A spamelők 2 millió dollárral kecsegtetik a címzetteket

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 18. 11:35

A Kaspersky Lab legújabb jelentése megállapította, hogy a negyedév során a spamforgalomban a valódi eseményekkel kapcsolatos levelek voltak túlsúlyban. 

A Kaspersky egy újabb felmérést végzett, melyből kiderült, hogy a spamelők leggyakrabban a valódi eseményeket használják fel. A „nigériai” levelek a nepáli földrengést, a nigériai elnökválasztást és a riói olimpiát használták fel arra, hogy személyes adatokat és önkéntes felajánlásokat csaljanak ki világszerte az internethasználóktól.

 

Habár a spamek aránya a teljes e-mail-forgalomban 5,8 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest (59,2 százalékról 53,4 százalékra), 2015 II. negyedévében számottevően nőtt a világesemények aránya a spamüzenetekben. Egyes levelek hamis felhívást tartalmaztak a nepáli földrengés áldozatainak a megsegítésére. Más e-mailek címzettjeit azzal próbáltak becsapni, hogy Nigéria újonnan megválasztott elnöke 2 millió dollárral kárpótolja majd őket. Aztán voltak olyan spamüzenetek, amelyek azt állították, hogy a címzettek jegyeket nyertek a 2016-os riói olimpiára, s a személyes adataikat kérték tőlük, hogy a „nyereményt” megkaphassák.

 

„Az idei év második negyedévében a spamküldők tragikus események kihasználásával próbálták meg lépre csalni áldozataikat. Ez egy igen régi módszere a csalóknak, a nepáli földerengéshez hasonló események olyan nagy publicitást kapnak a világsajtóban, hogy a velük kapcsolatos üzenetekkel könnyen átverhetők az együttérző címzettek. A felhasználók ilyen esetekben úgy védhetik meg magukat, hogy nem nyitják meg az ismeretlenektől származó e-maileket, nem kattintanak az ezekben található hivatkozásokra, és nem nyitják meg a hozzájuk csatolt mellékleteket. Mivel a csalók igyekeznek elérni, hogy a küldő neve és címe legálisnak tűnjön, ezen óvintézkedések betartása manapság sokkal fontosabb, mint valaha,” mondta Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab spamellenes elemzője.

 

A rosszindulatú mailekkel megcélzott országok

 

2015 második negyedévében komoly változások történtek a rosszindulatú üzenetekkel legjobban elárasztott országok hármas élmezőnyében. Németország (19,59%), amely az első negyedévben csupán a negyedik volt, ebben a negyedévben az élre került: minden ötödik vírusészlelés ebben az országban történt. A 2015 első negyedében listavezető Egyesült Királyság a második helyre csúszott vissza (6,31%), míg a harmadik Brazília lett (6,04%)

 

Az Egyesült Államok, amely hagyományosan vezeti a rosszindulatú e-mailekkel támadott országok listáját, most a negyedik helyen végzett (5,03%), míg a legutóbb tizedik helyezett Oroszország az ötödik helyre ugrott előre (4,74%).

 

A spam származási országai

 

Az Egyesült Államok (14,59%) és Oroszország (7,82%) maradt a spamek legnagyobb forrása. Kína a harmadik 7,14%-kal, amely az előző negyedévben még csak 3,23%-os részesedéssel rendelkezett. Következik Vietnam (5,04% szemben az első negyedéves 4,82%-kal), Németország (4,13%, illetve 4,39%) és Ukrajna (3.90%, illetve 5.56%).

 

Adathalászat

 

2015 második negyedévében a Kaspersky Lab adathalászat ellenes rendszerét 30,807,071 alkalommal riasztották a Kaspersky Lab felhasználóinak számítógépei.

 

A spam aránya az e-mail-forgalomban

 

Világszerte csökkent az év elejétől a spam aránya az e-mail-forgalomban, ez a tendencia azonban most szinte teljesen leállt. A második negyedévben az arány stabilizálódott, és az áprilisi 53,5%, illetve a júniusi 53,23% között fluktuált.

 

Rosszindulatú e-mail-mellékletek

 

A Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen vezeti az e-mailben küldött rosszindulatú programok listáját. Ez a kártevő egy hamis HTML oldal, amelyet levélben terjesztenek, és egy fontos üzenetet imitál egy nagy kereskedelmi banktól, online áruháztól, szoftvergyártótól vagy más ismert cégtől. Ez a fenyegetés egy adathalász webhelyre viszi a felhasználókat, ahol meg kell adniuk személyes adataikat, amelyek aztán a kiberbűnözőkhöz kerülnek. 

 

Kép: linkdein.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05