Új tehetség a HPC csapatban: Fujitsu PRIMERGY CX600 M1

forrás: Prím Online, 2016. június 25. 20:29

A Fujitsu a napokban bemutatta PRIMERGY CX600 M1 rendszert, amely kifejezetten azzal a céllal készült, hogy napjaink jelentős párhuzamos számítási teljesítményt igénylő, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) alkalmazásai által támasztott komoly követelményeket kiszolgálja – például a tudományos kutatás, termékfejlesztés és üzleti információelemzés területén. 

Az új rendszert a PRIMERGY CX600 M1 ház és a PRIMERGY CX1640 M1 szervercsomópont alkotja, ezek együttesen rendkívüli sűrűségű fürtök kialakítására alkalmasak, valamint igen versenyképes ár/teljesítmény arányt nyújtanak.

 

Az új moduláris szervert a kategória legjobbját jelentő komponensek jellemzik – például az akár 72 mag használatát biztosító Intel Xeon Phi processzorokkal –, így a FUJITSU PRIMERGY CX600 M1 szerver ideális a szálak nagy fokú párhuzamosságát, nagy vektorokat és jelentős memória-sávszélességet igénylő HPC jellegű terhelésekhez.

 

A PRIMERGY CX600 M1 rendkívül nagy sűrűségű számítási teljesítményt biztosít egy 2U magasságú házban 8 független szerverrel, a szabványos 1U magasságú, kétfoglalatos rack szerverekhez képest kilencszeres számítási teljesítménnyel. Egy szabványos állvány akár 168 számítási csomópontot képes befogadni, így összesen eddig példátlan, több mint 500 TFLOPS/DP csúcsteljesítmény érhető el.

 

A PRIMERGY CX600 M1 szerverek Japánban, a tokiói és a tsukubai egyetemek számára nemrég megrendelt 25 petaflop teljesítményű szuperszámítógép-rendszer, az „Oakforest-PACS” alapját is jelentik. A 8208 számítási csomópontból álló rendszer a tervek szerint idén decemberben lép működésbe, és a világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépe lesz.

 

Uwe Neumeier alelnök és a Fujitsu EMEIA adatközponti termékekkel foglalkozó területének vezetője szerint: „A vállalatok egyre inkább magukévá teszik a digitális átállást, és a folyamat során minden eddiginél nagyobb szükségük van a nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúrára – például szimulációs és helyzetmodellezési célokra, beleértve a tárgyak internetéről (Internet of Things) származó adatok big data jellegű elemzését is. Mivel az új PRIMERGY CX600 M1 kialakítása a nagy mértékben párhuzamos feldolgozást támogatja, véleményünk szerint ez az egyik oka annak, hogy gyökeres változást képvisel, hiszen lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jövőbiztos adatközponti környezetben hasznosítsanak nagy adatmennyiségeket.”

 

Az új rendszerrel bővül a Fujitsu HPC-portfóliója, amely számítási hardvereszközöket, rendszerszoftvereket és felhasználói használatra kész middleware-t egyaránt tartalmaz. A FUJITSU PRIMEFLEX for HPC integrált rendszerének része, amelynek összes komponense előre definiált és ellenőrzött, és amelynek rendszerszoftverei és middleware elemei a projektekben történő azonnali használhatóság érdekében a gyárban előre telepítettek. A Fujitsu intuitív és innovatív webes HPC-munkahelyével – a HPC Gateway eszközzel – együttesen alkalmazva a felhasználók könnyen használható, ugyanakkor még nagyobb teljesítményű HPC-környezet előnyeit élvezhetik.

 

 

A megosztott infrastruktúra csökkenti az energiafogyasztást

A PRIMERGY CX600 M1 rendszer szervercsomópontjai közös, megosztott infrastruktúrát használnak, központi hűtőventilátorok és bekapcsolt állapotban csatlakoztatható tápegységek vannak beépítve a házba. Így csökken az energiafogyasztás, ugyanakkor az egyes csomópontok úgy szervizelhetők, hogy ez a többi csomópontot nem befolyásolja. Emellett a megosztott használatú komponensek teljes redundanciája biztosítja a rendszer nagyobb rendelkezésre állását.

 

Az ügyfelek választhatják a Fujitsu innovatív, közvetlenül a chipet hűtő melegvizes (45 °C) Cool-Central Liquid Cooling hűtési rendszerét is, amely közvetlenül a rendszer CPU és feszültségszabályozó eszközéből viszi el a hőt. Ez már önmagában képes a felére csökkenteni az adatközpont hűtési költségeit, és nagyobb sűrűséget tesz lehetővé, így akár a legambiciózusabb HPC-projektek is megvalósíthatók anélkül, hogy a meglévő adatközpontokban bővíteni kellene az energiaellátást és a hűtési funkciókat.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09