A hazai társadalom felkészült a digitális szolgáltatások használatára

forrás: Prím Online, 2016. július 26. 12:25

A World Economic Forum nemrégiben közzétette a Cisco támogatásával készült Global Information Technology Report 2016 elnevezésű jelentését, amelynek témája az innováció a digitális gazdaságban.

A jelentés összesen 139 országot rangsorol aszerint, hogy milyen mértékben használják az informatikai és kommunikációs technológiákat a versenyképesség és az innováció növelésére, és mennyire állnak készen a digitalizáció kínálta lehetőségek kihasználására (Networked Readiness Index - NRI). Magyarország idén három helyet előre lépve az 50. helyen áll. A technológia használatát tekintve a lakosság körében a legjobb a helyzet, itt Magyarország a 41. helyen áll. A digitális technológiák használata az üzleti és a közszférában ugyanakkor jelentősen alacsonyabb értéket mutat (73., illetve 70. hely). Az infokommunikációs technológiák gazdasági hatása tekintetében Magyarország a 36. helyen áll. Ez a mutató a versenyképesség, az innováció és a tudásalapú gazdaság irányába való elmozdulást jelzi. A jelentés a technológia társadalomra gyakorolt hatását is vizsgálja, mindenekelőtt az elektronikus szolgáltatások helyzetét, az úgynevezett e-részvételt és az ICT oktatásban betöltött szerepét. Ebben a kategóriában Magyarország a 64. helyet foglalja el.

 

Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója szerint: „A jelentésben szereplő Networked Readiness Index eredményei azt mutatják, hogy a hazai társadalom felkészült a digitális szolgáltatások használatára. Az egyéni felhasználók körében az informatika elterjedésének aránya és a digitális technológiák használata magas. Bár az üzleti szektorban, vagy a közszférában ez az arány lényegesen alacsonyabb, a technológia gazdasági hatása már így is igen jelentős. Ez azt mutatja, hogy a folyamat elindult, de a társadalom egészében még nem érezni ennek hatását. A digitalzáció három alappillére az oktatás, a digitális infrastruktúra és az innovációt serkentő környezet. Ha ezeknek a területek támogatására, fejlesztésére jobban odafigyelünk, akkor lényegesen jobban ki tudjuk használni a digitalizáció kínálta előnyöket.”

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05