Hibrid flash: az adatközpontok jövője

forrás: Prím Online, 2016. április 19. 13:10

A 2016-os év komoly változást hozhat az adatközponti piacon: a hagyományos tárolókkal szemben egyre jelentősebb versenytársként jelenik meg a hibrid flash. A sokoldalú technológia a folyamatosan csökkenő beszerzési költségeknek köszönhetően ma már bármilyen méretű és profilú vállalat számára elérhető, így semmi sem áll széles körű elterjedésének útjában. 

Ha a cégek versenytársaik előtt szeretnének járni, és lépést akarnak tartani a fejlődéssel, akkor elengedhetetlen, hogy rugalmas megoldásokat alkalmazzanak. A vásárlók alkalmazkodnak a változásokhoz, és az ezzel párhuzamosan az iparági környezet is folyamatosan fejlődik és támogatja a hibrid flash terjedését, hiszen az nagymértékben javítja a cégek hatékonyságát. 

 

 

A vállalati adattárolás jövőjére vonatkozóan a Dell öt piaci előrejelzést fogalmazott meg:

  1. Középpontban a költségoptimalizálás – A jövőben az informatikai költségek továbbra is emelkedni fognak, míg a cégek költségvetései stagnálnak, illetve csökkennek. Ezért idén a tárolás terén is a legjobb ár-érték arányú megoldásokat keresik majd az informatikai szakemberek. A hibrid flash jelentős megtakarítást tesz lehetővé a cégek számára, mivel a tárolási rétegezés és a dinamikus kiosztás hosszabb távon a birtoklási összköltség csökkenését eredményezi. Emellett a technológia teljes költsége tavaly jelentősen csökkent, így már a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé vált.
  2. Villámgyorsan terjed a flash – Az optimalizált költségeknek és a számos elérhető flash-opciónak köszönhetően 2016-ban a flash egyre népszerűbbé válik az adatközpontokban. A TLC (Triple Level Cell) idei bevezetése is vonzóbbá teszi a technológiát az ügyfelek számára, hiszen ez az SLC-hez képest egységnyi területen megháromszorozza az elérhető tárkapacitást, de még az MLC-hez viszonyítva is 50 százalékos kapacitás-növekedést jelent. 
  3. Teljesen flash-alapú konszolidáció – A hibrid flash piac további növekedése során a kizárólag flash-t használó vállalatok konszolidációját figyelhetjük majd meg. Ezeket a vállalatokat vagy be fogják kebelezni a nagyobb tárhelyszolgáltatók, vagy teljesen kiszorulnak a piacról. A hibrid flash a tárolási szektor új slágere, és az is marad, mivel a hagyományos tárolóknál jóval több lehetőséget kínál, ráadásul egyre alacsonyabb áron.   
  4. SDS-re alapozzuk a jövőt – Manapság az üzletágvezetők számos új alkalmazást használnak, speciális informatikai igényeket támasztanak, és a korábban megszokottól eltérő módon kívánják igénybe venni az informatikai szolgáltatásokat. Amennyiben a rendszergazdák ehhez nem tudnak kellően rugalmas informatikai infrastruktúrát biztosítani, az üzletvezetők maguk veszik kézbe az informatikai költségvetést, és olyan döntéseket hoznak, amelyek párhuzamosan futnak majd a hivatalos informatikai szervezet folyamataival. A problémára megoldást jelent a hagyományos és az új, azaz SDS-alapú tárolási megoldások ötvözése: a tárhelyszolgáltatók az SDS-re összpontosító architektúrákat, valamint üzembe helyezési modelleket ajánlanak majd, amelyek kulcsszerepet kapnak az újgenerációs tárolási rendszerek kialakításában. 
  5. Konvergenciával a költséghatékonyságért – Az elmúlt néhány évben az informatikai költségvetések tovább csökkentek, amelynek hatására a rendszergazdák a mind optimálisabb megoldások felé fordultak: egységes, azaz konvergens rendszerekben kezdtek el gondolkodni, és ezeket 2016-ban meg is valósítják az adatközpontokban. Egyre több szolgáltató és ügyfél tér át ezekre a moduláris, ezáltal hatékonyabb és egyszerűbb üzemeltetést lehetővé tévő megoldásokra, ami a teljes adatközponti piac növekedését is elősegítheti.

Kovács Tamás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05