Wificaster, öko erőmű, intelligens kábel – bemutatkoztak a legújabb fejlesztések

forrás: Prím Online, 2016. június 6. 10:23

Sokan vágyunk a tisztább vízre, levegőre, ugyanakkor a kényelmes életet sem vetjük meg. Ennek része a gombnyomással irányítható otthon vagy irodaház, az olcsó áram, az internet nélküli, zárt láncú video-közvetítés. Az innovációs tevékenység az embereknek új technológiát, a cégeknek új terméket ad.

A több lábon állás volt a célja azoknak a cégeknek, akik 2013-ban az Innovációs Alap pályázatára jelentkeztek, hogy új terméket fejlesszenek ki. Az Esco Kft. segítségével elnyert többmilliárd forintból tíz projekt valósulhatott meg az elmúlt két és fél évben.

 

„Jó érzés látni, hogy azok a stabil cégek, amelyek több száz család megélhetését biztosítják, a projektjeiknek köszönhetően egy-egy új, saját fejlesztésű és kézzel fogható termékkel erősítik a jövőjüket - mondja Székely Endre, az Esco Kft. ügyvezetője. A terv most az, hogy miután a szakma már megismerte ezeket, a nagyközönségnek is bemutassuk a termékeket és segítsük a cégeket a piacra jutásban.”

 

Wificaster – az okostelefonról nézhető zárt láncú televízió

Mit szólna, ha egy koncerten ülve az óriás kivetítő helyett a saját telefonján nézhetné kedvenc énekesét közelről?

A kecskeméti Silicon Dreams Kft. olyan mobilis, könnyen telepíthető kültéri zárt láncú televíziós rendszert fejlesztett ki, amellyel kiválthatóvá válnak a televíziókészülékek, óriáskivetítők és LED-falak. A cég a WIFI technológiát alkalmazó szélessávú „peer-to-peer”technológiát kutatta, ami a zárt láncú televízió alternatívája a médiasugárzás területén. Ezzel lehetségessé válik a tömegrendezvényeken és minden olyan helyen, ahol nagyon sok ember fordul meg – így például pályaudvarok, kórházak, szállodák, múzeumok területén – egy olyan zárt láncú WIFI sugárzó rendszer létrehozása, amely az okostelefonokat egyfajta televízióként tudja működtetni, kiváltva az óriáskivetítőket, LED-falakat és más megjelenítő eszközöket.

 

 

Kezünkbe vettük az irányítást!  – Automatizált épületfelügyeleti rendszer

Hogyan ne legyenek horribilis rezsiszámláink? Mégis hogyan lehetünk környezetbarát lakói a Földnek? Erre ad választ az Optima Klíma Zrt. fejlesztése, az otthoni számítógépről is működtethető automatizált épületfelügyeleti rendszer. Használatával összehangoltan lehet irodaházak, otthonok hűtését, fűtését, világítását, sőt kényelmi és biztonsági rendszerét a leghatékonyabban üzemeltetni.

 

Optimalizálás – talán ez a kulcsszava a legújabb hazai fejlesztésnek. A sok cégnél elérhető környezetbarát, pénztárcakímélő épületirányítási rendszerrel szemben ennek az ötletnek az újdonsága az ingatlanban működő különböző rendszerek összekapcsolása, mégpedig egy egyszerű számítógép használatával. Az Optima Klíma Zrt. sok éves kutatómunkája nyomán az okos házaknak nemcsak egy-egy funkciójára talál megoldást. A most kialakított komplex rendszer az egész épület működését hangolja össze, így elérve a legköltséghatékonyabb és egyben a környezetet is a leginkább kímélő üzemeltetést. Ehhez pedig nem kell más, csak egy általuk kifejlesztett számítógép és a ház máris az előre beállított paraméterek szerint működik, amely átlagosan 20-25 százalékos energia-megtakarítást hoz. A rendszerhez pedig mindenki szabad kezet kap, bővítheti, fejlesztheti is. Az automatizált épületfelügyeleti rendszer várhatóan már idén elérhető lesz a magyar piacon, az ára pedig kialakításától függően százezres nagyságrendtől kezdődik.

 

Intelligens kábel, amely magától megtalálja a hibát

Órákig ülni a vonaton, mert a mozdonyban valahol kábelszakadás történt. Izzadni nyáron az irodában, mert a szerelők keresik, hogy hol hibásodott meg az elektromos vezeték az épületben.

 

A sok bosszúság mögött általában egy vezeték meghibásodása áll, amit vagy a föld alatt, vagy az épületben, a falban kell a szerelőknek megtalálniuk. Mi lenne, ha létezne olyan kábel, amelyet akár a föld alá fektetnek le, akár egy irodaépületet vezetékeznek be vele, olyan "okos" lenne, hogy ha a sok kilométer hosszú kábel valahol meghibásodik, azonnal meg tudná mondani, hogy pontosan hol a baj? Ilyen intelligens kábelt fejlesztett ki VLG Kábelkereskedelmi Kft.

 

Az „intelligens kábel” fő erőssége, hogy bármilyen hosszúságban telepíthető és szerelhető. Ha például távvezetékként fektetik le, akkor külső energiaforrás felhasználása (pld. távfeszültség) nélkül, 1-3 méter pontossággal jelzi a hálózati felügyeleti központ felé, hogy hol történt a hálózatban szakadás, sérülés vagy illetéktelen beavatkozás. Az intelligens kábel használata a hosszú, főleg föld vagy víz alatti vezetékek esetében nagyon fontos, ahol komoly plusz költséget jelent egy hagyományos vezetéknél a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása.

 

Katalizátorral a mérgek ellen

A zárt szennyvíztisztítókban felszabaduló méreganyagoknak ellenállóbb, külön is gyártható katalizátort fejlesztett ki a miskolci székhelyű OLP-TECH Kft. Az újdonság nagy eredménye, hogy a katalizátorok élettartamának növelésével és jobb méreganyag- elszívó képességével olcsóbban és környezetbarát módon üzemeltethetőek a zártterű szennyvíztisztítók.

 

Mivel a külföldi cégek eddig csak a saját technológiájukkal együtt értékesítették a katalizátort, így a kedvezőbb árú magyar gyártású katalizátor új piacot jelenthet ezen a területen.

 

Frekvenciacsapda: Védőernyő az elektroszmog ellen!

Az elektroszmog ma már mindannyiunkat körbevesz. A lakásokban a háztartási gépek mellett tévé, rádió, mobiltelefon, számítógép, vezeték nélküli telefon működik, az internetes hálózatot wifin keresztül használjuk.  Az elektromos sugárzással és mágneses terekkel szennyezett környezet folyamatosan  terheli a szervezetünket.

 

Az Üzleti Rendszerek Kft. fejlesztése, a Frekvenciacsapda méri és elemzi a különféle elektromágneses sugárzásokat. Az új technológia lehetővé teszi a legtöbb előforduló frekvencia azonosítását és kiszűrését. Könnyen beállítható, milyen frekvenciákat árnyékoljon vagy szűrjön ki, engedjen át, vagy erősítsen fel a gép. A különféle frekvenciakioltási és árnyékolási módszerek alkalmazásával vezérelhető vagy automatikus üzemmódú elektroszmog-mentes tereket lehet kialakítani.

 

 

A technológia újdonsága a folyamatos alkalmazkodás: a Frekvenciacsapda állandóan méri és elemzi a környezeti hatásokat, és ezekre azonnal reagál.

 

A Frekvenciacsapda a színházak és kórházak mellett a legkülönfélébb iparágakban jelenthet nélkülözhetetlen segítséget a félvezetőgyártástól a robbanásveszélyes üzemeken át a méhészetekig. Az új árnyékolástechnológiai eljárás nyugodtabb pihenést biztosíthat például a szállodai vendégeknek, biztonságosabbá teheti a légi közlekedést és irányítást, és az űrkutatásban jelentős szerephez juthat.

 

Fából áramot – Ökoerőmű újszerűen

Tenni kell valamit a globális felmelegedés ellen! Erre a kihívásra felel a Cső-Montage Kft egy új, környezetbarát gázgenerátor kifejlesztésével. A 100Kw-os „ökoerőmű” fahulladékot gázosít el és a keletkezett tisztított gázzal termel áramot úgy, hogy az visszatáplálható az elektromos hálózatba. Egy ilyen kazánnal kb. száz háztartás energiaellátását lehet környezetbarát módon megoldani. A gázgenerátorok fahulladékkal (különböző kommunális és vágástéri nyesedékekkel), erdőgazdasági fakitermelés maradék anyagaival (pl tuskók) működtethetők. A kis erőmű fűrésztelepek, bútorgyárak mellé is könnyen telepíthető.

 

 

Vassal a tiszta vízért- A ferrát nem ismer lehetetlent

A ferrát kémiai reakció útján képes bontani a vízben lévő szennyező anyagokat. A folyamat során rozsda-szerű csapadék keletkezik, mely a felületén további szennyezőket köt meg, ez a csapadék a vízből szűréssel eltávolítható. Az Imsys kft. munkatársai olyan technológia fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy ezt a nehezen szállítható és tárolható anyagot a felhasználás helyszínén állítsák elő akkora mennyiségben, amekkorára éppen szükség van és akkor, amikor az szükséges. A ferrát kiváló oxidáló tulajdonsága mellett jó fertőtlenítőszer, a baktériumok 99 százalékát eltávolítja, beleértve a klórozásos technológiáknak ellenálló baktériumokat is. A ferrát technológia akkor ajánlott, amikor a szennyvíz kis mennyiségben keletkezik, de a szennyezés olyan mértékű vagy jellegű, ami a biológiai kezelést nem teszi lehetővé. A technológia alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy a szennyezést annyira le lehessen csökkenteni, hogy az közcsatornára engedhetővé váljon vagy a biológiai tisztítás számára kezelhető legyen.

 

Szennyvíztisztítás már a csatornahálózatban – Csatornára szabott baktériumflóra

Mi lenne, ha a szennyvizet már a csatornahálózatban elkezdenénk tisztítani? Baktériumokkal mindez lehetséges és így jelentősen megnövelhető a szennyvíztelepek tisztításának hatékonysága. A kulcs a ,,csatornára szabott" baktériumpopuláció, vagyis olyan tenyésztőrendszer, amely az adott körülményekhez igazodó baktériumcsoportot tud előállítani.

 

Ezen dolgozik a KwakLab Kutatóintézet a dabasi DAKÖV Kft. megbízásából. A cég hatvanhárom Pest megyei település nagyjából 220 ezer lakóját látja el ivóvízzel és majdnem ugyanennyi ember szennyvizét vezeti el és kezeli – mára már elavult technológiával. A fejlesztés célja a szennyvíztelep terhelésének csökkentése, terhelésének kiegyenlítése, illetve a tisztítás hatékonyabbá tétele. A szakemberek két irányban is gondolkodtak. Először is abból az ötletből indultak ki, hogy a tisztítást meg lehetne kezdeni már a csatornarendszerben. Olyan különleges baktériumtenyésztő eszközt dolgoztak ki, amely a helyszínen, folyamatosan az adott csatornára termeli a baktériumkultúrát. Így a szennyezőanyagok átalakítása már a csatornahálózatban megkezdődhet. A fejlesztés másik részében a telep terhelésére találtak ki megoldást, így a június 30-án záruló projekt után sokkal egyenletesebb ütemben érkezik majd a szennyvíz a telepre.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05