Online verseny diákoknak a kémiát népszerűsítő Laborkaland.hu-n

forrás: Prím Online, 2015. november 30. 10:17

Vajon hogyan készítettek fagylaltot eleink a mélyhűtő feltalálása előtt? Vagy némileg továbblépve: mi a magyarázata annak, hogy ha sót teszünk a jeges vízbe, annak hőmérséklete akár 20 Celsius fokkal is lejjebb vihető? A Laborkaland Online kémiaversenybe a www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok. Izgalmas kérdések, hétköznapi kémia várja őket, a legjobbak pedig bejutnak a Wessling Laboratóriumba, illetve kísérletezhetnek a Csodák Palotájában.

A Laborkaland Online aktuális, fagylaltos kérdése nem idegen a téli évszaktól sem, elég csak a havas, jeges utak sózására gondolnunk, aminek hátterében ugyanez a jelenség figyelhető meg, ahogy Fahrenheit is erre alapozta a hőmérsékleti skáláját: annak nullapontját szülővárosa, Danzig (Gdansk) 1708-as telének hidegéhez viszonyította: az akkor mért hőmérsékletet (-17,8°C ) ammónium-klorid és jeges víz keverékével érte el.

 


A Laborkaland Online kémiaversenyre bárki jelentkezhet a www.laborkaland.hu oldalon, a játékba bármikor bekapcsolódhat, és a feladatok megoldására is korlátlan idő áll rendelkezésére. A három nagy forduló egészen tavaszig tart, a 30 legjobban teljesítő diák jutalma pedig egy interaktív oktatónapon való részvétel egy igazi vizsgálólaboratóriumban, illetve a Csodák Palotájában!


A november 30-án élesedő legújabb feladatsorban a fagyasztás jelenségei mellett a versenyzők a rézgálic élelmiszeripari felhasználása és a klorofil zöld színe kapcsán is érdekes információkhoz jutnak, ha megoldják a feladatokat. Az eddig három feladatsorból már kiderült többek között, hogy mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, mit is hívunk a bolondok aranyának, lehet-e babot főzni a Himaláján, miért világít a gyertya lángja, és miért fordulhat elő, hogy a panírsütés során szappant kapunk…


A Laborkaland szervezői nem zseni kémikusokat keresnek, hanem olyan diákokat, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk. Ahogy az egész Laborkaland, úgy az első forduló negyedik kérdéssora is a középiskolás tananyagra alapul, könnyen megoldható, a felvetett problémákra adott válaszok pedig rávilágítanak a kémia mindennapjainkban betöltött szerepére.


Magyarország első, a kémia népszerűsítését célul kitűző online versenyét egy vizsgálólaboratórium és a Csodák Palotája szervezésében bonyolítják le.


További információk:
www.laborkaland.hu
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05