A Samsung és a Qualcomm az LTE-U technológiát támogató kiscellákat dob piacra

forrás: Prím Online, 2016. február 19. 10:21

A Samsung Electronics és a Qualcomm Technologies – amely a Qualcomm Incorporated teljes tulajdonában álló leányvállalat – bejelentette, hogy együttműködésre lép a kisméretű cellákat használó, valamint az LTE-U technológiát támogató olyan termékek területén, amelyek segítségével tovább növelhető a mobilhálózatok sebessége és kapacitása.

Az adatszolgáltatások és az okoskészülékek számának drasztikus növekedésével nagyobb sávszélességre van szükség a gyorsan bővülő adatforgalom és a kiemelkedő felhasználói élmény biztosításához. Az LTE-U (LTE in Unlicensed Spectrum, azaz licenc nélküli kapcsolatokat használó LTE) olyan kulcsfontosságú technológiai megoldásokat alkalmaz, amelyek segítségével összevonhatók a licenchez kötött és a licenc nélkül működő frekvenciasávok (például az 5 GHz), és így hatékonyan és gyorsan növelhető a hálózati kapacitás és sebesség. 

 

A Samsung LTE-U eFemto cella a Qualcomm Technologies által gyártott Qualcomm FSM9955 chipkészletet használja. A licenchez kötött és a licenc nélkül használható spektrumokat összevonó Samsung LTE-U eFemto cellák segítségével a mobilszolgáltatók javíthatják a hotspotok, a különböző létesítmények, valamint a nagyvállalati környezetek (pl. hivatalok, bevásárlóközpontok, kórházak és egyéb közterek) hálózati teljesítményét, így könnyebben megbirkózhatnak a mobil adatforgalom iránti drasztikusan megnövekedett igényekkel. 

 

A Qualcomm FSM9955 chipkészlet kifinomult és továbbfejlesztett Carrier Sensing Adaptive Transmission (eCSAT) funkciói a tavaly októberi LTE-U fórum specifikációi alapján biztosítják a Wi-Fi-hálózatokkal párhuzamos működést; a rendszer így képes megvalósítani a Wi-Fi szabvány Energy-Detect (ED) küszöbjei alatti és feletti, licenc nélkül használható spektrumok igazságos megosztását. 

 

A Qualcomm FSM9955 chipkészletnek köszönhetően a Samsung LTE-U eFemto cella egy egyszerű szoftverfrissítéssel képes támogatni az LTE LAA (Licensed-Assisted Access, licenccel segített hozzáférés) technológiát. Az LAA tartalmazza azokat a sugárzást megelőzően csatornaellenőrzést végző (Listen-Before-Talk, LBT) funkciókat, amelyek egyes régiókban szükségesek a Wi-Fi-hálózatokkal párhuzamos és igazságos működéshez, így a rendszer globális megoldást nyújt az LTE licenc nélküli hálózati spektrumban történő alkalmazására. Az LAA a 2016 elején véglegesítésre kerülő 3GPP LTE Advanced Pro Release 13 szabvány része, amelyet a szolgáltatók várhatóan világszerte gyorsan alkalmazni kezdenek.

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az iparágvezető Samsung vállalattal együttműködve felgyorsíthatjuk a kiscellás fejlesztéseket, és az LTE előnyeit kiterjeszthetjük a licenc nélküli spektrumra is” – jelentette ki Neville Meijers, a Qualcomm Technologies, Inc. kiscellákkal foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese. „A licenchez kötött és a licenc nélkül használható spektrumok együttes, megfelelő használata elengedhetetlen az adatforgalmi igények kielégítéséhez és a lehető legjobb mobil felhasználói élmény biztosításához.”

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a kiscellás termékcsaládunk ezzel az újító szellemű LTE-U technológiával bővül. A szolgáltatóknak és a nagyvállalatoknak elérhető árú csúcstechnológiára van szüksége a viharos gyorsasággal bővülő adatforgalmi igények kielégítéséhez, akár a mai 4G-hálózatokat, akár a jövőbeli megoldásokat vesszük figyelembe” –mondta el Kiho Cho, a Samsung Electronics Network System Design Lab, Network Business részlegének alelnöke. „A Samsung LTE-U eFemto cellák a felhasználók számára gyorsabb adatkommunikációt, zökkenőmentes hordozhatóságot és megbízható teljesítményt nyújtanak, és mindeközben csökkentik az interferenciát a Wi-Fi-hálózatokkal.”

 

A Samsung LTE-U eFemto cella a plug-and-play telepítésnek köszönhetően egyszerűen üzembe helyezhető, és nagy kapacitást biztosít a szolgáltatók, illetve a nagyvállalatok számára. Egyetlen kiscella-egység három, egyenként 20 MHz-es szolgáltatót képes támogatni a licenchez kötött és a licenc nélkül használható spektrumban egyaránt, és ezzel akár 450 Mbit/s adatátviteli csúcssebességet tesz lehetővé. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09