5 találmány, amiről talán nem is gondolta volna, hogy a természet inspirálta!

forrás: Prím Online, 2016. május 29. 09:15

A technológia és a tudomány olyan újabb és újabb áttöréseket ér el, melyekről korábban álmodni sem mert az emberiség. Sokszor a leginnovatívabb megoldások a „vissza a természethez”-elv alapján születnek. Íme, 5 példa, amikor az állat- és növényvilág adott ihletet egy-egy elképesztő találmányhoz!

Védőháló

Egyes pókfajok egészen egyedülálló módon védik a hálójukat: olyan különleges selyemfonalat szőnek, amely visszaveri az ultraibolya fényt. A veszélyt jelentő repülő madarak szeme látja az ultraibolya tartományt is, így időben ki tudják kerülni az útjukba kerülő pókhálót. Az ember által épített környezetben sajnos sok madár pusztul el a tükröződő vagy átlátszó felületeknek ütközve. A német Arnold Glas cég mérnökei a pókok „találmányát” alapul véve hálómintás, ultraibolya fényt visszaverő bevonatú üveget terveztek, hogy megelőzhetők legyenek ezek a balesetek. 

 

 

Hüllők: sci-fi a jelenben

A gyíkokról köztudott, hogy leszakadt farkuk visszanő. Kutatók ugyanakkor felfedezték, hogy a rokonaik, a szalamandrák még tovább fejlesztették ezt az elképesztő és nagyon hasznos tulajdonságot: bármely testrészüket képesek regenerálni. Míg a gyíkok újra kinövesztett farka sokkal inkább biológiai művégtag, a szalamandrák új testrészei tökéletes másolatai lehetnek az elvesztettnek. Ezeknek a sci-fi-be illő képességeknek a tanulmányozásával a kutatók a jövőben képesek lehetnek emberi testrészeket is létrehozni, ami pedig – gondoljunk a transzplantációra váró, vagy amputáción átesett betegekre – óriási eredmény lehet az emberiség számára. 

 

 

Szupergyors lopakodó 

Japán világhírű vasútvonal-hálózatán, a Shikanszenen akár 400-500 km/h sebességgel is képesek száguldani a szerelvények. Ilyen sebességgel körülbelül egy óra alatt juthatnánk el legnyugatibb településünkről a legkeletibbe! Azonban a szuperexpresszen volt mit javítani: a szerelvények, amikor kibukkantak egy alagútból, fülsiketítő dörrenő hangot hallattak a légnyomás miatt. Eiji Nakatsu, a madárfigyeléssel is foglalkozó mérnök megoldásként a jégmadár csőrét formázó új orrot tervezett a vonatoknak. Így, hasonlóan az állathoz, amely szinte hang nélkül csapódik a vízbe vadászat közben, a szerelvények is csendben haladhatnak. Sőt, a fejlesztésnek köszönhetően még gyorsabbak és energiatakarékosabbak is lettek!

 

 

Kellemetlen potyautasból nélkülözhetetlen találmány

Ha körülnézünk háztartásunkban, egészen biztos, hogy találunk legalább egy dolgot, ami tépőzárral nyitható-zárható. Ez a hasznos eszköz annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy szinte nem is gondolnánk, hogy bárkinek „fel kellett találnia”. A tépőzár ötlete egy George de Mestral nevű svájci mérnöké, aki közelebbről is tanulmányozni kezdte a kutyája bundájába ragadt bogáncsokat. A növények apró kampói inspirálták a ma ismert tépőzár ötletét. 

 

 

Látni és látszani

A molylepkékre általában ruháink rémeként gondolunk. Akik viszont a legújabb Samsung SUHD tévéjükön nézik kedvenc műsoraikat, hálásak is lehetnek nekik. A molyok többsége éjszaka repül, szaruhártyájuk apró dudorok csoportjaiból áll, melyek nem verik vissza a fényt, így a rovarok láthatatlanok maradnak. A dél-koreai cég fejlesztői ezt a tulajdonságot alkalmazták a legújabb SUHD TV-k tervezésekor. A képernyő hasonló felületű, mint a lepke szaruhártyája, így nem tükröződik, miközben a képminőség is tökéletes marad. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05