásokra vonatkozó technológiai platform rendszerének kidolgozására.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2014. július 1. – 2015. június 30. (éves) üzemi statisztikai adatai:

 

·         Összes mobilparkolási tranzakció száma (alkalom): 16 755 ezer

·         Összes parkoló ellenőri lekérdezés száma (alkalom): 14 409 ezer

·         Összes mobilparkolásból származó forgalom:  7 253 365 ezer Ft

·         Összes autópálya e-matrica és HU-GO viszonylati jegy vásárlások száma (alkalom): 1.126 ezer

·         Összes autópálya e-matricából és HU-GO viszonylati jegyből származó forgalom: 4 218 699 ezer Ft

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09