Cél az okos gyártás: együttműködik a Huawei és a Wanhua-BorsodChem

Régiós megállapodás az éltechnológiákban jártas cégek között

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 1. 08:11

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Wanhua-BorsodChem, a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalata a Huawei Technologies-zal, a világ egyik legnagyobb infokommunikációs megoldásszállítójával.

A Wanhua csoport bejelentette, hogy a minél modernebb technológiával történő, regionális gyártása, működése fejlesztésére Magyarországon hozza létre infokommunikációs központját, s ebben számít a Huaweire.  A megállapodás szerint ugyanis a Huawei támogatja a Wanhua-BorsodChem-et annak érdekében, hogy a vegyipari vállalat elérje stratégiai céljait az okos gyártás, az M2M kommunikáció és gyártó-infrastruktúra felhő-alapúvá fejlesztésének területein, regionális és nemzeti szinten egyaránt. A közös megállapodás keretein belül továbbá mindkét vállalat kifejezte azon szándékát, hogy minél több helyi munkaerő és helyi beszállító segítségével támogassák az országok és regionális tehetségek képességeit és adottságait.

 

A Wanhua-BorsodChem vegyipari csoport Magyarország legnagyobb, míg a Huawei Technologies Magyarország második legnagyobb kínai befektetője, évek óta együttesen közel 5 ezer embernek biztosítanak munkát itthon. Mindkét csoport a legfejlettebb technológiát – vegyipari és infokommunikáció - képviseli iparágában. A két vállalat az okosgyártás alapjáról, a felhő-számítástechnika alapú, technológiai együttműködésről írt ma alá megállapodást Budapesten Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Chen Xiaojun, a Kínai Népköztársaság Követségének Charge d’Affairs-jének (megbízott ügyvivő) jelenlétében. 

 

Az együttműködésről szóló dokumentumot a Wanhua-BorsodChem részéről Ding Jiansheng, a csoport vezérigazgatója, a Huawei Technologies Hungary részéről Zheng Weifeng, vezérigazgató írta alá ünnepélyes keretek között. 

 

Zheng Weifeng

„Nagy megtiszteltetés számunkra ennek a stratégiai együttműködési megállapodásnak az aláírása a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalatával a Wanhua-BorsodChemmel.” – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója az ünnepségen. „Úgy véljük ez egy fontos mérföldkő a fejlesztések területén mindkét fél számára. Az elkövetkező években a Huawei és a  Wanhua-BorsodChem szorosan együttműködik az infokommunikációs technológia (IKT)  területén, beleértve az adatközpontok létrehozását, a felhő alapú architektúrát, a rugalmasan konfigurálható szerverparkot. A Huawei csúcsvonalbeli termékeket és megoldásokat fog biztosítani a Wanhua-BorsodChem számára annak érdekében, hogy fontos lépéseket tegyenek az intelligens gyártás területén, és közösen elérjék üzleti fejlődési céljaikat.”

 

Ding Jiansheng

A Wanhua-BorsodChem részéről Ding Jiansheng, a csoport vezérigazgatója elmondta: "A Wanhua a régió legnagyobb kínai befektetője. A Huawei-t választotta, hogy létrehozza a magyarországi székhelyű, európai információs központját, amelynek célja, hogy a gyártásával, működésével kapcsolatos adatokat összegyűjtsék, tárolják, s strukturált elemzéssel optimalizálni tudják a Wanhua üzemeinek és az ellátói hálózatainak hatékonyságát. Ezzel növelhessék a cég nemzetközi versenyképességét, biztosítsák a hosszú távú fenntartható fejlődését. A két cég együttműködése egy erőteljes kombináció, amely kölcsönös segítségen, közös munkán és a mindkét fél számára előnyös kollaboráción alapul."

 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: "A keleti nyitás nemcsak azt célozza, hogy minél több terméket tudjunk eladni a világ azon felén, hanem azt a felismerést is jelenti, hogy jelentősen megváltozott a világban a tőke mozgásának iránya. Korábban nyugati vállalatok keresték az olcsóbb munkaerőt és helyezték ki keleten, most viszont megjelent a tőke keletről való áramlása a nyugati világba. A fejlett keleti vállalatok egyre sikeresebbek a keleti piacon és költségeik, logisztikai költségeik csökkentésére helyezik Európába termelői kapacitásukat. Ezért a Kormánynak az a célkitűzése, hogy ha keleti vállalatok európai gyártókapacitást akarnak létrehozni, akkor Magyarországban gondolkozzanak." 

 

Az okos gyártás, amely átalakítja az eddig ismert hagyományos ipari folyamatokat

Az információs társadalomban a digitális összekötöttség az élet minden szegmensére kiterjed. A jövőben a gyártási szektorban is infokommunikációs technológiai (IKT) rendszerek fogják majd át az eljárásokat. Ezzel megvalósítják majd a gép és gép közötti kommunikációt, amelynek köszönhetően a gyártók felgyorsíthatják és automatizálhatják gyártási folyamataikat, rugalmasabbá és hatékonyabbá, így fenntarthatóbbá tehetik azokat. Ez a ’’smart manufacture’’ vagy okos gyártás, amelynek alapfeltétele egy jobban összekapcsolt világ.

 

A két világcég jelen megállapodása ezért a piaci szereplők, azaz a vállalkozások, gyárak és cégek egyik legkihívóbb problémájáról, a digitális átalakulásról szól. A vállalkozások a hagyományos termelő (gyártó) és szolgáltató vállalatok, munkahelyek ’’okos’’, azaz digitális átalakításával jobban meg tudnak majd felelni a vásárlói elvárásoknak, így optimalizálni tudják az üzemeik és az ellátói hálózataik hatékonyságát is. 

 

A gyártás, vállalati működés során rengeteg információ keletkezik, amelyeket a cégek szigetszerűen tárolnak. A korszerű vállalkozások elkezdtek befektetni a magas fokon automatizált és IKT-irányítású termelésbe, hogy összekapcsolják a gyűjtött információkat és feldolgozzák a Big Data-ban - azaz az adat-dömpingben – rejlő, levonható tapasztalatokat. Ez a fajta információgyártás, tárolás, következtetés lehetővé teszi, hogy az adott vállalat egy magas produktivitású innovációs központtá váljon, jobban beossza forrásait, csökkentse fogyasztását és környezetkímélővé váljon, növelje a foglalkoztatottságot, a szélessávú internet-használatot és nagyobb perspektívából a nemzetgazdasági növekedést.

 

Az okosgyártás modell elég rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen a nemzetközi fogyasztói követeléseknek és gyors életet vigyen újdonságokba, például az elektromos meghajtású autókba vagy más fontos változásokba. A digitálisan átalakult gyárakat gyorsabban lehet újraprogramozni, gyorsabban tudják piacra vinni a mai és a következő generációs termékek – akár kismennyiségű - testreszabását. 

 

Az okos gyártás az információ, a technológia és az emberi találékonyság párosításával hamar forradalmasítja a gyártási intelligencia fejlődését és használatát az üzlet minden területén. Alapjaiban változtatja meg azt, hogyan találjuk fel, gyártjuk, szállítjuk és árusítjuk a termékeket. Lehetővé teszi a személyre szabott, rendkívül egyedi, alacsony példányszámú gyártást, kevés költséggel. Ez növeli a munkások biztonságát, könnyít az alkalmazottak fizikai terhelésén és védi a környezetet a szennyezőanyag kibocsátástól a kockázatmentes gyártás lehetővé tételével.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50