Legalább 150 millió dollárra perlik zenészek a Spotifyt

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 31. 10:28

Legalább 150 millió dollárra, azaz mintegy 43 milliárd forintra perli előadók egy csoportja a Spotifyt, amiért véleményük szerint a zenemegosztó tudatosan, a jogdíjak megfizetése nélkül terjesztette zenéjüket - írja a The Guardian.

A kereset szerint - amelyet David Lowery, a Camper Van Beethoven és a Cracker amerikai rockzenekarok frontembere nyújtott be a Los Angeles-i bíróságon - az Almond Grove, a Get on Down the Road, a King of Bakersfield és a Tonight I Cross the Border című Cracker-számokat a Spotify 75 millió felhasználónak tette elérhetővé, miközben meg sem próbálta értesíteni erről a jogtulajdonosokat.

 


 

A svéd zenemegosztó szolgáltatás sajtóinformációk szerint 25 millió dollárt (7,1 milliárd forint) különített el jogdíjakkal kapcsolatos viták rendezésére. A mostani keresethez más zenészek is csatlakozhatnak, amennyiben engedély nélkül forgalmazott dalaikra bukkannak a Spotify-on.

"Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden fillért megfizessünk a dalszerzőknek és a kiadóknak" - nyilatkozta Jonathan Prince, a Spotify kommunikációs vezetője.
 

Mint fogalmazott, az Egyesült Államokban gyakran nem lehet fellelni a megfelelő információt a szerzői jogok tulajdonosainak azonosításához. Amikor a jogtulajdonosok kiléte nem azonnal egyértelmű, félreteszik a dalok után járó jogdíjakat, amíg nem sikerül megerősíteni, kinek járna jogszerűen a pénz.
 

Hozzátette azt is, együttműködnek az amerikai zeneműkiadók szövetségével, hogy megtalálják a félretett jogdíjak pontos megfizetésének legjobb módját, valamint dolgoznak egy átfogó adminisztrációs rendszeren is, amely véglegesen megoldhatná a problémát.
 

A megosztóportálok által fizetett jogdíjak mértékét gyakran keveslik a művészek. Mariah Carey népszerű All I Want for Christmas Is You című számát az idei karácsonyt megelőző hét napban összesen 9,1 milliószor játszották le a Spotify-on, mindez azonban összesen csak 66 ezer dollár (19 millió forint) szerzői jogdíjat termelt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05