Feltörekvő magyar startupok lépnek a kivonuló Uber helyébe

Itthon is egyre népszerűbbek a megosztás alapú szolgáltatások

forrás: Prím Online, 2016. július 25. 12:40

Az Uber ugyan nemrégiben felfüggesztette magyarországi szolgáltatását, azonban a cég által képviselt megosztás alapú üzleti modell itthon is egyre inkább virágzik. Tőlünk nyugatra a nyaralásunk alatti kutyafelügyelettől kezdve, a saját bicikli- vagy autó bérbeadáson át már számos problémára van közösségi megoldás. Hazánkban a paletta még nem ennyire színes, de néhány magyar startup már elég komoly sikereket ért el ezen a területen. 

A sharing economy (magyarul megosztás alapú gazdaság) kifejezés kezd beépülni a mindennapi szókészletbe. Ami nem véletlen, hiszen az olyan globális óriások, mint az Uber, vagy az Airbnb hazánkban is meghonosították az Nyugat-Európában és az USA-ban már dübörgő internet alapú üzleti modellt.

 

A megosztáson alapuló bizniszek lényege, hogy szakítva a hagyományos cégek működési gyakorlatával, kisvállalkozókat szerveznek közösségbe, akiknek a szolgáltatását online közvetítik a felhasználók, „ügyfelek” felé. 

 

Hazánkban is egyre népszerűbb

Az Uber felhasználói oldalról hatalmas siker volt itthon, és hasonlóan népszerű az Airbnb is. Vannak azonban Magyarországról induló startupok is, melyek szintén egyre nagyobb eredményeket érnek el. Az egyik legismertebb ilyen cég a Rendi, mely online közvetít takarítási szolgáltatást, egyelőre Budapesten, Szegeden, Győrben, és Debrecenben. A startup a közlemúltban komoly tőkeinjekciót is kapott, a Conor Seed Capital Kockázati Tőkealap közel 50 millió forintot fektetett a cégbe. A havi több száz megbízást teljesítő Rendi idén ősszel megkezdi a nemzetközi terjeszkedést is. 

 

Szintén kapott már befektetést a Neatly, mely ruhatisztítást és vasalást közvetít a neten keresztül – egyelőre a fővárosban. A Prosperitás Tőkealaptól kapott közel 50 millió forinttal a startup ugyancsak a külföldi piacokra tart, a közeljövőben indulnak el első körben Bécsben, Ausztriában.

 

Velük szemben friss cég az EZ Expressz, mely közösségi futárszolgáltatást kínál, tehát a futárok az Uber sofőrökhöz hasonlóan saját autóval, kisvállalkozóként, online megrendelésre fuvaroznak. A futárcég jövőre már szintén a nemzetközi piacra lépne.

 

 

Érdekes hazai kezdeményezés még a Yummber, mellyel akár a szomszéd nénihez is beugorhatunk ebédelni, illetve mi magunk is megoszthatjuk főztünket másokkal. A BeeRides platformjával pedig a repülőtéren leparkolt autónkat adhatjuk bérbe, arra az időre, amíg mi külföldön tartózkodunk. 

 

Kutyák „bébiszittelésétől” a kisebb otthoni munkákig

Külföldön – főleg tőlünk nyugatra – igazán változatos a kínálat a különböző sharing economy cégekből. Az Uber mellett ott a Lyft, vagy a Taxify, melyek szintén fuvarmegosztásra specializálódtak. A TaskRabbit-en olyan kisebb otthoni, vagy ház körüli munkákra lehet jelentkezőket találni, mint például költözés, bútorok mozgatása, összeszerelése, vagy bevásárlás. Nyaralni mennénk, de nem tudjuk elhelyezni kutyusunkat? A DogVacay erre kínál megoldást: az oldalon olyan „bébiszittert” kereshetünk, aki a vakáció idején otthonában gondoskodik kedvencünkről. A saját gépkocsi bérbeadása is felfutóban van, ilyen cég például a Turo. De van már megoldás arra is, hogy egymásnak adjunk ellenőrzött keretek között kölcsönt, ezt kínálja a Lendingclub, vagy eladjuk használt ruháinkat, erre fejlesztett platformot a Poshmark. 

 

2025-re közel 600 milliárd eurós üzlet lehet

A sharing economy szolgáltatások hatalmas jövő előtt állnak, ezt támasztotta alá legutóbb a PwC tanulmánya is. Az előrejelzés szerint a tavalyi 28,1 milliárd euróról több mint hússzorosára, 570 milliárd euróra emelkedhet 2025-re a megosztáson alapuló cégek forgalma. Az öt legfontosabb területet pedig a közösségi finanszírozás, a közösségi alapú szállásmegosztás, a személyszállítás, illetve az on-demand háztartási- és szakmai szolgáltatások jelentik.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05