Programozható, több szolgáltatásra alkalmas 5G architektúra a Nokia Networkstől

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 3. 14:26

A Nokia Networks programozható 5G architektúrát mutat be, amely felülkerekedik a hagyományos hálózatok merevségén. Az architektúra automatikusan és dinamikusan adaptálja a rádió hozzáférést és a gerinchálózati erőforrásokat a különféle szolgáltatási igények, a helyenkénti és időbeli forgalmi változások és hálózat – például közlekedési – topológia szükségleteinek kielégítése érdekében. Így az ügyfélélmény minősége lényegesen jobb lesz, miközben a szinte azonnali reagálás és a sziklaszilárd összeköttetés az üzleti folyamatok átalakítását ígéri a gyártócégektől kezdve az autóiparon keresztül egészen az egészségügyig. A hálózatüzemeltetők bármilyen ágazat számára kínálhatnak hálózati funkciókat a Hálózat-mint-Szolgáltatás (Network-as-a-Service) üzleti modellje alapján.

Az 5G sokkal többet jelent majd egy úgy rádió rendszernél

Ezután nem szükséges egy külön rendszer felépítése a jövőbeni követelményeknek és felhasználási lehetőségeknek való megfelelés érdekében. Az 5G „rendszerek rendszereként” való fejlesztésében rejlik az igazi lehetőség, amely minden igényt kielégít, és a felhasználó szempontjából zökkenőmentes szolgáltatást nyújt. Cél a jelenlegi hálózatokhoz képest magasabb teljesítmény és sokoldalúbb funkcionalitás elérése. Ennek érdekében a Nokia architektúrája az új megközelítés segítségével integrálja és összhangolja egy hálózat sokféle, egymástól független részeit. Szinte minden hálózati funkció szoftverrel definiált lesz, a kognitív technológiák automatikusan vezérlik majd a hálózatot, valamint a tartalom és a feldolgozás a szükséges hálózati pont közelében lesz.

Habár az 5G sztenderdizálása nem kezdődött még meg, ez a holisztikus koncepció egyértelmű képet ad a jövőbeni 5G architektúráról. Számos eleme már működik is.

 



Az architektúra kulcsfontosságú funkciói
 

  •     Hálózat szeletelés (Network Slicing): Több független és dedikált virtuális alhálózat (párhuzamos hálózati előfordulás) jön létre ugyanazon az infrastruktúrán belül egymástól teljesen különböző várakozási idővel, megbízhatósággal, munkateljesítménnyel és mobilitással kapcsolatos követelményeket támasztó szolgáltatásokkal
  •     Dinamikus élménykezelés (Dynamic Experience Management = DEM): Automatikus élményminőség (Quality of Experience = QoE) optimalizáció segítségével minden elemi alkalmazási munkafolyamat kiváló ügyfélélményt nyújt még nagy hálózati leterheltség esetén is, 30 százalékkal kevesebb erőforrás felhasználásával. A DEM már a mai hálózatokban is alkalmazható.
  •    Szolgáltatás által meghatározott kapcsolódás: Hagyományosan a rendelkezésre álló hálózati kapcsolat határozza meg, milyen szolgáltatások lehetségesek. Az 5G esetében az eszközök és a szolgáltatások már nincsenek egyetlen, két pont közötti IP csatlakozáshoz kötve. A kapcsolódási útvonal gyakorlatilag szabadon választható az aktuális szolgáltatási igénynek megfelelően. Azzal, hogy a szolgáltatás határozhatja meg a kapcsolódást, a hálózat biztosíthatja a késleltetést és megbízhatóságot.
  •     Gyors forgalom továbbítás: A Nokia AirFrame Data Center Solution* (a Nokia AirFrame Adatközpont Megoldás) által nyújtott távközlési felhő kritikus jelentőségű szolgáltatások új generációját támogatja majd az autóiparban és más ipari ágazatokban.
  •     Igény szerinti mobilitás: A mobilitási igények széles skálája teljesíthető a rögzített közmű mérőktől a nagy sebességű vonatokig. Jellemzően a felhasználók mindössze 30 százaléka mobil, és szüksége van mobilitási támogatásra, így a hálózati erőforrások hatékonyabban használhatók fel.


Az új 5G architektúra koncepciója dióhéjban

Az új architektúra életképessége többszörösen bizonyított:
 

  •     A Nokia hálózat szeletelési koncepciójának lényeges részeként a teljesen öntudatos, szoftverrel definiált forgalmi hálózat automatikusan alkalmazkodik a változó szolgáltatási igényekhez és a különböző szeletek szükségleteihez, illetve az ügyféligényekhez.
  •    Ez önszervező hálózatok (Self-Organizing Networks = SON) forgalmi megoldásával érhető el, egy SDN tartományokon keresztül működő, több beszállítós szoftverrel definiált hálózati (Software-Defined Networking = SDN) szerkezeti irányítással kombinálva. Nem szükséges, hogy a hálózati irányítás minden SDN vezérlőegységgel kapcsolatban legyen, mivel egyetlen alkalmazásprogramozási felületet (REST) használ.
  •    A Nokia Networks hasonlóképpen programozható felületet is bevezet a virtuális gerinchálózati elemekhez, hogy üzemidőben lehessen változtatni a gerinchálózat viselkedését. Ez egyértelmű előrelépést jelent, hiszen a jelenlegi elemek újrakonfigurálása órákat vagy akár napokat is igénybe vesz. Ennek eredményeképpen a gerinchálózat – akár azonnal, akár igény szerint – tud alkalmazkodni a dinamikusan változó igényekhez, például új hálózati szeletek vagy mobilitási profilok létrehozásához.


 

Kulcsszavak: Nokia Networks 5G hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09