A nyár csak nekünk legyen kaland, ne a céges mobilunknak!

forrás: Prím Online, 2016. június 22. 17:46

Közeleg a nyári főszezon, a legtöbben már szállásokat keresünk a nyaralásra, és épp az utolsó kétségbeesett kísérleteket tesszük a strandoláshoz megfelelőnek tartott testforma eléréséért. A munkahelyünkön ilyenkor már általában vadul hajtunk, hogy minden fontos projekttel végezzünk a vakációig, amit ideális esetben teljes mértékben a pihenésnek szentelünk.

Néha azonban adódnak kivételek, és kénytelenek vagyunk a szabadság alatt is megválaszolni néhány levelet vagy elintézni egy-két feladatot. Hogyan tudjuk mindezt kényelmesen és biztonságosan menedzselni? A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet ezzel kapcsolatban ad néhány tanácsot.

 

 

1. Gondoskodjunk eszközeink fizikai védelméről!

Az első és legfontosabb lépés a távoli munkavégzéshez használt eszköz biztonsága. Legyen szó akár a saját okostelefonunkról, amelyen a tengerparton koktélozva böngésszük a levelezést, akár a céges laptopról, amelyet használva a szállodai szoba hűvösében az utolsó simításokat végezzük a határidős prezentáción, ügyelnünk kell arra, hogy ne essen baja az eszköznek. Hiszen a kütyüink a nyári utazások alatt általában nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az év többi részében. 

 

Az okostelefonunkhoz érdemes beszerezni egy vízhatlan tokot, hogy a vízparton se a víz, se a homok vagy a por ne okozhasson benne károkat. Zsúfolt helyeken, például strandokon pedig semmiképpen ne hagyjuk őrizetlenül a holminkat, hiszen komoly anyagi és eszmei kárral járhat, ha egy tolvaj az okostelefonunkkal együtt a rajta tárolt céges adatokat is meglovasítja. 

 

2. Tudjuk biztonságban adatainkat!

A vállalatok szempontjából nézve ilyen helyzetekben a fizikai biztonság mellett a céges tulajdonú eszközökön tárolt információk biztonsága lehet a másik nagy aggály. Ha az adatok a vállalat infrastruktúráján kívül vannak, nehezebb védeni őket, a távoli munkához azonban szükség lehet rájuk. Kézenfekvő megoldás a biztonsági mentések készítése, illetve a merevlemezen tárolt adatok titkosítása, például a ZENworks Full Disk Encryption segítségével. 

 

Szintén hasznos lehet egy olyan megoldás, amellyel a felhasználók maguk is elvégezhetnek alapvető felügyeleti feladatokat, akár távolról is. Például megkereshetik vagy lezárhatják mobil eszközeiket, átállíthatják a jelszavukat és törölhetik a rajtuk tárolt adatok egy részét vagy egészét. A ZENworks Mobile Management alapvetően az informatikai szakemberek munkáját segíti a mobil eszközök felügyeletében, de ilyen lehetőségeket is nyújt a felhasználóknak. Ez különösen akkor jöhet jól, ha elveszítjük az okostelefonunkat vagy tabletünket, vagy esetleg ellopják azt.

 

 

3. Óvakodjunk a nyilvános wi-fi hálózatoktól!

Nyaraláskor sokszor nagy a kísértés, hogy a tengerparti vendéglő teraszán ücsörögve, az étterem nyilvános és ingyenes wi-fi hálózatára kapcsolódva azonnal feltöltsük a frissen lőtt fotókat Instagramra vagy Facebookra. A jelszóval nem védett wi-fi azonban biztonsági kockázatokat rejt. Érdemes inkább ilyenkor a szállásunkon elérhető hálózatot használni, amennyiben elég biztonságosnak találjuk. Hasznos megoldás lehet továbbá, ha mobilnetet is tartalmazó roaming hetijegyet vásárolunk a külföldi tartózkodásunk idejére, így nem függünk a közelünkben elérhető wi-fiktől. 

 

4. Tegyük biztonságossá az elérést!

Egy munkáltató természetesen joggal várja el az alkalmazottjától, hogy a munkahelyén kívül is mindent megtegyen a vállalati eszközök és adatok biztonságáért. Ugyanakkor a munkaadónak is felelőssége és érdeke, hogy biztosítsa a hatékony, egyben biztonságos távoli munka feltételeit. Ehhez elengedhetetlen, hogy az alkalmazott rendelkezzen a megfelelő eszközzel, és mindig, mindenhonnan biztonságos feltételek mellett férhessen hozzá a munkához szükséges erőforrásokhoz, fájlokhoz és alkalmazásokhoz.

 

A Novell mobilitási portfóliójában ehhez minden szükséges elem megtalálható. A Novell Filr segítségével biztonságosan és egyszerűen elérhetővé tehetők a fájlok a vállalati infrastruktúrán kívül is. Egy ilyen megoldáson keresztül a felhasználók bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről elérhetik és megoszthatják a dokumentumaikat, miközben a rendszergazdák a meglévő tűzfalakat és hozzáférési jogokat használhatják a szervezet biztonságának fenntartásához. Az alkalmazások biztonságos hozzáférhetőségében pedig a NetIQ MobileAccess nyújthat segítséget a vállalatoknak. 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05