Nem minden UHD, ami annak tűnik

forrás: Prím Online, 2015. november 15. 11:35

A karácsonyi vásárlások egyik slágerterméke kétség kívül a televízió, vagyis sokan időzítik erre az időszakra a régebbi készülékük újra cserélését. Pozitív tendencia, hogy egyre többen választanak Ultra HD (UHD) TV-t, hála a 4K tartalmak jelentős bővülésének, illetve az árak folyamatos mérséklődésének a pár évvel ezelőttiekhez képest. Az ilyen kijelzők négyszer annyi képpontot képesek megjelentetni, mint a hagyományos Full HD tévék, még élénkebb képet, lenyűgöző színeket és lélegzetelállító vizuális élményt biztosítva a nézőknek. Érdemes azonban körültekintően választani, nem minden UHD-nek ígért TV nyújtja ugyanis az elvárt prémium képminőséget. A termékek közti eligazodásban a Digital Europe UHD logója is segít.

Nincs is annál bosszantóbb, mint a vásárlást követően szembesülni vele, hogy a kiválasztott termék nem pont olyan, mint azt elsőre gondoltuk. Érdemes tehát körültekintően tájékozódni mielőtt megvesszük az adott készüléket, ami különösen igaz a nagy értékű technológiai eszközök esetében. A karácsonyi időszak egyik slágertermékénél, a televíziónál is érhet minket kellemetlen meglepetés, ráadásul az egyre népszerűbb UHD modelleknél könnyű félrevezetni a gyanútlan vásárlót.


A legfrissebb Techonomic Index kutatás szerint a vásárlói kedv érezhetően nőtt a televíziók esetében, a megkérdezettek 13%-a tervezte tévé vásárlását, a tavalyi 10%-hoz képest. A kutatásból az is kiderült az egyik elsőszámú szempont, hogy az új készülék nagyobb teljesítménnyel, vagy valamilyen plusz funkcióval rendelkezzen, így aztán különösen fontos, hogy valóban azt kapjuk, ami miatt elhatároztuk a készülék cseréjét. Összegyűjtöttük azokat a kritériumokat és fontos részleteket, amikre mindenképp érdemes odafigyelni amikor UHD TV-t választunk, hogy biztosan az elvárt prémium képminőséggel találkozzunk.

Valódi 4K UHD tévék és a 3K


A prémium képminőséget biztosító valódi 4K UHD TV-k legalább 3840 x 2160 pixel felbontásra képesek, és több mint 8 millió aktív képponttal rendelkeznek. Ezek a készülékek RGB pixelstruktúrát alkalmaznak, vagyis minden pixelt három úgynevezett szubpixel – a három alapszín, azaz piros, zöld és a kék (RGB) – alkot. Ezek együttesen képesek a teljes színskálát előállítani. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek olyan UHD felbontást ígérő készülékek is, amelyek ún. RGBW panelt használnak. Ezekben az egyes képpontok piros, zöld vagy kék szubpixeleit fehér szubpixelekkel helyettesítik, így valójában csupán 3K érzékelt felbontásra (2880 x 2160 pixel) és 6,2 millió RGB pixel megjelenítésére képesek.

Képminőség


Az RGBW panelek fehér pixelei csökkentik a tévé színhűségét, mivel általuk a fehértől eltérő valamennyi szín kevésbé élénken jelenik meg. Ráadásul az RGB képpontok közötti fehér pixeleknek köszönhetően a vonalak szaggatottak lesznek, így a képernyő nem képes azokat tisztán és egyenletesen megjeleníteni. A fényerőre, képtisztaságra és élességre gyakorolt hatásával az RGBW pixelstruktúra ezért jóval gyengébb vizuális élményt nyújt, mint a valódi 4K felbontást biztosító RGB változat.

Hogyan válasszunk UHD TV-t?


Az RGBW panelek előállítási költségei és ennek megfelelően az ilyen technológiával készült UHD készülékek ára is alacsonyabb, de a gyengébb képminőség miatt könnyen csalódást okozhatnak a vásárlóknak. Ha elhatároztuk, hogy karácsonyra egy modern, csúcskategóriás UHD TV-vel lepjük meg a családot, nem érdemes a valódi 4K felbontáson spórolni. A megfelelő képminőséget biztosító termékek megtalálásában az Ultra HD logók nyújtanak segítséget, amelyek tanúsítják, hogy a készülék megfelel az európai UHD szabványoknak.

Keresse a minősített Ultra HD logót!


Európában a valódi 4K UHD termékek hivatalos meghatározásaként a Digital Europe (DE) UHD TV előírásait követik. Az ezeknek való megfelelést igazoló Ultra HD logót a Samsung valamennyi UHD TV-je használhatja.

4K tartalom a valódi UHD élményhez


Az UHD tartalmak jelenleg elsősorban az internetes video szolgáltatók révén érhetőek el. Az ilyen típusú források használata jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben: két és félszeresére nőtt azok aránya, akik legalább hetente néznek valamilyen online (streaming) tévé vagy videó tartalmat, a magyarok egynegyede pedig már napi rendszerességgel nézi így kedvenc filmjeit vagy sorozatait. A magával ragadó vizuális élményhez azonban nem elég a valódi 4K kijelző, és a bőséges Video on Demand (VOD) UHD tartalom, azok vételére ugyanis nem minden UHD-nak mondott készülék képes. A tévé vásárlásakor épp ezért fontos ellenőrizni, hogy ismeri-e a szabványos UHD műsorszórás konvertálásához szükséges HEVC kodeket, illetve rendelkezik-e a VOD szolgáltatók UHD tartalmainak lejátszásához szükséges SMART funkciókkal is. A Samsung nem csak ezekkel a funkciókkal biztosítja vevői számára az egyedülálló UHD élményt, de több neves tartalomszolgáltatóval is folyamatosan együttműködik, hogy a nézők egyre több valódi UHD tartalom közül válogathassanak.



 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05