Itt az együttműködő robotok úttörőjének legújabb dobása, a Universal Robots+

forrás: Prím Online, 2016. június 23. 10:35

A Universal Robots, az együttműködő robotok úttörője forradalmasítja az ipari automatizálást a Universal Robots+ megalkotásával, amely a Münchenben megrendezett AUTOMATICA kiállításon mutatkozott be 2016, június 21-én.

A müncheni AUTOMATICA kiállításon kerül először bemutatásra dán robotgyártó legújabb fejlesztése, a Universal Robots+, amely az expó teljes ideje alatt B5 (518) teremben, valamint az érdeklődő fejlesztők számára a kijelölt +YOU standnál (341) tekinthető meg.

 

A Universal Robots+ segítségével a vállalat egy saját ökoszisztémát hoz létre, amely lehetővé teszi a UR3, a UR5 és a UR10 együttműködő robotkarokra készített alkalmazások fejlesztését és bemutatását. Az úgynevezett URCap-ek, azaz kiegészítő elemek, melyek kiterjesztik az UR robotok képességeit, lehetnek egyedi hardware elemek, szoftver plug-inek, vagy ezek kombinációi. A Universal Robots+ célja az, hogy rövidítse a cégek számára a megvalósítási időt, ugyanakkor növelje a felhasználói kényelmet és minden érintett fél számára csökkentse a költségeket. 

 

„A Universal Robots+-szal olyan egyedülálló helyzetet hozunk létre, amellyel mindenki nyer: a fejlesztő közösség, a forgalmazó partnerek és a végfelhasználók is.” – mondta Esben J. Østergaard, a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és társalapítója. „A +YOU fejlesztői program résztvevői ingyenes támogatást fognak kapni a Universal Robots-tól az URCap-ek kidolgozásához. A Universal Robots+ bemutatótermében kiállított kiegészítő elemek integrálása után a forgalmazó partnereinknek és végfelhasználóinknak nem kell költeniük az alkalmazások fejlesztésére és tesztelésére, hiszen azokat mint egyszerű plug&play megoldásokat tudják telepíteni. Röviden, a Universal Robots+ könnyű hozzáférést jelent hatékony, már használatban is bizonyított és biztonságos automatizálási folyamatokhoz. Ezeket a folyamatokat azokkal a személyekkel együttműködésben emeljük a következő szintre, akik kulcsfontosságúak ezen a területen: a ma és holnap fejlesztőivel.”

 

 

A fejlesztők és forgalmazók haszna

„A folyamat során, miután elfogadtuk a fejlesztők Universal Robots+-on belüli tervét, a helyi forgalmazókon keresztül robotokat bocsátunk a rendelkezésükre, melyekkel tesztelhetik és optimalizálhatják az elkészült UR Capeket. Kérés esetén a fejlesztők kedvezményes áron vásárolhatják meg a robotokat, amennyiben azokat az új, UR-al kapcsolatos elemek fejlesztésére és tesztelésére fogják használni” – folytatta Stefan Tøndering Stubgaard, a Universal Robots vállalati műszaki támogatásért felelős igazgatója.

 

Miután elkészül a prototípus, a fejlesztő elküldi a Universal Robots-nak vizsgálatra. „Mielőtt egy új termék a bemutatóterembe kerül, nekünk meg kell győződnünk a minőségéről.” – magyarázta Tøndering Stubgaard. „Átfogó funkcionalitási ellenőrzésekkel teszteljük, hogy a URCap kivitelezése és működtetése valóban az elvártnak megfelelően egyszerű-e, valamint azt, hogy a termék teljesíti-e a Universal Robots minőségi követelményeit.”

 

Ezeken felül a Universal Robots hitelesíti is a fejlesztők által készített URCap-eket. Ehhez azonban a fejlesztőnek dokumentálnia kell, hogy az általa létrehozott megoldást már egy valós alkalmazás is használja, valamint, hogy egy végfelhasználó is sikeresen működteti vagy működtette.

 

Az így elkészült egységeknek a Universal Robots+ kiállítótermében való bemutatása a fejlesztők számára már nem kerül semmibe. A Universal Robots ezzel egy professzionális fejlesztési láncot és üzleti platformot szolgáltat a tervezők számára, amely megnyitja előttük a folyamatosan táguló globális ügyfélhálózatot.

 

Az elkészült termékek és kiegészítők értékesítése továbbra is a Universal Robots meglévő forgalmazói partnerhálózatán keresztül fog történni. Így a forgalmazók is haszonra tesznek szert a központi platform használatával, ahol egyszerre tudnak kimondottan olyan alkalmazásokat kínálni és elérni, amelyeket kifejezetten UR robotokkal való használatra terveztek. A Universal Robots+ egy olyan, optimalizálást szem előtt tartó eszköztár, amely egyedi vásárlói igényekre készít optimális megoldásokat.

 

 

Az első elkészült URCap-ek

Az fejlesztői közösség által először készített és a Universal Robots által elfogadott kiegészítők az AUTOMATICA kiállításon, a Universal Robots+ indítóünnepségén is megtekinthetőek. Az egyik, újonnan bemutatott URCap egy képfeldolgozással irányított pick&place megoldás, amely a Robotig-tól, egy kanadai, rugalmas robotikai fogóeszközök és szenzorok gyártásával foglalkozó vállalattól származik. „Az új kamera és képfeldolgozó rendszerünk könnyedén felszerelhető a UR-robotokra, amelyek így öt percen belül már mehetnek is a szerelőszalagra. Nincs szükség külső számítógépre ahhoz, hogy beállítsuk, programozzuk, vagy működtessük a kamerát. Mindez a robot felhasználói felületén keresztül történik. Azzal, hogy kifejlesztettük ezt az alkalmazást, sikerült megoldást találni arra a Universal Robots és a vásárlóink által támasztott igényre, amely egy bárki által felszerelhető kamera és képfeldolgozó rendszer könnyebb és gyorsabb telepítését célozta meg.” – magyarázta Samuel Bouchard, a Robotig vezérigazgatója. 

 

Az új szoftver csökkenti a telepítési időt

A Universal Robots+ bemutatásával egy időben a Universal Robots kiadja a robotkarokat működtető szoftver új frissítését is. A Software Version 3.3 többek közt a Profinet IO-rendszert is tartalmazza. A Profinet protokollokkal való kompatibilitás számtalan új telepítési és alkalmazási lehetőséget nyit meg a robotok előtt. „A Universal Robots+ platformot támogató frissítés kulcsfontosságú eleme az, hogy a szolgáltatók így olyan megoldásokkal tudnak előállni, amelyek tökéletesen igazodnak az UR szoftverhez.” – mondta Østergaard.

 

Eddig azt a szoftvert, amely lehetővé tette a kommunikációt a fejlesztői alkalmazások és az UR robotkarok között, egy viszonylag bonyolult script kód használatával lehetett telepíteni, amely a végfelhasználók többségének számára nem csak időigényes, hanem nehéz feladat is volt. Mivel a Software Version 3.3. részben nyílt forráskódú szoftverből áll, a fejlesztők add-on-ként telepíthetik saját szoftvereiket, így jelentősen csökken a végfelhasználó telephelyén ezzel töltendő idő, ez pedig egyúttal az árat és a kockázatokat is redukálja.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09