Megháromszorozódott a mobil malware-ek száma

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 1. 09:44

A Kaspersky Lab nyilvánosságra hozta a kibertámadásokról szóló 2. negyedévi jelentését, melyben felhívja a figyelmet az időszak kulcsfontosságú biztonsági incidenseire, és értékeli a negyedév fenyegetettségi szintjét. 

A Kaspersky Lab termékei által blokkolt webes támadások 51 százaléka Oroszországból indult ki. A lista tovább folytatódik az Egyesült Államokkal, Hollandiával, Németországgal, Franciaországgal, a Virgin-szigetekkel, Ukrajnával, Szingapúrral, az Egyesült Királysággal és Kínával.

 

Mobilfenyegetések

 

291 800 új, a mobilokat célzó rosszindulatú programot észleltek a 2. negyedévben, ami 2,8-szer több az 1. negyedévben észleltnél. 

1 millió malware telepítő csomagot észeltek a 2. negyedévben. Ez hétszer több, mint amennyi az 1. negyedévben előfordult. 

 

Továbbra is a mobil online banki ügyintézés a mobil fenyegetések fő célpontja. A Kaspersky Lab 2015-ös 1. negyedévi jelentése megemlíti a Trojan-SMS.AndroidOS.OpFake.cc nevezetű vírust, amely nem kevesebb, mint 29 banki és pénzügyi alkalmazást fertőzött meg. A trójai legújabb verziója a 2. negyedévben 114 (négyszer több) banki és pénzügyi alkalmazást támadott meg. Célja, hogy ellopja a felhasználók bejelentkezési adatait.
 

 

Webes támadások: pénzügyi fenyegetések 

 

5 900 000 olyan esetet észleltek, amikor malware fertőzés segítségével próbáltak hozzáférni az online bankszámlákhoz, és pénzt eltávolítani róluk - ez 800 000-rel kevesebb próbálkozást jelent, mint az 1. negyedévben. 

 

Az idei év 2. negyedévi adatai szerint Szingapúrban észlelték a legtöbb olyan Kaspersky Lab felhasználót, akit banki trójaiak támadtak meg. Számszerűsítve a Kaspersky Lab felhasználók 5,3 százaléka szembesült ez idő alatt Szingapúrban ilyen jellegű fenyegetéssel, míg Svájc  a második 4,2 százalékkal, majd Brazília (4 %), Ausztrália (4 %) és Hong Kong (3,7 %) következik. Ne felejtsük el, hogy a TOP 10-be tartozó legtöbb ország technológiailag fejlett és/vagy fejlett bankrendszerrel rendelkezik, így vonzó célponttá válnak a kiberbűnözők számára.

 

A pénzügyi fenyegetések nem kizárólag a banki malware programokra korlátozódnak, amelyek elsősorban az ügyfelek online banki rendszereit támadják meg. A banki malware-eken (83 %) kívül további pénzügyi kockázatokat jelentenek a Bitcoin bányász programok is (9%) - ezek olyan rosszindulatú programok, amelyek az áldozat számítógépén található erőforrásokat használják bitcoinok termelésére, valamint a Bitcoin pénztárca csalók (6% ) és a keylogger programok (2 %).

 

Célzott kibertámadások

 

A 2. negyedévben a Kaspersky Lab globális kutatással és elemzéssel foglalkozó részlege négy jelentősebb kiberkémkedési kampányt fedezett fel, CozyDuke, Naikon, Hellsing és Duqu 2.0. Az áldozatok között találunk kormányzati szerveket, gazdasági társaságokat és más, jelentősebb célpontokat. A második negyedévben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kiberbűnözők érdeklődést mutatnak a kis- és középvállalkozások iránt: az ilyen típusú vállalkozásokat célozta a Grabit elnevezésű kiberkémkedési kampány. A kiberbűnözők olyan gazdasági ágazatokra fókuszáltak, mint a vegyipar, a nanotechnológia, az oktatás, a mezőgazdaság, a tömegtájékoztatás és az építőipar.

 

Alexander Gostev, a Kaspersky Lab  globális kutató és elemző csapatának vezető biztonsági szakértője elmondta, hogy a 2. negyedévben egy fontos kezdeményezést indítottak útjára, melynek a Securing Smart Cities nevet adták. Ennek célja, hogy segítse azokat a szakembereket, akik az okos városok fejlesztésén munkálkodnak, a kiberbiztonságot, mint sarkalatos pontot szem előtt tartva. Ha a biztonsági intézkedésekről megfeledkeznek a fejlesztési szakaszban, az igen komoly következményeket vonhat maga után, és az utólagos pótlás nem egyszerű feladat. 

 

A 2. negyedév számokban 

 

A KSN adatai alapján a Kaspersky Lab megoldásai világszerte összesen 379,9 millió rosszindulatú támadást észleltek és semlegesítettek - ez 19 százalékkal alacsonyabb, mint az 1. negyedévben. 

A három hónapos időszak alatt az internet felhasználók 23,9 százaléka esett legalább egyszer webes támadás áldozatául. Ez a szám 2,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az első negyedéves arány. 

26.000.000 egyedi rosszindulatú objektumot találtak, ami 8,4 százalékkal kevesebb, mint az 1. negyedévben. Az AdWare.JS.Agent.bg szkript volt a leginkább elterjedt ezek közül – ezt a szkriptet adware programok injektálják be a weboldalakba.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05