Műhold vezérli a traktort

forrás: Prím Online, 2015. december 9. 17:25

Az okoseszközök óriási előnyt adnak a hagyományos gazdálkodáshoz képest, hiszen növelik a hatékonyságot és szünetmentesen működnek.

Műhold vezérelte traktorok, önjáró kombájnok - a jövő növénytermesztésében jórészt feleslegessé válik az ember, állítják a precíziós gazdálkodás hívei. Az okoseszközök óriási előnyt adnak a hagyományos gazdálkodáshoz képest, hiszen pontosan követik a kellő technológiát, növelik a hatékonyságot, ráadásul szünetmentesen működnek. Két hazai egyetem és több agrárcég most megállapodást kötött a módszer bemutatására, fejlesztésére és elterjesztésére.

"Azért volt szükség az együttműködésre, mert az egyes vállalatoknál elszigetelten, de jelen vannak a saját fejlesztések. Úgy gondoltuk, jó lenne ezeket a fejlesztéseket integrálni. Ezt a tudást összegyűjtjük és terjesztjük a magyar mezőgazdasági termelők között" – mondta el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A precíziós gazdálkodás terjesztésére kötött szövetség tovább bővülhet.

A precíziós modulok egyébként teljesen automatikusan működnek. Miután a gépkezelő megtanulta használni a rendszert, a feladata az ellenőrzés és a felügyelés – tette hozzá Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési igazgatója.

A precíziós technikák nemcsak a szántóföldeken vannak jelen, hanem az állattenyésztésben is, hiszen a kettő összefügg. „A nagyon jó minőségű tömegtakarmányok alkalmazása mindennek az alfája és ómegája” – mondta Akác Balázs, azzal érzékeltetve, hogy például ha a rossz takarmány miatt a tehénből nem tudják kihozni, amit lehetne, akkor baj van.

„Ez az együttműködés lesz a kulcsa a következő 10 évnek, hogy Magyarországon nagyon jó minőségű takarmányt tudjunk adni az állatoknak” - hangsúlyozta Akác Balázs, a Holstein Genetika Kft. ügyvezetője.

Forrás: Kossuth Rádió/Hajnal-táj / hirado.hu

Kulcsszavak: műhold e-mezőgazdaság

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50