Előírnák a böngészőadatok tárolását

MTI Sajtóadatbank, 2015. november 5. 10:17

A brit internetszolgáltató vállalatoknak egy évig tárolniuk kellene minden olyan adatot, amelyből a terrorelhárító hatóságok nyomon követhetik, hogy az egyes felhasználók milyen online tartalmakhoz fértek hozzá.

Az erről szóló törvényszigorítási javaslatot Theresa May brit belügyminiszter ismertette szerdán a londoni alsóházban. May szerint a javasolt új törvényváltozat "konszolidálja és korszerűsíti" a megfigyelési tevékenység szabályozását, miközben "világszínvonalú" felügyeleti rendszer meghonosításával erősíti a hatósági visszaélések elleni biztosítékokat.

A belügyminiszter szerint a digitális társadalom mindenki által élvezett előnyeit a szervezett bűnözés és a terroristák is kihasználják. Ennek illusztrálására - részletek nélkül - elmondta: az elhárító szolgálatok csak az elmúlt tizenkét hónapban hat jelentős nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

Növekszik emellett a kibertámadások száma és az általuk okozott kár is. Tavaly a brit nagyvállalatok 90 százaléka számolt be információs és biztonsági rendszereinek feltöréséről - mondta Theresa May. Hozzátette: az online bűnözés a gyerekeket is veszélyezteti. A gyermekvédelmi hatóságok becslése szerint Nagy-Britanniában 50 ezer körül lehet azoknak a száma, akik gyerekek elleni szexuális visszaéléseket ábrázoló felvételeket töltenek le rendszeresen.

A szerdán beterjesztett törvénymódosítási javaslat az ilyen illegális, vagy éppen a nemzetbiztonságot fenyegető tevékenység könnyebb felderíthetősége érdekében azt írná elő a Nagy-Britanniában működő mobiltelefon- és internetszolgáltató cégeknek, hogy egy évig tárolják azokat az "alapszintű" adatokat, amelyekből nyomon követhető, hogy az egyes felhasználók milyen online tartalmakat tekintenek meg. A szolgáltatóknak tárolniuk kellene például, hogy előfizetőik milyen internetes oldalakat keresnek fel, vagy milyen alkalmazásokat használnak számítógépeiken, okostelefonjaikon, táblagépeiken és egyéb eszközökön.

Az internetszolgáltató vállalatoknak ezeket az adatokat hivatalos megkeresés esetén át kellene adniuk a rendőrségnek vagy az elhárító szolgálatoknak.

Theresa May hangsúlyozta, hogy a hatóságok az új törvény alapján sem férhetnének hozzá minden egyes internethasználó teljes körű böngészési előtörténetéhez, csak "alapadatokhoz". A brit belügyminiszter szerint a bekérhető adatok nagyjából "egy tételes telefonszámlához" hasonlíthatók, amelyeken csak az látszik, hogy az illető milyen számot hívott.

A törvény által lehetővé tett hatósági megfigyelést külön bírósági testület felügyelné, amelynek az egyes megfigyelési megkeresések ügyében előzetes jóváhagyási jogosultsága lenne. Ez alól a tervezet egyetlen kivételt hagy: ha a belügyminiszter olyan heveny veszélyhelyzetről értesül, amely haladéktalan felderítési lépéseket tesz szükségessé, személyes döntéssel, a bírósági jóváhagyási procedúra megkerülésével engedélyezheti e hatósági lépéseket.

Nagy-Britanniában már korábban is voltak hasonló kezdeményezések, de azok rendre elhaltak elsősorban a korábbi liberális demokrata koalíciós partner politikai ellenállásán. A brit Konzervatív Párt azonban a májusi parlamenti választások óta egyedül, önálló többséggel kormányoz, és a szerdán beterjesztett módosítási tervezet választási programjában is szerepelt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05