70 milliárdos infokommunikációs pályázat a szupergyors internetért

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 29. 11:43

A digitális hálózatfejlesztéseket támogató pályázati kiírás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében pénteken.

A Széchenyi2020 pályázati portálon megtalálható felhívás szerint a rendelkezésre álló tervezett keretösszeg vissza nem térítendő támogatás esetén 68 milliárd forint, a kapcsolódó pénzügyi eszköz (beruházási hitel) esetében 10 milliárd forint. A kiírásra az infokommunikációs területen működő kis-, közepes és nagyvállalkozások jelentkezhetnek, a kevésbé fejlett régiókban legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra kiépítésének megvalósítása érdekében.
 

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) pénteki közleményében hangsúlyozza, üdvözlik a digitális hálózatfejlesztéseket támogató európai uniós források megnyitását. A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet szerint ennek köszönhetően 2018 végére minden magyar háztartás számára elérhetővé válhat a szupergyors internet.
 

A HÉT a Digitális Magyarország megvalósításának egyik legfontosabb mérföldkövének tekinti a most megnyíló európai uniós forrásokat. A közösségi finanszírozás ugyanis lehetővé teszi, hogy ott is kiépülhessen a legmodernebb digitális hálózati infrastruktúra, ahol erre eddig nem volt lehetőség - közölték.

Az Infotér Egyesület szintén úgy értékeli, hogy az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat keretében 70 milliárd forint uniós támogatással elérhető, hogy minden háztartás legalább másodpercenként 30 megabit ( Mbit/s) sávszélességű internet-hozzáféréssel rendelkezzen.
 

A pályázat célja a hátrányos helyzetű, kevésbé fejlett térségekben található települések csatlakoztatása nagy sebességű hálózati infrastruktúrára - emelték ki közleményükben. Az egyesület szerint az információs társadalom létrejöttének alapja a jól működő, megfelelő sávszélességű internet-hálózat, ezért a kormányzat döntése a pályázat elindításáról jelentős lépés a Digitális Magyarország megvalósítása felé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05