Programdömping az SZTE-n a Kutatók Éjszakáján

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 11. 17:24

Hogyan dolgoznak a helyszínelők a laborokban? Hogyan néz ki élőben egy Enigma gép? Milyen módszerrel ragasztják meg a törött emberi csontokat a humánbiológusok? Mire való a georadar? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők szeptember 25-én. A Kutatók Éjszakáján 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek a látogatók előtt. A Szegedi Tudományegyetem idén is programdömpinggel készül. 

A Szegedi Tudományegyetem idén is változatos és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én, pénteken a Kutatók Éjszakáján – a résztvevő intézmények közül itt található az egyik legszínesebb és legváltozatosabb kínálat.

 


Ezek közül csak néhányat kiemelve: minden évben nagy népszerűségnek örvend az Éjszakai Kalandtúra az SZTE Füvészkertben. A látogatóknak a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyeket kell a sötétben, elemlámpa és térkép segítségével megkeresni, és az ott elrejtett kérdéseket megválaszolni.

 

Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezésében GPS segítségével indulhatnak kincsvadászatra a résztvevők. „Ragaszd meg az ősöket” címmel hirdeti programját az SZTE TTIK Embertani Tanszék, amelyen az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy szakember felügyelete mellett maguk állítsanak helyre törött emberi maradványokat.

 

Néhány órára helyszínelővé válhatunk az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet jóvoltából. A látogatók rövid elméleti áttekintés után megismerkedhetnek a bűnügyi helyszíneken talált különböző nyomok (szövetmaradványok, DNS, ujjlenyomat) begyűjtésének és kezelésének módjával, betekintést kaphatnak a helyszínelés és a nyomozás természettudományos hátterébe.

 

Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén tíz látványos kísérletet lehet elvégezni, forgószínpadszerűen haladva az egyes munkaállomások között. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén pedig bemutatásra kerül a georadar.

 

Idén több új programon is részt vehetnek az érdeklődők: többek között egy rejtélyes gyilkosság után nyomozhatnak az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék alagsorában, az SZTE TTIK Bolyai Intézetben pedig a titkosírások történetéről hallhatnak érdekes előadást és egy Enigma gépet is megtekinthetnek, amely a varsói Technika és Ipar Múzeumából kizárólag erre az alkalomra érkezik Szegedre.

 

Fontos kiemelni, hogy a programok nagy része regisztrációköteles. Regisztrálni  2015. szeptember 13-án éjféltől lehet a rendezvény honlapján, ahol részletes információt találnak az érdeklődők az összes programról: Itt.

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05