Nyaralás alatt is fontos a kiberbiztonság

forrás: Prím Online, 2015. július 25. 10:42

A felhasználók többsége nem szívesen válik meg mobileszközeitől még a nyaralás során sem, hiszen mindenki szeret üzeneteket küldeni a családnak, vagy képeket a tengerpartról, medencéből a barátoknak. Ha azonban az okostelefon vagy notebook nincs megfelelő védelemmel ellátva, a nyaralóhelyeken könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhatunk.

Mobileszközeink mára elengedhetetlen kellékké váltak, még a vakáció alatt is. Eddy Willems, a G Data biztonsági szakembere azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, illetve a számítógépek az internetkávézókban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel. Ez lehetővé teszi a kiberbűnözők számára személyes adataink, kapcsolataink és jelszavaink megszerzését.

 


Ezért az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha nyaralásunk alatt is biztonságban szeretnénk maradni. 

 

Mielőtt elindulnánk:

 

•         Telepítsünk egy biztonsági szoftvert! Mobileszközeinken egy hatékony, teljes körű biztonsági megoldásra van szükségünk. Ilyet a legtöbb népszerű vírusvédelmi gyártó kínálatában találunk.

 

•         Frissítsük a szoftvert! Indulás előtt győződjünk meg róla, hogy a védelem naprakész. Ez segítséget nyújt azon biztonsági rések megszüntetéséhez, melyeken keresztül a bűnözők támadásokat indíthatnak adataink megszerzésére.

 

•         Aktiváljunk lopás elleni védelmet! Fel kell készülni arra az esetre is, ha eszközünk elveszne vagy ellopnák, tehát olyan biztonsági szoftverre van szükség, amely tartalmazza a lopás elleni védelmet is. Ez lehetővé teszi, hogy bemérjük az eszköz helyzetét, és távolról lezárjuk vagy az összes tárolt adatát töröljük. A notebookok esetében a merevlemez titkosítása a megoldás arra, hogy a tolvajoknak ne legyen esélyük elolvasni a tárolt adatokat.

 

•         Készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Ezt mindenképpen tegyük meg egy külső tárolóeszközre, amit persze nem viszünk magunkkal.

 

•         Jegyezzük fel bankunk megfelelő telefonszámait, hogy a bankkártyánkat azonnal le tudjuk tiltani, ha eltűnik.

 

Nyaralás közben:

 

•         Kerüljük el a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatokat! A reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotokat lehetőség szerint kerüljük el, mert ezek nagyon gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Ajánlott az UMTS (3G) kártyák használata, melyek biztonságosabb mobilos szörfözést garantálnak.

 

•         Vigyázzunk az internetkávézókban! A nyilvános számítógépek ritkán kapják meg a szükséges védelmet, úgyhogy online bankolást vagy vásárlást semmiképpen ne ezekről végezzünk, és persze ne töltsünk le rájuk semmilyen személyes adatot sem.

 

•         Ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak! Lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen. Ha kütyüinket a tengerpartra vagy egy hotel medencéjéhez vinnénk, különösen figyeljünk rájuk, mert ezek a helyek aranybányának számítanak a gyanútlan turisták értékeire vadászó tolvajoknak.

 

•         Kapcsoljuk ki a vezeték nélküli hálózatok elérését! A WLAN-t, Bluetooth-t vagy NFC-t csak akkor kapcsoljuk be, ha igazán szükséges, mivel ezek nyitva hagyják az eszközöket a támadók számára.

 

•         Ne engedélyezzük az adatkapcsolatot! Ha már külföldön vagyunk, vagy akár a határ közelében is, tiltsuk le az adatroaming használatát, ugyanis rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, ezzel pedig jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generálnak.

Kulcsszavak: kiberbiztonság GData

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05