Logmein összeolvad a Citrix GoToval

forrás: Prím Online, 2016. július 28. 07:25

A LogMeIn, Inc.  és a Citrix Systems, Inc.  a bejelentette, hogy a két vállalat végleges összeolvadási megállapodást kötött, melynek során a LogMeIn a Citrix GoTo ágával egyesül egy Reverse Morris Trust pénzügyi művelet eredményeként.

A tranzakció értéke megközelítőleg 1,8 milliárd dollár (512,5 milliárd forint), a kibocsátandó részvények és a LogMeIn 2016. július 25-i 65,31 dolláros záró ára alapján. A tranzakció, melyet a Citrix és a LogMeIn igazgatótanácsai egyhangúan jóváhagytak, várhatóan adómentes lesz a Citrix és részvényesei számára az amerikai államközi jövedelemadó miatt. Az egyesített vállalat bevétele várhatóan meghaladja az 1 milliárd dollárt, több mint kétmillió vásárlóval a világ gyakorlatilag minden országában. A tranzakció végrehajtásával az egyesített vállalat a várakozások szerint a Citrix és a LogMeIn részvényesei javára az első év lezárásáig 65 millió kivetített értékű költségszinergiát ér el, és a második évben ez az érték meghaladja a 100 millió dollárt.

 

 

Az egyesülés tapasztalt innovátorokat hoz össze, akik hisznek abban, hogy az emberek egyszerűbben is kapcsolódhatnak vásárlóikhoz, kollégáikhoz, és a körülöttük levő világhoz. A GoTo termékcsalád a kis- és középvállalkozások számára nyújt együttműködési kommunikációs megoldásokat, és a márkanév világszerte ismert az olyan vezető termékek által, mint például a GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper és az OpenVoice. A LogMeIn, amely a felhő alapú kapcsolódás egyik vezető szolgáltatója, rövid idő alatt több millió felhasználót és többezer vezető vállalatot vonzott népszerű termékeivel, melyek többek között a join.me, LastPass, LogMeIn Rescue és a BoldChat néven ismertek.

 

Bill Wagner, a LogMeIn elnök-vezérigazgatója, aki elnökként és vezérigazgatóként vezeti majd az egyesített vállalatot, így nyilatkozott: „Rendkívül izgatottan várjuk az összeolvadást, amely vásárlóink, embereink és részvényeseink számára is határozottan előnyös. Mindkét vállalatban profi munkatársak dolgoznak, akik elkötelezték magukat a könnyen használható szoftver fejlesztése mellett, amelynek segítségével könnyebben kapcsolatba léphetünk az emberekkel, eszközökkel, applikációkkal és termékekkel. Az egyesült vállalat megnövekedett mérete hozzásegít az innováció felgyorsításához és a részvényeseink számára kedvező pénzügyi eredményeket fog eredményezni.”

 

Kirill Tatarinov, a Citrix elnöke és vezérigazgatója így fogalmazott: „Hiszünk abban, hogy ez az egyesülés minden fél számára előnyös. A LogMeIn és a GoTo közös célja innovatív megoldások kidolgozása, melyek a vásárlók elvárásainak meghaladásával nagymértékben leegyszerűsítik az üzleti és a személyes kommunikációt. Mivel már dolgoztunk a GoTo leválásán, az átállás az üzlet szempontjából várhatóan zökkenőmentesen lezajlik. A Citrix szempontjából a művelet révén tovább javíthatjuk piaci helyzetünket, működésünk hatékonyságát, és felgyorsíthatjuk stratégiánk megvalósítását annak érdekében, hogy a világ legjobb integrált technológiai szolgáltatásait nyújtsuk.”

 

„Nagyra becsüljük Billt, a LogMeIn csapatát, és a vállalat elkötelezettségét a fantasztikus termékek kidolgozása iránt, amelyek leegyszerűsítik az emberek kapcsolódását”, mondta Bob Calderoni, a Citrix ügyvezető elnöke. „Amikor novemberben bejelentettük, hogy tervezzük a GoTo termékcsalád leválását, hangsúlyoztuk az értékteremtés lehetőségét részvényeseinknek. Hiszünk abban, hogy az összeolvadás felgyorsítja a folyamatokat, tovább növelve a Citrix értéket részvényesei körében. Szeretnék köszönetet mondani Chris Hylennek, a GoTo vállalat rangidős alelnökének és általános igazgatójának is, aki csapatával együtt a GoTo-t a folyamatos növekedés és siker útjára állítja a Citrixből való kiválása után.”

 

 

Stratégiai működési elv

  • Vezető SaaS vállalat változatos termékportfólióval – Mindkét vállalat hiánypótló erősségekkel bír az adott termékcsaládon belül, jobb tapasztalatokat és megoldásokat eredményezve vásárlóink számára. Továbbá, az egyesített cég nagyobb mérete és stabilitása lehetővé teszi a vállalatok felgyorsított növekedését, beleértve a felhő alapú telefonálást és identitást, valamint a tárgyak internetét. 
  • A nagyobb méret által támogatott közös innovációs fókusz – Az összefonódás a vásárlók előtt álló kihívások szolgálatában egyesíti a vállalatok erőforrásait, amelyek olyan a világban zajló folyamatokra reflektálnak, mint a munkaerő mobilitása, a felhő alapú alkalmazások gyors átvétele, és a kapcsolódó termékek elburjánzása. 
  • Egy tehetséges csapat ragadja meg a növekedési lehetőséget – Mindkét vállalat elkötelezett a legnagyobb tehetségeinek megtartása iránt, az új cégnek tapasztalt vezetői gárdája lesz, akik bizonyítottan teljesítettek a növekedés, innováció és részvényesi érték ösztönzése terén. Az egyesített vállalat bizottsága a LogMeIn és a Citrix tapasztalt igazgatóiból áll majd össze, akik elkötelezettek a vásárlók igényeinek kielégítése és a részvényesek számára történő értékteremtés iránt.
  • Jelentős pénzügyi profil, amely hosszú távon ösztönzi a részvényesi értéket – A részvényesek várhatóan haszonra tesznek szert a szinergia kihasználásának eredményeképpen létrejövő jelentős szabad pénzforgalomból, és az egyesített vállalat mérete lehetővé teszi, hogy hosszú távon hatékonyabbá tegyük a működést, így folyamatosan javítva a vállalat pénzügyi profilját.

 

A tranzakció pénzügyi haszna 

Az egyesített vállalat erős pénzügyi profillal rendelkezik majd, amely a következőket tartalmazza:

  • Több mint 1 milliárd dollár értékű pro forma bevétel
  • Korrigált pro forma EBITDA tőkeáttét megközelítőleg 35%-ban, a 65 millió dollár  kivetített értékű költségszinergiákat követően
  • Több mint 250 millió dollár pro forma szabad pénzforgalom (az első évi kivetített értékű költségszinergiák után)
  • Várhatóan 35% fölötti pro forma szabad pénzforgalomnövekedés a LogMeInhez önálló pénzforgalomnövekedéséhez képest (az első évi kivetített értékű költségszinergiák után)

 

Az egyesített vállalat várhatóan két év alatt több mint 100 millió dollár kivetített értékű költségszinergiát valósít meg a zárás után.

 

Vezetés, irányítás és székhely

Bill Wagner a LogMeIntől megtartja elnök-vezérigazgatói posztját, és a LogMeIntől Ed Herdiech lesz a pénzügyi főigazgató. A tervek szerint a GoTo vezetői gárdájának néhány tagja is csatlakozik az egyesített vállalathoz. A vállalat székhelye Bostonban lesz.

A zárást követően az egyesített vállalat igazgatótanácsa kilenc igazgatóból áll majd: a LogMeIn öt jelenlegi igazgatójából, és a Citrix négy igazgatójelöltjéből. A Citrix igazgatójelöltjei bizonyított szakértelemmel rendelkeznek a működési hatékonyság ösztönzése terén, és köztük van a Citrix három igazgatója, Bob Calderoni, Jesse Cohn és Peter Sacripanti, valamint David Henshall, a Citrix ügyvezető és pénzügyi főtisztviselője. Michael Simon, a LogMeIn korábbi vezérigazgatója, és jelenleg az igazgatóság elnöke megtartja pozícióját az egyesített vállalat igazgatóságának elnökeként. Bill Wagner szintén megtartja igazgatósági helyét. A LogMeIn további három igazgatóját később nevezik ki. 

 

A tranzakció részletei

A LogMeIn és a Citrix GoTo termékcsaládjának egyesítése a Reverse Morris Trust (RMT) tranzakció útján jön létre, amelynek értelmében a Citrix egy teljes tulajdonban levő leányvállalatot, a GetGo-t hozta létre, a GoTo háttereként. Ezt a leányvállalatot a Citrix részvényeseinek spin-off vagy split-off tranzakción keresztül adja el. Közvetlenül ezt követően a GetGo leányvállalat egyesül a LogMeIn egy teljes tulajdonban levő leányvállalatával, úgy, hogy a GetGo él tovább a LogMeIn teljes tulajdonú leányvállalataként. Az egyesülés eredményeképpen a Citrix tőketulajdonosai összesen 27,6 millió LogMeIn részvényhez jutnak, a higított érték alapján. Az RMT szerkezetben a tranzakció adómentes lesz a Citrix és részvényesei számára az amerikai államközi jövedelemadó miatt. A tranzakciót követően azonnal a Citrix részvényesei az egyesített vállalat forgalomban levő részvényeinek megközelítőleg 50,1 %-át birtokolják a higított érték alapján, míg a meglévő LogMeIn részvényesek az egyesített vállalatnak megközelítőleg 49,9%-át birtokolják a higított érték alapján.

 

Annak, hogy a LogMeIn a tranzakció kapcsán részvényeket bocsásson ki, előfeltétele a LogMeIn részvényeseinek beleegyezése, és a tranzakció függ bizonyos kötelező jóváhagyásoktól és egyéb szabályszerű zárási feltételektől, beleértve a jogtanácsosi véleményt a javasolt tranzakció adómentességével kapcsolatban. A végleges megállapodás kapcsán Michael Simon, a LogMeIn igazgatóságának elnöke, aki jelenleg a LogMeIn részvények több mint 3%-ának tulajdonosa, beleegyezett, hogy a tranzakció javára szavaz. A tranzakció zárása várhatóan 2017 első negyedében lesz.

 

A tranzakció jóváhagyása kapcsán 2016. július 26-án a LogMeIn igazgatósága meghatározott egy speciális pénzbeli osztalékot törzsrészvényenként 0,5 dollár értékben. Ezt az osztalékot 2016. augusztus 26-án fizetik ki a 2016. augusztus 8-i dátum szerint bejegyzett részvényeseknek. A LogMeInnek jelenleg megközelítőleg 25,3 millió törzsrészvényben forgalomban levő részvénye van. A végleges megállapodásnak megfelelően a vállalat bejelentette, hogy jelenleg a törzsrészvényben levő részvényenként további 0,5 dollár osztalékot tervez megállapítani a tranzakció végrehajtása előtt, és a tranzakció végrehajtásának sikeres befejezése esetén egy további végső 0,5 dollár értékű osztalékot, a befejezés napjának környékén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05