Hogyan hackeljük magunkat biztonságosra?

forrás: Prím Online, 2016. február 1. 12:51

Az IT-biztonság területén az egyik leghatékonyabb védelem az adott hálózat támadása és tesztelése valós idejű környezetben, amivel pontosan felderíthetőek a sérülékenységek és a betörési pontok. Ilyenkor a legtöbben parancssorok és forráskódok hadát képzelik maguk elé, amihez mély tudásra és sokévnyi tapasztalatra van szükség. Léteznek azonban olyan grafikus felülettel ellátott védelmi rendszerek, amikkel a felderítés és a „támadás” gombnyomásra megtörténik.

A Metasploit keretrendszer (framework) ebben az esetben az a nyílt forráskód, amit a hozzáértők szabadon fejleszthetnek, továbbá grafikai felülettel (UI) láthatják el a hatékony kezelhetőség érdekében. Ezen a frameworkön jelenleg kétszázezer fejlesztő dolgozik rendszeresen, ezért a világ legnépszerűbb penetrációs tesztelési megoldásává vált a kis- és középvállalatok körében. Naponta átlagosan egy-két exploittal gazdagodik az adatbázis, így még a támadások előtt lehetővé válik a rendszer gyengeségeinek feltárása.

 

Egy hálózatot két feltétel mellett lehet biztonságossá tenni offenzív eszközökkel. Az egyik a megfelelő sérülékenység-vizsgáló használata, a másik a sérülékenységi vizsgálat alapján elkészült riport érvényesítése, azaz validálása. A biztonsági rések feltérképezése közben általában kritikus (admin jogosultság = az egész hálózat felett átvehető az irányítás), közepes (felhasználói jogosultság = egy kliens számítógép felett vehető át az irányítás) és információ jellegű (konfigurációs beállítások = nyitva maradt portok, eszközök helytelen beállításai, stb.) sérülékenységek állapíthatóak meg. A validálás során voltaképpen magát a penetrációs tesztet hajtja végre a védelmi program azokon a pontokon, ahol kihasználható (exploitálható) a sérülékenység.

 

A penetrációs teszteléseknek számos változata van, ám abban az esetben a leghatékonyabb, ha a vizsgálattal szinte egy időben a kívánt védelem (patch vagy script futtatása, helytelen konfigurációs beállítás megváltoztatása, stb.) alkalmazása is megtörténik. 

 

A Metasploit keretrendszerre épülő egyik leggyorsabb és leghatékonyabb offenzív védelmi rendszert a Nexpose és a Metasploit Pro együttese alkotja. A sérülékenység-vizsgálat során a Nexpose által összegyűjtött adatokat a Metasploit Pro automatikusan importálja, majd a felállított veszélyeztetettségi rangsor alapján priorizálja és validálja a ténylegesen exploitálható sérülékenységeket, azaz elvégzi a penetrációs tesztet.

 

A sérülékenység-vizsgálat (vulnerability assessment) eredménye átlagosan 300-500 oldalban foglalható össze a hálózat kiterjedtségétől függően, míg a penetrációs tesztek riportjai 10-20 oldalban informálják a IT-biztonsági szakembereket az exploitálható sérülékenységekről, azok jogosultsági szintjéről és mélységéről. 

 

 

A különböző zárt rendszerek és céges hálózatok mellett a weboldalak 70%-a szintén tartalmaz olyan biztonsági réseket, amik közvetlenül veszélyeztetik a vállalati adatokat. Ehhez az internetes alkalmazások is nagyban hozzájárulnak. A webes támadásokat a 80/443-as porton hajtják végre a tűzfalon keresztül, az operációs és hálózatbiztonsági rendszer mellett, eljutva ezzel az alkalmazás és a vállalati adatok központjába. E sérülékenységek felderítésére a legalkalmasabb az Acunetix Web Vulnerability Scanner, ami precíz keresést garantál a forráskódban elhelyezett szenzorok által, továbbá ez a szektor legfejlettebb SQL befecskendezés és XSS (Cross Site Scripting) tesztere. Figyelemre méltó gyorsasággal képes akár weboldalak ezreit vizsgálni egyidőben. Az Acunetix WVS automatikusan módosítja a tűzfal beállításait annak érdekében, hogy adott internetes alkalmazás ne legyen kitéve célzott támadásoknak. Így továbbra is biztonságosan futtatható, amíg a sérülékenységet ki nem javítják a forráskód szintjén.

 

Az IT-biztonság területén további szereplők igénylik rendszereik fokozott védelmét, ám méretükből és hatáskörükből adódóan nekik már nem elég „kicsiben” gondolkodni. Ilyenek a kormányzati szervek, szövetségi nyomozó irodák, államkincstárak, pénzügyi intézmények, bankok, világhálózattal rendelkező nagyvállalatok, stb. Ők általában a CORE Impact Pro felé tendálnak, ami saját szakterületén nagyjából az elnök különgépének és a páncélozott pápamobil ötvözetének felel meg. A 15 éves szakmai tapasztalattal bíró CORE Security alkotás a kiberbűnözőkhöz hasonló technikákkal fedezi fel a sérülékenységeket. Exploitjaikat házon belül fejleszti egy erre szakosodott csapat, ennek köszönhetően hatékonyak, stabilak és naprakészek. A CORE Impact Pro több száz egyedi CVE-vel (Common Vulnerabilities and Exposures) érkezik, amit folyamatosan bővítenek. A versenytársaik által ajánlott CVE mennyiséget 25%-kal überelik, továbbá integrálhatóvá tették a nyílt forráskódú keretrendszerek exploitjait is. 

 

A professzionális offenzív védelmi rendszerek magukban foglalják a pivoting és a post-exploitation lehetőségeket is. A pivoting egy olyan támadási szimuláció, ami átvezet rendszereken, eszközökön és alkalmazásokon, felfedve azt, hogyan nyitnak utat az exploitálható sérülékenységek a működés-kritikus rendszerekhez és az érzékeny adatokhoz. A post-exploitation során a védelmi program újabb penetrációs vizsgálatot végez az exploitált réseken, adatokat gyűjtve a sérülékenység mélységéről, azaz rögzíti a jelszavakat, képernyőképeket készít, és billentyűzet-figyelőket telepít. 

 

Az itt felsorolt offenzív védelmi rendszerekkel a február 5-ei ProDay konferencián és kiállításon lehetőség nyílik részleteiben megismerkedni, sőt valós idejű teszteket folytatni mini workshopok keretében. A mindenki számára igyenesen látogatható rendezvény programjai szimultán folynak majd a defenzív és az offenzív IT-biztonság témakörökben, miközben a kiállítótérben zajlanak a különféle technológiájú tesztelések. Aki érdekelt a Black Box (etikus) hackelésben, annak érdemes kitölteni a kérdőívet, ugyanis egy ingyenes átfogó hálózati teszteléssel gazdagodhat, vagy birtokosa lehet a legvédettebb okostelefonok egyikének (Blackphone 2), amiből kettőt is kisorsolnak. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50