Megint botrány van a bitcoin embere körül

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 11. 17:11

"Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk."

Az ausztrál rendőrség házkutatást tartott szerdán Sydney-ben, annak az üzletembernek a házában és irodájában, akiről több technológiai honlap azt állította néhány órával korábban, hogy feltehetően a bitcoin nevű virtuális deviza feltalálója - közölték hírügynökségekkel szemtanúk. A rendőrség azonban közölte, hogy a férfinál tartott házkutatás adóügyi nyomozás keretében folyik, nem pedig azzal kapcsolatos, amit a Wired és a Gizmodo lapok állítottak. A férfi házát elhagyó rendőrök és adóellenőrök nem voltak hajlandók válaszolni a tudósítók kérdéseire. A házban a hatóságok érkezésekor nem volt senki, a bejárati ajtót zárszerelő nyitotta ki.

 



Az ausztrál választási névjegyzék szerint a házban Craig Steven Wright lakik, aki a DeMorgan és a Panopticrypt Pty nevű cégek tulajdonosa. Wright cégeinek irodája Sydney egy másik részében van.

A Gizmodo közölte a héten, hogy feltehetőleg Wright a bitcoin titokzatos feltalálója. A Wired pedig azt állította, hogy Wrightnak több száz millió dollár értékű bitcoinja van. "Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk" - írta a Wired.

Maga Wright azt jegyezte be saját profiljába a Linkedin globális szakember-adatbázisban, hogy a DeMorgan alternatív fizetőeszközökre koncentráló ausztrál cég.

A világon legismertebb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Satoshi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

Tavaly márciusban a japán származású amerikai Dorian Prentice Satoshi Nakamoto fizikus-rendszermérnök tagadta, hogy ő lett volna a bitcoin feltalálója. Ezt arra reagálva közölte, hogy a Newsweek amerikai magazin egy hosszú tudósításban az ő személyéhez kötötte a virtuális pénzt.

Ausztráliában évek óta vita övezi a virtuális deviza kezelését adózási szempontból. Az ausztrál adóhatóság tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy a bitcoint a tőkenyereség után fizetendő adó szempontjából vagyontárgynak, nem pedig fizetőeszköznek kell tekinteni. A nagyobb ausztrál bankok szeptemberben bejelentették, hogy a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni szigorúbb törvényekkel összhangban megszüntetik a bitcoin-kibocsátó cégek számláit. Ezzel 13 vállalkozás kényszerült feladni ilyen tevékenységét. Ennek hatására pedig az ausztrál cégek sorra elhagyják a bitcoin használatát a Reuters hírügynökség kutatása szerint.

Mivel a virtuális valuta esetében a fizetés nem egy központon keresztül zajlik, a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja esetén, vagy egyéb okokból a bankok és más pénzintézetek visszavonhatják a korábban jóváhagyott kifizetést.

Kulcsszavak: Bitcoin

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05