Új kihívások előtt a magyar dokumentumkezelési piac

forrás: Prím Online, 2016. március 21. 13:42

Növekszik a magyar dokumentumkezelési piac, amely tavaly 61 millió amerikai dolláros (több mint 17 milliárd forint) forgalmat eredményezett. Bár a 2012-es válság előtti volumeneket még nem érték el a gyártók, de az elmúlt három évben folyamatosan bővült az eladott berendezések száma. A Xerox Magyarország stabilan őrzi pozícióit, és meghatározó szereplője a hazai piacnak, amelyet továbbra is az A/4-es gépek uralnak.

Bár a kedvezőtlen árfolyamváltozások miatt tavaly összegszerűen csökkent a magyar dokumentumkezelési szektor pénzügyi eredménye, az eladások azonban növekedtek 2014-hez képest. A teljes piac teljesítménye darabszámban egy év alatt 5 százalékot gyarapodott, ami azt jelenti, hogy az elmúlt esztendőben összesen 114.266 nyomtató berendezést adtak el Magyarországon. A bővülés pozitívan hatott a Xerox Magyarországra is. Tavaly a vállalat jelentősen több gépet értékesített az egy évvel korábbi darabszámokhoz képest, és ezzel értékben, az éves szinten elért közel 10 millió dolláros forgalmával együtt, őrzi a második helyét a hazai dokumentumkezelési piacon.

 

Dominál az A4

A magyar kis-és középvállalkozások körében vitathatatlanul az A4 formátum a legkedveltebb. Miután a kkv-k a legnagyobb beszerzők közé tartoznak, ezért a darabszám növekedés is ezen a területen a legkiugróbb. A teljes piacot tekintve az eladott berendezések 91 százaléka az A4-esek közül került ki. Ezen belül is a 31-44 lap/perc közötti kategóriába tartozó nyomtatók iránt nőtt meg jelentősen a kereslet. Az összes eladott készülék egy negyede ilyen típusú termék volt, és ennek megfelelően ezekből a gépekből 2014-hez képest 35 százalékkal többet értékesítettek az elmúlt évben.

 

Az A4-es piacon elsősorban a fekete-fehér nyomtatókat keresték a vállalkozások, de jól fogytak a színes multifunkciósok (MFP) is. Ez utóbbiakból 4 százalékkal több talált gazdára 2015-ben, mint az azt megelőző évben. Ez a tendencia a gyártóknak is kedvező fordulatot jelent, mert a bevételük jelentős százalékát a színes berendezésekhez szükséges kellékanyagok biztosítják. 

 

Az MFP-k iránti növekvő kereslet azt is mutatja, hogy egyre több vállalkozásnál bővülnek a feladatok. Már nem csupán nyomtatásra, hanem szkennelésre, illetve egyéb dokumentumkezelési tennivalók ellátására is szükség van, ezért a multifunkciósok kezdenek előnyt élvezni a sima nyomtatókkal szemben. 

 

A Xerox Magyarország az A4-es szegmensben eredményes esztendőt zárt. A vállalat 18 százalékkal növelte eladásait 2014-hez képest.

 

 

Felemás A3-as piac

Bár az A3-as berendezéseket is sokan vásárolják idehaza, ennek a területnek az egyik fontos jellemzője, hogy az újak mellett a használt gépekre is nagy az igény mind a fekete-fehér, mind a színes kategóriában. Ennek az ár az egyik fő kiváltó oka. A vállalkozások sokszor ma is az egyszeri költségek alapján határoznak a nyomtató, vagy MFP beszerzések ügyében, ahelyett, hogy a teljes üzemeltetési ráfordítás (Total Cost of Ownership, TCO) kiszámítása után döntenének a számukra legmegfelelőbb megoldás mellett. Ugyanakkor a színes A3-as multifunkciósok esetében inkább az új berendezéseknek szavaznak bizalmat a vevők.  Az A3-as szegmensben a Xerox Magyarország tavaly is kiemelkedően teljesített. A színes, és a fekete-fehér MFP-k vonatkozásában is messze túlszárnyalták a 2012-es válság előtt értékesített darabszámokat. Kétszámjegyű növekedést értek el, amivel az egyik legeredményesebb cégnek számítanak idehaza ezen a területen.

 

Gondot okoznak az utángyártott, hamis kellékanyagok

A kedvező fordulatok mellett a tavalyi évben számos kihívással is meg kellett küzdeniük a dokumentumkezelési iparág szereplőinek. Ezek közé tartozik a hamisítás, a rossz minőségű kellékanyagok előretörése a piacon. Korántsem olyan mennyiségben, mint Romániában, vagy Lengyelországban, de Magyarországon is kezdenek gondot okozni az utángyártott, hamis kellékanyagok. Ennek oka, ahogy a régió többi részén is, a vásárlók árérzékenysége.  A Xerox Magyarország komoly energiákat fordít arra, hogy felhívja a piaci szereplők figyelmét a nem eredeti kellékanyagok használatának veszélyeire, aminek része a nyomatminőség romlása éppúgy, mint a berendezések meghibásodása, vagy tönkremenetele. Emellett a piaci lehetőségeket gyöngítette 2015-ben az is, hogy a pénzügyi források kimerülése miatt az állami szektorból érkező közbeszerzések száma csökkent, így a vártnál kisebb megrendelés állománnyal számolhattak a gyártók erről az oldalról.

 

A Xerox új irányt szab a dokumentumkezelésnek

A Xerox Magyarország ettől az évtől kezdve, átszervezve üzleti folyamatait, szorosabb együttműködésben a szlovákiai és a cseh leányvállalattal, a három országot összefogó központi vezetés alatt folytatja a tevékenységét, amelynek középpontjában az új innovatív, a felhő-és mobilalapú dokumentumkezelési, illetve intelligens munkafolyamat megoldások piaci lehetőségeinek erősítése, illetve a vállalkozások számára kínált dokumentumkezelési szolgáltatások bővítése áll. A Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot egybefogó régió vezetőjévé Veronika Brazdilova-t nevezték ki, aki 15 éves üzleti és menedzseri tapasztalattal a birtokában veszi át a három ország irányítását, hogy az együttműködés még erőteljesebb kihasználásával tovább növelje a Xerox helyi leányvállalatainak eredményességét, és az ügyfelek elégedettségét.

 

Veronika Brazdilova

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50