Miniszámítógép már 1500 forintért

forrás: Prím Online, 2015. november 27. 15:23

A brit Raspberry legújabb, Zero nevű modellje  5 dollárba, átszámolva nagyjából 1500 forintba kerül, és még újságmellékletként is hozzá lehet jutni. A gép ereje akkora, mint egy okostelefoné, otthoni gépek barkácsolásához és programozáshoz lehet használni.

Az eddigi legkisebb és legolcsóbb Raspberry-féle számítógép a Pi Zero nevet kapta. Az első modellnél 40 százalékkal gyorsabb minigépből eltűnt a hálózati kábel és az A/V-csatlakozó, valamint az USB sincs már az eszközön. Van rajta viszont microSD kártyaolvasó, mini HDMI-csatlakozó, az 1 GHz-es processzora mellé pedig 512 MB RAM társul. Mindezt egy 65 mm x 30 mm x 5 mm-es eszközbe sikerült belezsúfolniuk.

Üzemeltetéséhez háttértárra (micro-SD kártya), képernyőre, billentyűzetre, és egérre van szükség. Valamint némi szakértelemre, lévén a Zero felépítése nem a PC-kre hajaz. Operációs rendszerből is csak olyan telepíthető rá, ami kezeli az ARM-processzorokat.

 



Bár a Raspberry Pi Zero főleg "csak" programozásra (akár annak tanulására), valamint otthoni barkácsprojektekhez használható, kicsit többért, nagyjából 2500 forintért már böngészésre, zenehallgatásra és szövegírásra is alkalmas mini-PC-t is árulnak.

A Raspberry Pi termékek azért ilyen olcsók, mert nem egy profitorientált cég készíti őket, hanem a Charity Commission for England and Wales nevű jótékonysági szervezet egyik ágazata. Az Raspberry Pi alapítvány célkitűzése, hogy minél több emberhez eljusson a modern számítástechnika, ehhez pedig megfizethető, szinte fillérekért tömeggyártott készülékekre van szükség.

Forrás: HVG / Origo

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05