Kínába(n) is megy a KÜRT

forrás: Prím Online, 2016. április 28. 08:45

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína.

A cégnek ma négy olyan világszínvonalú terméke kínál egyedi megoldásokat aktuális és trendi informatikai, információbiztonsági problémákra, mint az információbiztonsági törvény vagy az ISO/IEC 27001 szabvány követelményeinek való megfelelés, a Big Data problémakör, vagy a pénzintézetek pénzügyi kockázatainak kezelése. A KÜRT hosszú távú stratégiájának fontos eleme üzleti modelljének átalakítása, ennek részeként költöztek 2016. januárban újra Budapest közigazgatási határán belülre, ahol a korábbinál szigorúbb követelményeket kielégítő adatmentés tisztaterű laboratóriumot alakítottak ki. 

 

A KÜRT-öt legtöbben az adatmentés terén elért sikerei miatt ismerik, ám a vállalat már több mint 15 éve jelentős, piacformáló szereplője hazánkban az információbiztonságnak is. 

 

A KÜRT-nél zajló üzleti modellváltás egyik eleme az új üzleti lehetőségek keresése itthon és külföldön. Régóta dédelgetett gondolat öltött testet, amikor az információbiztonsági üzletág úttörő módszertanait és know-how-jának erre alkalmas elemeit szoftvertermékekbe integrálták. Szoftveres támogatással a komplex információbiztonsági feladatok egyszerűbben, gyorsabban végezhetők el, esetenként automatizálhatók, így kevesebb emberi erőforrást igényelnek. Nem kevésbé lényeges, hogy ilyen termékekkel a külföldi piacokra történő kilépés is lényegesen egyszerűbben valósítható meg, mint tanácsadás jellegű szolgáltatásokkal.

 

 

Az új üzleti modell változásokat hozott a KÜRT életében. Mivel az információbiztonsági üzletág ügyfélkörének jelentős része budapesti székhelyű, így a tanácsadók és szakértők ingázásának időszükséglete jelentősen megnőtt. Másrészt a KÜRT Adatmentés hazai forgalma is könnyebben kezelhető Budapestről. Ezek és más tényezők mérlegelése után a KÜRT 2016. január elsejétől, nyolc év után ismét Budapestre, a XI. kerületbe költözött. 

 

„Már fontolgattuk a budaörsi Székház eladását, de a végső lökést a Budapestre költözéshez egy kedvező lehetőség adta meg. 2015 tavaszán egy francia vállalat vezetőinek annyira megtetszett a budaörsi épület, hogy kaptunk rá egy nagyon kedvező ajánlatot, amit a tulajdonosok a menedzsmenttel egyetértésben végül elfogadtak. A Székház eladása jól illeszkedik a cég üzleti modellváltási folyamatába, és plusz erőforrást jelent a KÜRT-nek, ami a saját fejlesztésű termékek külföldi piacra viteléhez nagy lehetőséget és könnyebbséget ad.” – mondta el a sajtóeseményen Márton Miklós üzleti vezérigazgató-helyettes.

 

Irány a Távol-Kelet

A kínai Invest Shenzhennel még tavaly aláírt stratégiai együttműködési megállapodás keretében az elmúlt hetekben már második alkalommal járt a KÜRT delegációja Kínában. Ezúttal konkrét projektek mentén folytatódtak a tárgyalások, információbiztonságról, a SeCube-ról és más KÜRT fejlesztésű szoftverekről, megoldásokról, mint a LogDrill, a PetaPylon vagy az EWS (Early Warning System). Shenzhen a kínai Szilícium-völgynek számít, iparilag ez a legfejlettebb térség, minden külföldi cég itt szeretne piacot szerezni, ezért óriási a verseny a bejutásért.

 

Kína legnagyobb hardver gyártói, a Lenovo és a ZTE számára a KÜRT új üzleti ajánlatot dolgozott ki, egyik legkelendőbb exportcikkére, az adatmentés know-how-ra alapozva. A – kissé leegyszerűsítve – adatgaranciának nevezhető üzleti modell a hardvergyártóknak komoly versenyelőnyt kínál az őket a versenytársaiktól szignifikánsan megkülönböztető szolgáltatáscsomag révén. A KÜRT számára az együttműködés elképzelhetetlen nagyságú adatmentési piaci potenciált nyit, óvatos kalkulációk alapján is a jelenlegi adatmentés bevétel 5-6-szorosa érhető el egy viszonylag rövid, fél éves felfutási időszak után. A lehetőségek között van közös vállalat alapítása, vagy technológia-transzfer is, ezek megvalósulása 2016/2017 fordulóján várható.

 

 

Két másik projekt a KÜRT Big Data megoldásaira épül, az ezekhez kapcsolódó szakmai háttérre és tudásra – érthetően – óriási az igény a világ legnépesebb országában. A magyar piac méreteihez szokott ember számára szinte felfoghatatlanok a Kínával, de akár csak az egyes régióival kapcsolatban is felmerülő népességi, gazdasági, pénzügyi mutatók. 

 

A legnagyobb figyelmet a biztonsági forensics, azaz biztonsági nyomozati tevékenység váltotta ki, amely több technológia együttműködésével képes felderíteni kiberbűnözési esetek hátterét. Ehhez nagyrészt az informatikai rendszerek által óriási mennyiségben generált naplóadatokat kell elemezni, de esetenként szükség van az adatmentési technológia egyes elemeire is. A KÜRT által kínált komplex forensics megoldáscsomag nemcsak a piaci szereplőknél váltott ki óriási érdeklődést, hanem a kormányzati intézmények körében is.  

 

Ugyancsak nagy lehetőségekkel kecsegtető projekt a shenzheni „OEP” egészségügyi adatbázisának feldolgozása, elemzése. Shenzhen vonzáskörzetében Németországnyi népesség él, az ő egészségügyi adataik elemzése felbecsülhetetlen jelentőségű, elég, ha a gyógyszergyárakra, vagy a Kínában is szárnyaló egészségiparra gondolunk. Ebben a projektben is a KÜRT Big Data megoldásai, illetve az ezekben alkalmazott speciális algoritmusok és know-how jelenti az együttműködés alapját. Következő lépésként a KÜRT szakértői kapnak egy minta-adatbázist Kínából, ennek elemzése, az adatok feltérképezése szabja majd meg a potenciális üzleti irányokat.  

 

A KÜRT delegáció Vietnámba és Burmába is ellátogatott 

Vietnam ismerős vidék a KÜRT számára, hiszen több mint 10 éve a Vietnami Honvédelmi Minisztérium már megvásárolta az adatmentés technológia know-how-ját. Most más szervezetekkel folytat előrehaladott tárgyalásokat a KÜRT, és a projekt tárgya szintén az adatmentés know-how, de ezúttal hosszú távú együttműködési keretek között és – a megváltozott informatikai, kiberbűnözési állapotoknak megfelelően – kiegészítve forensics technológiával és módszertannal. 

 

Burma hosszú, több évtizedes bezártság és diktatúra után, nemrég lépett a demokratizálódás és a nyitás útjára. Az országnak különféle közigazgatási és gazdasági rendszereket kell létrehoznia, megreformálnia, működőképessé tennie, és ez egy sor üzleti lehetőséget jelent az ilyen szakértelemmel rendelkező cégek számára. A KÜRT Magyarországon az elmúlt csaknem 10 évben számos közigazgatási rendszer kialakításában vett részt, így rendelkezik a szükséges kompetenciákkal és tapasztalattal. A KÜRT delegációja ilyen jellegű projektek indításáról, illetve ilyen projektekben való részvételről tárgyalt a burmai illetékesekkel.

 

USA

A KÜRT termékfejlesztésének egyik sikertörténete a SeCube, amely a kockázatmenedzsmentet támogató szoftverből komplex IT GRC (Governance/Risk/Compliance – Irányítás, Kockázatmenedzsment, Jogszabályi megfelelés) megoldássá nőtte ki magát. A külföldi terjeszkedés jegyében nemrég megállapodás született az amerikai IT biztonsági céggel, a Nuveric LLC-vel, amely az USA egész területén fog felhő alapú szolgáltatást nyújtani a SeCube-bal.  

A KÜRT és az Információbiztonsági törvény (Ibtv.)

Az új nemzetközi lehetőségek mellett hazai sikereket is elkönyvelhet a KÜRT. 

 

Az Ibtv. hatálya alá tartozó szervezeteknek számos követelményt kell teljesíteniük, ezek egyike a kockázatarányos védelmi rendszer kialakítása. Ehhez számos speciális szakértelmet igénylő, és egyben nagy bizalmasságú feladatot (sérülékenység-vizsgálat, auditok, kockázatelemzés) kell elvégeztetniük külső szervezetekkel, amelyek köre erősen behatárolt. A KÜRT, mint az egyik vezető hazai információbiztonsági vállalat, nemrég bekerült ebbe a körbe, ezzel olyan jogosítványt szerzett ezekhez a tevékenységekhez, amivel az országban vele együtt csak ketten rendelkeznek. 

 

Az Ibtv.-t és végrehajtási rendeletei-t a KÜRT SeCube szoftvere is kiemelten támogatja, több fronton jelent nagy segítséget az információbiztonsági törvény követelményeinek való megfelelésben az érintett szervezeteknek. Az alkalmazással hatékony módon megvalósíthatóak és folyamatosan karbantarthatóak a hivatkozott BM rendelet által előírt feladatok, továbbá a hatóság által elvárt, XML formátumú jelentések is előállíthatóak.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05