Átadták az FBI-nak Hillary Clinton magán e-mail-szerverét

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 12. 09:20

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendelkezésére bocsátották Hillary Clinton demokrata elnökjelöltnek azt az e-mail-szerverét, amelyet külügyminiszterként használt levelezésre - közölte kedden internetes kiadásában a The Washington Post című lap.

Clinton bírálatok kereszttüzébe került, amióta márciusban kiderült, hogy a diplomáciai tárca vezetőjeként nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszeren, hanem exelnök férjével közös saját szerverén keresztül bonyolította kommunikációját.
 

Miután a hírszerző szervek főellenőre, I. Charles McCullough júliusban hivatalosan aggályát fejezte ki az igazságügyi minisztériumnak amiatt, hogy titkos információ kerülhetett ki a kormányzat ellenőrzése alól, az FBI vizsgálatot indított mindazon eszközöknek a biztonságossága ügyében, amelyeken annak idején Clinton magán elektronikus leveleit tárolták.
 

A The Washington Post Nick Merrillre, a Clinton-kampány szóvivőjére hivatkozva jelentette, hogy David Kendall, az elnökjelölt-aspiráns ügyvédje a szerver mellett egy olyan pendrive-ot is átadott az FBI-nak, amely a külügyminisztériumhoz már korábban eljuttatott több ezer Clinton-levelet tartalmaz.
 

Az e-mail-ügy 2014 nyaráig nyúlik vissza, amikor az amerikai külügyminisztérium jogászai - akik egy kongresszusi adatkérelem teljesítésén dolgoztak a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott fegyveres támadás ügyében - rájöttek, hogy nem minden irathoz férnek hozzá. 2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket.
 

Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. Stábjának tagjai utóbb - anélkül, hogy a dologra magyarázatot szolgáltattak volna - elismerték, hogy ezek közül több hiányzik.
 

A politikus emellett közölte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről.
 

A The New York Times című lap márciusban közölte, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy nem akart több okostelefont hordani magánál, csak egyet. A szervert Hillary Clintonnak legalább egy vezető munkatársa is használta, Huma Abedin.
 

Az ügy, párhuzamosan a Clinton Alapítvány finanszírozásáról és támogatói köréről nyilvánosságra került visszásságokkal, sokat ártott a vezető demokrata elnökjelölt-aspiráns megítélésének. Az elmúlt hónapok egybecsengő közvélemény-kutatásaiból az derült ki, hogy az amerikai szavazók több mint fele nem tartja őt szavahihetőnek.


A külügyminisztérium részletekben megkezdte a Clinton-levelezés szerkesztett változatának közlését.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50