A jövő internetes rendszerét fejlesztik a Xerox kutatói

forrás: Prím Online, 2015. november 19. 13:29

A világ adattengerben úszik. A legfrissebb statisztikák szerint havonta 30 milliárd gigabájt mennyiségű információra keresnek rá a felhasználók az interneten, és az igényeik folyamatosan nőnek. Az internetes protokollok fejlesztésébe aktívan bekapcsolódó Xerox szakemberei szerint a jövőben a tartalom-központú hálózatfejlesztés (Content-Centric Networking/CCN) lehet a kiút annak érdekében, hogy ezt a hatalmas és egyre bővülő információtömeget könnyebben lehessen kezelni, feldolgozni.

1991-ben az internetet elsősorban arra találták ki, hogy támogassa a két gép közti gyors, egyszerű és hatékony kommunikációt. Akkor arról még szó sem volt, hogy egy nap multimédiás tartalmakat közvetítő hálózatként kell működnie. Ráadásul nem is arra tervezték, hogy folyamatosan videót, hangfájlokat, képeket továbbítson különböző típusú eszközökre. Utóbbiak száma viszont folyamatosan nő, amelyek kiszolgálása komoly kihívást jelent. Ezt a tendenciát felismerve kezdett el a Xerox kutatóintézete, a PARC az internetes hálózat megújításán dolgozni.

 

 

Ennek lett az eredménye a tartalom-központú hálózatfejlesztés (Content-Centric Networking/CCN), ami valójában egy új hálózati szerkezet. Úgy építik fel, hogy illeszkedjen napjaink hálózati berendezkedéséhez, ugyanakkor segítsen a jelenlegi rendszer hibáinak a megoldásában. A lokalizált tartalmak (IP cím használat) helyett, a PARC által megálmodott struktúrában a hangsúly a direkt elérési útvonalakon és az elnevezésen alapuló tartalmak továbbításán van. Ez teszi lehetővé az információkhoz való azonnali hozzáférést bármikor és bárhol a hálózaton. A CCN a felhasználóhoz legközelebb eső gyorsító tárból kéri le az adatot, ezzel kevesebb hálózati helyet kell érintenie a továbbítás során és gyorsabban juthatnak célba a kért információk. A folyamat közben csökken a redundáns kérések száma és ennek köszönhetően az energiafelhasználás mértéke is kevesebb.


A CCN az információk védelme szempontjából is új megközelítést követ. A fejlesztők arra fókuszálnak, hogy magát a tartalmat tegyék biztonságossá, nem a hozzá vezető kapcsolatot. Az információk digitális biztonságának szavatolását titkosítással, a hozzáférések szabályozásával, illetve a hitelesítési folyamatok kialakításával teremtik meg. Ugyanakkor a CCN-t úgy fejlesztik, hogy a létező hálózati protokollokkal (TCP/IP), illetve azoktól függetlenül is működjön. Ennek köszönhetően nem akadályozza, hanem bővíti a kapacitásokat és hatékony megoldásokat kínál a problémák kezelésére.


A CCN fejlesztése jelenleg is tart és a PARC várja azokat a szakértőket, akik szeretnének bekapcsolódni az új hálózati struktúra kialakításába. Bővebb információ a https://www.ccnx.org/the-ccnx-project oldalon érhető el, illetve ugyanezen a honlapon keresztül lehet programhoz csatlakozni.
 

Kulcsszavak: trend Xerox

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05