Gondolkodóvá teszi a drónokat a magyar fejlesztés

forrás: Prím Online, 2016. április 11. 11:08

Gyorsabbak, biztonságosabbak és még több feladatra alkalmasak lehetnek a vezetőnélküli légi járművek, drónok (UAV eszközök) a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. vezetésével lezajlott három éves kutatás-fejlesztés eredményeként.

A hazai konzorcium új, magasabb szintre emelte az UAV-ok ütközésvédelmét gondolkodáson alapuló, kognitív elemekből álló rendszerével, amelynek kialakításához összetett jel- és képfeldolgozásra, valamint különleges távközlésre is szükség volt. Az eredmények nemzetközi viszonylatban is jelentős előrelépést jelentenek. 

 

Egyre több feladatra alkalmaznak vezető nélküli légi járművet napjainkban, azonban a drón környezetében mozgó járművek azonosítása, követése, osztályozása és a valószínűsíthető mozgásának előrejelzése, ütközésének megelőzése komoly matematikai és technológiai feladat, amely a statisztikai valószínűségen alapuló, úgynevezett sztochaikus jelfeldolgozás legkorszerűbb apparátusait igényli.  Az ütközések elkerülése a nagyobb anyagi károk és a tömeges személyi sérülések megelőzése miatt elengedhetetlen, míg a szándékos ütköztetések találati megoldásai is egyre fontosabb biztonsági és védelmi jelentőséggel bírnak. 

 

A BHE Kft., az MTA EK MFA Kutató Intézet, az ASTRON Informatikai Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három (SZIT, MHT, MIK) tanszékének közös munkájának eredményeként egy olyan radar-videó-távközlési integrált rendszer jött létre, amellyel a drón nem csupán környezet letapogatására képes, hanem a megszerzett információk tudás bázisú, visszacsatolt jellegű, kognitív használatára is. 

 

„Fontos mérföldkőhöz érkeztünk az UAV eszközök fejlődésében, hiszen a drónok reakcióideje csökkenhet és így olyan összetett, komplikált feladatok megoldására is alkalmassá válnak, mint amilyen például a kötelékben történő repülés. A kutatás-fejlesztés eredménye komoly nemzetközi visszhangot váltott ki a szakmában.” – fogalmazott Dr. Simonyi Ernő, a projekt vezetője.   

 

A fejlesztés révén az UAV repülési missziók tájékozódási és tartalomgenerálási képességei ugrásszerűen javultak. Az ütközés-védelmi tanulással kombinált próbák igazolták, hogy a gyakorlatban is használható, hatékony rendszert sikerült létrehozni, amely várhatóan több más területen is alkalmazható lesz. 

 

A „Kognitív módszerek bevezetése a járművek ütközésvédelmének erősítésére” című (KMR_12-1-2012-0008. számú ) projekt a Magyar Kormány támogatásával a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

http://m.cdn.blog.hu/

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05