Kötelező minősítési rendszer bevezetését javasolják a villamos hálózatokra

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 22. 14:29

Magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE).

Kötelező minősítési rendszert vezetne be az MEE a magyar villamos hálózatokra. Javaslatukat az élet és vagyonbiztonság indokolja, miután az épületekben keletkező tűzesetek 20 százaléka villamos eredetű. 
    

Emellett, egy év leforgása alatt saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához, mivel kiszűrné a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.     
    

Az MEE álláspontja szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre, vagyis mérnökökre és villanyszerelőkre  van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartja a szakmai szervezet a szak- és egyetemi képzés rendszerének, módszertanának átalakítását. Ennek érdekében, az MEE közreműködésével megállapodás született a piaci szereplők között. 
    

A megfelelő szakember utánpótlás azért is kulcsfontosságú, mert a második világháború után épült, mintegy 200 ezer kilométernyi elosztóhálózat folyamatban lévő megújítása során nemcsak egyszerűen cserélni kell az oszlopokat, vezetékeket, de a mainál korszerűbb, és komplexebb fogyasztói igényeket kiszolgálni képes rendszereket kell kialakítani. 
    

A rekonstrukció során nemcsak a ma ismert igényeket kell figyelembe venni a mintegy 4000 milliárd forint értékű, több évtizedes program során, mint például a háztartási nap-, és szélerőművek szaporodása, az okos mérés terjedése, vagy az elektromos autók számának növekedése, de számolni kell a következő évtizedekben jelentkező, pontosan ma még esetleg nem is tervezhető technológiai elvárásokkal is.

 

Kép: ecn.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50