Kínai állami megrendeléseket kaphat a Kaspersky Lab

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 18. 17:25

Az orosz számítógépes biztonsági óriásvállalat, a Kaspersky Lab  a kibertámadások elleni védelmet nyújtó minőségi szoftverek szállítására vonatkozó megállapodást kötött az állami Kínai Internet-biztonsági Vállalattal - jelentette a hongkongi South China Morning Post című napilap.

A kibertér védelmét szolgáló együttműködés aláírásának helyszínéül és időpontjául a felek a második Internet Világkonferencia internetbiztonságról szóló panelmegbeszélését választották a kelet-kínai Vucsenben. Az egyezség részleteit nem hozták nyilvánosságra.
 

Jevgenyij Kaspersky a TASZSZ orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás utat nyit számukra az állami szektorba, míg korábban kis- és közepes kínai vállalatok körében voltak jelen elsősorban. Kínai partnerükről elmondta, hogy 80 ezer embert foglalkoztat, s jelen van a legkülönbözőbb ágazatokban a közlekedéstől, az energiaiparon és a gépgyártáson át a radargyártásig. Megjegyezte, állami szintű együttműködésük már van egyes latin-amerikai, közel-keleti, ázsiai és európai országokkal.
 

Az internetbiztonsággal kapcsolatos eszmecserén Oroszország és Kína szakértői egyaránt arra panaszkodtak, hogy a kiberbűnözés legnagyobb áldozatai. Egyúttal aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a gyorsan fejlődő technológia miatt az egyes államok számára egyre nehezebb lesz az információ áramlását ellenőrzésük alatt tartani. Mindez, fogalmazták meg, a rendet és a stabilitást veszélyeztetheti.
 

"Ma a bűnözés minden formája rendkívül gyorsan és kiterjedten képes terjedni az internet révén. Egyetlen ország sincs biztonságban" - állapította meg Liu Hszin-jün, a közbiztonsági minisztérium kiberbiztonsági osztályának vezetője. Csao Vej, egy pekingi információtechnológiai vállalat igazgatója azt mondta, a kibertámadások napi gyakoriságúak és annyira kifinomultak, hogy az érintettek védtelennek érzik magukat.
 

Egy másik szakértő azt hozta fel, hogy a világ internetezőinek több mint a felét a fejlődő országok adják, a 10 legnagyobb internetvállalat közül négy kínai, ám az alapvető szabályokat és szerződéseket az Egyesült Államok hozza és ellenőrzi. A valóságos helyzethez igazodó új szabályokra, újfajta gondolkodásra van szükség - tette hozzá a hongkongi lapnak névtelenül nyilatkozó kínai szakember.
 

Az internetes világkonferencia szerdai nyitónapján felszólalt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is, aki egyebek mellett kiemelte, a létező kifinomult elektronikai rendszerekkel történő totális megfigyelés fenyegetést és veszélyt jelent a különböző államok szuverenitására, egyúttal bizalmatlanságot fokozó láncreakciókat indít el és ezzel az "információs fegyverkezési versenyt" ösztönzi.
 

Hszi Csin-ping kínai elnök ezt megelőzően a világ országait arra hívta fel, hogy tartsák tiszteletben egymás kiberszuverenitását, visszautasította bármely ország internet-hegemóniáját, beavatkozását egy másik nemzet belügyeibe, kísérleteit más országok nemzetbiztonságának aláásására. Úgy vélte, csakúgy, mint a világ más területein, a szabályok és a szabadság összhangját az internet keretei között is meg kell teremteni. A kibertér nem egy törvények felett álló terület - mondta.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05