A statisztikák szerint a magyarok valódi e-utazókká válnak

forrás: Prím Online, 2016. július 19. 09:34

A PayPal és a GfK legfrissebb kutatása szerint idén nyáron a közép- és kelet-európai országokban a legtöbben júliusban, vagy augusztusban terveznek szabadságra menni.

Átlagosan a megkérdezettek 9%-a utazott szabadságra az év első felében, 11%-a pedig megvárja a szeptemberi kedvezményeket. Az utóbbi időszak különösen népszerű Lengyelországban. Idén a tavalyi évhez hasonlóan alakul azoknak a száma, akik egyáltalán nem terveznek nyaralást (Magyarországon 15%, Csehországban 16%, Görögországban 24%, Lengyelországban 15%).

 

 

Hotel, kemping, a rokonok nyaralója, vagy apartman?

A modern utazó számos szállástípus közül választhat. Ezen a téren a közép- és kelet-európai országok eltérő preferenciákkal rendelkeznek. A hagyományos hoteleket Görögországban választják a legtöbben (74%). Ezzel szemben a magyarok és a lengyelek között népszerűek a különálló apartmanok és házak. A magyarok 33%-a és a lengyelek 34%-a választja az ezek kínálta előnyöket. Magyarországon a rokonoknál, barátoknál történő elszállásolás gyakorisága a tavalyi adatoknak megfelelően alakul. A PayPal tavalyi kutatása szerint a magyarok 23%-a választotta ezt a lehetőséget, idén ez az arány 26%. A célpont kiválasztásában számos szempont szerepet játszik, de a legtöbb országban az ár a legfontosabb tényező. Ez a legfontosabb szempont a magyarok 61, a lengyelek 55, a csehek 47, és a görögök 64%-a számára. A magyarok 28%-a ugyancsak figyelembe veszi a barátok véleményét, a turisztikai látványosságok távolságát (30%), vagy hogy mennyire népszerű a hely más turisták körében (8%).

 

 

Az kiválasztott szálláshely elhelyezkedése és a megbízhatósága mellett a magyarok a helyszínen elérhető egyéb lehetőségeket is alaposan áttekintik. A magyarok 24%-a gyerekekkel utazik, ezért nagyon fontosnak tartja megnézni, hogy az adott szálláshely milyen családbarát szolgáltatásokat biztosít, 14% pedig a házikedvencét is magával vinné, tehát ellenőrzi, hogy állatbarát helyről van-e szó. A közép- és kelet-európai nemzetek közül a lengyelek ragaszkodnak leginkább az olyan eszközökhöz mint a tévékészülék, vasaló, mosógép/tisztító szolgáltatás, stb. Az utazók 24%-a tartja ezeket fontos tényezőnek. A görögök szeretnek a városközpont közelében megszállni (23%). Minden országban jellemző, hogy a turisták foglalás előtt ellenőrzik, hogy tudnak-e majd csatlakozni az internetre. Az, hogy a szállásadó rendelkezik-e Wi-Fi szolgáltatással a magyarok 48%-a, a lengyelek 52%-a, a csehek 36%-a, a görögök 55%-a számára fontos szempont a szállás kiválasztásakor.

 

 

Nyaralás, vagy nem nyaralás - Csak ésszerűen!

A közép- és kelet-európaiak jelentős része nyaralás céljára két hét szabadságot vesz ki (magyarok 24%, lengyelek 44%, csehek 24%, görögök 24%) az idén. Ezzel szemben a magyarok 14%-a, a lengyelek 25%-a, a csehek 14%-a, és a görögök 36%-a csak egy hét szabadsággal tervez. Érdekesség, hogy éves szinten a magyarok fele 14 napnál többet tölt szabadságon, míg például a görögök 22%-a kevesebb, mint 7 egymást követő napot vesz csak ki.

 

A költségvetés tekintetében a legtöbben igyekszünk kerülni a túlzott költekezést. A magyarok ebben a tekintetben a legóvatosabbak, 51%-unk tervez maximum 250 eurót költeni nyaralásra. További 35% költ 250-500 eurót, 11% 500 és 1000 euró között a nyaralással kapcsolatos kiadásokra. A magyarok mindössze 3%-a tervezi túllépni az 1000 eurós összeghatárt.

 

A nyaralás során a fizetés legtöbb alkalommal továbbra is készpénzben történik. A magyarok 70%-a, a lengyelek 68%-a, a csehek 63%-a és a görögök 79%-a továbbra is ezt a fizetési formát részesíti előnyben. A magyar utazók egyre gyakrabban fizetnek kártyával, vagy banki átutalással, és tovább nőtt a PayPal vagy  hasonló online fizetési rendszerek népszerűsége. Azok száma, akik a nyaralás során felmerülő költségek többségét online szeretnék fizetni a tavalyi évhez képest megduplázódott. Ez minden kutatásban résztvevő országra  igaz. Sőt, a magyarok 12%-a (tavaly még 10 százalék), a lengyelek 30%-a (azonos volt 2015-ben), a csehek 10%-a (2015-ben 7 százalék), a görögök 28%-a használt PayPalt, vagy hasonló szolgáltatást a legutóbbi nyaralás alkalmával.

 

 

Az internet szerepe

A turisták ma már ezernyi online megoldás közül válogathatnak, hogy összehasonlíthassák és kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb üdülési ajánlatot. Az internetes eszközöket gyakran használjuk az utazás megtervezéséhez: a magyarok 65%-a, a lengyelek 56%-a, a csehek 42%-a, és a görögök 39%-a nagyon hasznosnak találta ezeket a lehetőségeket. A magyarok 35%-a keresőmotorokkal, vagy a TripAdvisorhoz hasonló utazási oldalakon (22%) keres ajánlatokat, de sokan ezeket használjuk az úticélról való információk összegyűjtésére is (25%). 

 

A utazás tervezésekor ugyancsak fontos lépés, hogy megtaláljuk a leggyorsabb és legbiztonságosabb közlekedési eszközt, amellyel eljuthatunk a szálláshelyre. A közép- és kelet-európai utazók között a legnépszerűbb közlekedési eszköz autó. A magyarok 69%-a, a csehek 58%-a, a görögök 49%-a és a lengyelek 58%-a választja az utazás ezen formáját. A magyar turisták 12%-a utazik repülővel és 14%-a vonattal. Az internet nagy szerepet kap a repülővel történő utazás során is. A légitársaság kiválasztásában a magyarok 62%-ának a legfontosabb szempont az ár. A második legfontosabb tényező, hogy mennyire kedvező egy légitársaság poggyászkezelési politikája (27%), míg a választás szempontjából a magyarok 21%-a találta fontosnak a légitársaságok ajánlatai között kereső oldalakat és az online értékeléseket.

 

Az internet a legjobb barátunk nem csak az nyaralás megkezdése előtt, hanem az ott-tartózkodás idején is. A magyarok 87%-a, a lengyelek és a görögök 95%-a, a cseheknek pedig 83%-a használja az internetet az utazás során. A nyaralás alatt is szeretjük megnézni a közösségi média oldalakat (a magyarok 48%-a, a görögök 60%-a, a lengyelek 63%-a, a csehek 39%-a), de térképekre (a magyarok 71%-a), munkával kapcsolatos kérdésekre (ezt a görögök teszik meg a leggyakrabban – 33%) is gyakran rákeresünk, továbbá vásárolunk is. A vásárlás a magyaroknál a negyedik legfontosabb kategória (22%).  

 

"Az turizmus az egyike azoknak az iparágaknak, ahol az internetnek köszönhetően a legtöbb új megoldás született. Néhány évvel ezelőtt fogtuk a térképet, kiszámoltuk a távolságot, és gyakran a barátaink tóparti, vagy hegyekben lévő nyaralójában töltöttük a szabadságunkat. Ma a geolokációk kereshetőségével (például TripAdvisoron, vagy az Instagramon) a lehetőségek végtelen tárháza áll rendelkezésünkre. A helyszínen készült fotók alapján például összehasonlíthatjuk az adott helyet a brosúrákban található, gyakran feljavított képekkel. Az Airbnb segítségével lefoglalhatjuk a megfelelő szálláshelyet és a repülőjegyet is a lehető legjobb áron tudjuk megvásárolni - mondta el Matt Komorowski, a PayPal közép- és kelet-európai régióért felelős ügyvezető igazgatója. „Az internet segítségével annyira gyorsan vásárolhatunk, vagy foglalhatunk, hogy akár az utazás közben is könnyedén megváltoztathatjuk terveinket. A PayPal One Touch szolgáltatásával mindez egyetlen kattintást igényel. Ugyanakkor a PayPallel fizetett utazási kiadásokra - már a jegyekre is - érvényes a PayPal Buyer Protection (PayPal Vásárlóvédelem). Amennyiben valami véletlenül rosszul sül el a régóta várt nyaraláson, ránk mindig lehet számítani.”

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50