Óbudai Egyetem - IT Evolúció Kiállítás

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 5. 12:37

Az információ-technológiában megfigyelhető gyorsuló fejlődés a legnagyszerűbb és legdrágább berendezéseket is évek alatt elavulttá, használhatatlanná, ezért feleslegessé teszi. A tárgyak sorsa megpecsételődik, így a tudatos értékmentő munka nélkül a bennük megtestesülő számtalan ötlet és nagyszerű forma technikai dinoszaurusszá válik, és eltűnik.

Dr. Kutor László az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának docense egész életében megszállott gyűjtője volt ezeknek az információtechnológiai eszközöknek. Küldetésének tekintette több mint 45 éves pályafutása során, hogy összegyűjtse, megőrizze és bemutassa a számolástechnika, az elektronika, az adattárolás és az elektronikus kommunikáció meghatározó elemeit és az elemek evolúcióját a jövő mérnökei és minden érdeklődő számára. Kiállításának megnyitójára egy életen át készült, melyre végül 2016. augusztus 2-án több mint 200 érdeklődő részvételével került sor az Óbudai Egyetemen.

 

A megnyitóra érkező vendégeket elsőként Dr. Gáti József megbízott kancellár köszöntötte, átadva Dr. Réger Mihály rektor üdvözletét is. Dicsérte Kutor tanár úr lankadatlan kitartását, mellyel valósággá váltotta régi álmát és egyben megköszönte a sok segítséget azoknak, akik hozzájárultak a gyűjtemény teljessé tételéhez. A kiállítás pontosan tükrözi az Óbudai Egyetem hitvallását: „Tradíciók ápolása és az innovációk folyamatos keresése, kutatása. Egyetemünk számos nagy múltú elődintézményei éppen ezeknek a tradícióknak a lefektetésében játszottak kulcsszerepet, melyeket sikeresen tovább visznek a jelenkor hallgatóinak mérnöki innovációi: többek között a RECCS tésztahídépítő versenyzők, a Széchenyi verseny, a Shell Eco-marathon, a Pneumobil konstruktőrei és a PLC verseny résztvevői.”

 

Dr. Tick József innovációs főigazgató, akit a megnyitót megelőzően választottak meg a leköszönő Kutor tanár urat követve az Informatikatörténeti Fórum (ITF) elnökének, örvendezését fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek a megnyitóra. A főigazgató úr az egyetem szenátusának nevében, tanítás terén és az egyetem érdekében kifejtett eredményes és fáradhatatlan munkájáért címzetes egyetemi tanári címet adott át Dr. Kutor Lászlónak.

 

Kifejtette, hogy az „Óbudai Egyetem missziója a „képzés a tudományon keresztül” gondolatra (Humboldt „Bildung durch Wissenschaft”) alapszik, ugyanis a felsőfokú oktatásnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie és mindig erőteljesen merítenie kell a legújabb tudományos eredményekből. A kutatás eltolódik az innováció, az oktatás az élethosszig tartó tanulás irányába. A modern társadalmak és gazdaságok akkor tudnak lépést tartani a világ élvonalával, ha a nyers erőforrások és K+F projektek kiaknázása mellett, a high-tech technológiák alkalmazását is át tudják vinni egy innováció hajtotta gazdasági modell formájára. Ebben a mérnöki képzésekben és kutatásokban jeleskedő intézményeknek, így az Óbudai Egyetemnek is nagy felelőssége van, ez szerepel az Egyetemi Kutatási és Innovációs Központ létrehozásában és az Intézményfejlesztési Terv 2020-ig tartó fejlesztési programjában is. A kiállítás abban segíti ezt a célt, hogy az innovációs eredményeket közel hozzuk az emberekhez, az innovációs gondolkodásmódot megfoghatóvá tesszük számukra.”

 

 

A köszöntő beszédek előtt és után Orosz Zoltán eMeRTon-, és Artisjus-díjjal kitüntetett harmonikaművész előadásával szórakoztatta a részvevőket.

 

A kiállítás ünnepélyes megnyitására ezt követően került sor. Dr. habil Molnár András, a Neumann János Informatikai Kar dékánja is üdvözölte az érdeklődőket, beszédében elmondta, hogy a tárlat megnyitása óriási lépést jelent a kar életében, amely Kutor tanár úr kitartása nélkül nem jöhetett volna létre. A kiállítás betekintést nyújt a számítástechnika fejlődésébe, mely folyamatot megértve teljes képet kaphatunk a mai kor vívmányainak a működéséről, hiánypótló tudásként szolgálva a Kar hallgatói számára.

 

Végül Kutor Tanár úr tárlatvezetése során bemutatta a kiállítás legizgalmasabb tárgyait, a hozzájuk kapcsolódó történeteket, érdekességeket, melyeknek ötletgazdagsága és kidolgozása gyakran iparművészeti műtárgy minőségű. Kitért a feltalálókra, a működési elvekre, az első megvalósításokra, az alkalmazási körökre, valamint - amennyiben ismert - a tárgyak készítőjére is. A legkorábbi technikáktól a legújabb technikákig áttekintette a fejlődést és e sorban számos meghatározó „elsőt és utolsót”, kuriózumot is bemutatott. A kiállításon most már láthatóak az első és utolsó mechanikus számolóeszközökből, az elektronikát működtető elemeiből (elektroncsövekből, tranzisztorokból, integrált áramkörökből, mikroprocesszorokból), az adattárolókból, és mobiltelefononból főbb típusok, Szentgyörgyi Albert viaszhengeres diktafonjai és a Philae űrszonda vezérlő processzorai is.

 

Elmondása szerint a múlt és jövő szerencsés találkozása, hogy a technikatörténet tárgyait egy műszaki egyetemen, olyan helyen állítják ki, ahol a jövő mérnökei tanulnak. 

 

A kiállítás állandó jellegű, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának aulájában díjmentesen tekinthető meg, az alábbi nyitva tartás szerint:

Aug. 19-ig H-P: 6.00-20.00

Aug. 19. után H-P: 6.00-22.00

Helyszín: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05