Az Accenture Technology Vision 2016 előrejelzése

forrás: Prím Online, 2016. március 2. 14:07

Az Accenture legújabb globális technológiai trendeket alapul vevő jelentése szerint a „people first” megközelítést kialakító vezető vállalatok fogják uralni a jelen digitális gazdaságát.

Ahogy a technológiai fejlesztések hihetetlen mértékben felgyorsulnak – drámaian érintve a munkaerőt –, az alkalmazottaikat, partnereiket és ügyfeleiket új szakértelemmel ellátó vállalatok tudják teljes mértékben kihasználni az újításokat. Ehhez elengedhetetlen , hogy friss ötletekkel jelentkezzenek, élvonalbeli termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek, és felborítsák a status quo-t. 

 

“Az Accenture Technology Vision 2016 jelentésben öt technológiai trendet azonosítottunk, amelyek elengedhetetlenek a digitális siker érdekében.” – mondta Paul Daugherty, az Accenture technológiai vezetője. “A digitális kifejezés emberekre is vonatkoztatható, és az idei jelentés alapvető megállapítása az emberek előtérbe helyezése. A digitális vállalatok képessé tehetik munkavállalóikat, hogy folyamatosan új ismereteket sajátítsanak el annak érdekében, hogy több mindent tudjanak megvalósítani a technológiával, továbbá nagyobb és jobb üzleti eredményeket érjenek el.”

 

Egy 3100 üzleti és informatikai vezető körében elvégzett társfelmérés eredményeképpen az Accenture megállapította, hogy a globális gazdaság 33 százalékát már érintette a digitalizálás. Mi több, a megkérdezettek 86 százaléka arra számít, hogy a technológiai változás gyorsan vagy korábban sosem látott mértékben fog megvalósulni az elkövetkező 3 évben. 

 

 

 

Az öt technológiai trend, amely elengedhetetlen a digitális sikerhez.

Az Accenture jelentése kiemeli, hogy a vállalatok gyakran úgy érzik, túlterheltek a technológia változások léptéke miatt: “digitális kulturális sokkot” tapasztalnak, miközben erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy versenyben maradjanak. A vállalatok azonban elfogadhatnak egy „people first”, azaz emberközpontú megközelítést, amely lehetővé teszi számukra, hogy olyan új üzleti modelleket hozzanak létre, amelyek elősegítik a digitális átalakulást. Erre jó példa a GE, amely létrehozott egy új megközelítést, az úgynevezett FastWorks-öt. Ez sokkal szorosabban összekötötte az alkalmazottakat az ügyfelekkel, és végeredményben az innovatív megoldások gyors kifejlesztéséhez vezetett, amelyeket jól lehetett értékesíteni, és megfeleltek az ügyfelek elvárásainak vagy túlteljesítették azokat. Itt van továbbá a Virgin America, az egyetlen Szilícium-völgyi székhellyel rendelkező légitársaság, amely a törzsutasaival való hatékony együttműködés eredményeképpen visszanyerte ügyfelei bizalmát azáltal, hogy részvényvásárlási lehetőséget ajánlott nekik, mielőtt a cég kikerült a tőzsdére. 

 

A jelentésben az Accenture 5 olyan technológiai trendet azonosít, amelyekben az emberek kerülnek előtérbe, és amelyek elengedhetetlenek az üzleti siker eléréséhez a digitális gazdaságban. A trendek a következők:  

  1. Intelligens automatizálás (Intelligent automation). A vezető vállalatok automatizálnak a mesterséges intelligencia (AI), robotika, valamint a kiterjesztett valóság (AR) segítségével –, hogy alapvetően megváltozzon annak a módja, ahogyan a vállalkozást üzemeltetik, és hogy egy új, hatékonyabb kapcsolat alakuljon ki az emberek és gépek között. Jelentős beruházások vannak folyamatban: a megkérdezettek 70 százaléka számolt be az AI-alapú technológiai beruházások növekedéséről a két évvel korábbi állapothoz képest, valamint 55 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy tervezik a gépi tanulás és az IPsoft-féle Ameliához hasonló beágyazott AI megoldások kiterjedt alkalmazását. 
  2. Gyorsan alkalmazkodó munkaerő (Liquid workforce). A munkaerő átalakítását lehetővé tevő technológiák segítségével a vezető vállalatok rendkívül alkalmazkodó és változásra kész környezeteket fognak létrehozni, amelyek képesek megfelelni a mai, dinamikusan változó digitális igényeknek. A gyorsan reagáló munkaerő által kínált versenyelőny nyilvánvaló: a válaszadók szerint a “speciális feladatokhoz szükséges komoly szaktudás” csak az ötödik legfontosabb jellemző, amelyre az alkalmazottaknak szükségük van ahhoz, hogy jól teljesítsenek egy digitális munkakörnyezetben. Más tulajdonságok, mint a “gyors tanulás képessége” vagy a “sebességváltás képessége” előbb végeztek.
  3. Platform gazdaság (Platform economy). Az iparági vezető vállalatok platform alapú üzleti modellek kifejlesztésével hasznosítják a technológia erejét annak érdekében, hogy új növekedési lehetőségekre tegyenek szert, a legmélyrehatóbb változást elérve ezáltal a globális makrogazdasági környezetben az ipari forradalom óta. Ezt megerősíti a válaszadóink 81 százaléka, akik egyetértenek abban, hogy a platform alapú üzleti modellek három éven belül szervezetük alapvető növekedési stratégiájának részévé fognak válni. 
  4. Kiszámítható átalakulás (Predictable disruption). A gyorsan fejlődő digitális ökoszisztémák megteremtik az átalakulás új hullámának az alapját a piacok kiterjesztésének és az iparági határok elmosódásának köszönhetően; az előrelátó vezetők proaktívan megjósolhatják ezeknek az ökoszisztémáknak a pályagörbéjét, hogy versenyelőnyt szerezzenek. A cégek már jelentős vagy mérsékelt mértékben tapasztalják az ökoszisztémák átalakulását: a megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy észleli ezt a tendenciát saját iparágában. 
  5. Digitális bizalom (Digital Trust). A bizalom a digitális gazdaság egyik sarokköve a megkérdezettek 83 százaléka szerint. Ahhoz, hogy a vállalkozások elnyerjék az egyének, ökoszisztémák és szabályozó hatóságok bizalmát ebben az új helyzetben, a digitális etikára kell támaszkodniuk, mint alapvető stratégiára, mivel a megnövelt biztonság önmagában nem lesz már elég. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50