Ingyen letölthető a Stephen Hawking által használt kommunikációs szoftver

Vértes Judit, 2015. augusztus 20. 14:40

Ingyenesen elérhetővé tette az Intel azt a szoftvert, mely húsz éve segíti Stephen Hawking fizikust abban, hogy kommunikáljon a világgal.

Stephen Hawking, a világhírű fizikus 21 éves kora óta szenved motoros neuron betegségben, mely a mozgató idegek sorvadásához vezetett. A tudós 20 éve gép segítségével kommunikál a külvilággal. A kommunikációját segítő szoftver neve Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT), ami ugyanaz, mint az Intel által Hawking számára fejlesztett Swiftkey.

 

Mindig is tervezték a szoftver szabad forráskódú megjelenését, lehetővé téve ezáltal a program további fejlesztését azok számára, akiknek a számítógépes felületek hagyományos kezelése nem lehetséges.
 

 

Jelenleg az ACAT webkamerát felhasználó arcfelismerő programmal működik. A program segítségével szöveget írhatunk be, megnyithatunk dokumentumokat, böngészhetünk weboldalakat. Az arcunk jelzéseivel meglepően pontosan irányíthatjuk a kurzort.

 

Az alapszoftver letölthető a Github oldalán, és az Intel létrehozott egy oldalt ahol megnézhetjük a különböző funkciók működését, a kompatibilis szenzorok listáját, illetve egy részletes használati útmutatót. Bármilyen probléma esetén közvetlenül kapcsolatba léphetünk a projekt vezetőivel.

 

A projekt segítségével olyan emberek is hozzáférhetnek a modern technológiai eszközökhöz, akik betegségük miatt eddig nem tudták használni azokat.

 

Forrás: Engadget.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09