Egy ciprusi online kereskedési platform kockázataira figyelmeztet az MNB

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 18. 08:27

A ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd. online kereskedési platformon szolgáltatást nyújtó vállalkozás nem teljesíti a kifizetési megbízásokat, így az ügyfelek nem jutnak hozzá pénzeszközeikhez - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ügyfélszolgálatára érkezett jelzésekre hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a jegybank haladéktalanul jelzéssel élt a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóság (CySec) felé, mivel Magyarországra irányuló, határon átnyúló szolgáltatást végző külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe.
 

A CySec MNB által idézett válasza szerint vizsgálat van folyamatban az IronFX Global Ltd. befektetési cég ellen a jogszabályok megsértésének gyanúja miatt. A vizsgálat lezárása után a CySec közzé fogja tenni annak eredményeit és kivizsgál minden, a befektetők által a felügyelt cég ellen benyújtott panaszt.
 

Az MNB felhívta az érintett befektetők figyelmét, hogy az esetleges kártérítési igényt is tartalmazó panaszukat jutassák el a hatáskörrel rendelkező ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz complaints@financialombudsman.gov.cy e-mail címre.
 

A jegybank közleményében felhívta a figyelmet a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások igénybevételének kockázataira is, mivel a külföldi platformszolgáltatók külföldi joghatóság, és felügyelet alatt állnak, esetükben elsősorban nem a magyar befektető-védelmi keretrendszer érvényesül. Kiemelten fontos a pénzügyi szolgáltatás magyarországi nyújtásához szükséges engedélyek és bejelentések ellenőrzése az MNB honlapján - írja a jegybank.
 

Körültekintést és felelős döntést igényelnek az online kereskedési platformokon könnyen elérhető magas tőkeáttételes ügyletek, ahol az ügyletérték a befektetett tőke összeg tíz, vagy akár százszorosát is elérheti. A tőkeáttétel mértékének növekedése magasabb hozamot ígér, azonban minden tőkeáttételes ügylet magában hordozza a veszteség megsokszorozódásának lehetőségét - figyelmeztet a jegybank a közleményben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05