Az ABB felmérése szerint az eszközgazdálkodás egyre fontosabb szerepet játszik a vasúti ágazatban

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 16. 15:54

Az ABB a vasúti ágazat felső vezetőinek bevonásával készített globális felmérése azt mutatja, hogy az információtechnológia (IT) és az üzemeltetés-technológia (OT) rendszerek egyre nagyobb fokú integrálása kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú tervezésben.

Az ABB megközelítőleg 200, nagy vasút-üzemeltető cég felső vezetőjének bevonásával készített globális felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy látja: az információtechnológia (IT) és az üzemeltetés-technológia (OT) integrálásával támogatott eszközgazdálkodás a vállalatuknál jelentősen hozzájárul a pénzügyi és az üzemeltetési célok teljesítéséhez. Mintegy 88 százalékuk prioritásnak tekinti az eszközgazdálkodást, míg kétharmaduk úgy véli, hogy az elmúlt 12 évben megnőtt az eszközgazdálkodás fontossága.   

 

A válaszadók többsége azon az állásponton van, hogy az IT- és OT-alkalmazások integrálása hasznos lenne, és elősegítené a vállalaton belül a szakterületek közötti együttműködést, amelyet a válaszadók 75%-a jelenleg problematikusnak tart. Az IT-OT integrálás eszközgazdálkodásra gyakorolt pozitív hatásai között a vezetők a következőket sorolták fel: nagyobb fokú biztonság, nagyobb megbízhatóság, jobb tőkekihasználás, jobb hatásfokú üzemeltetés és karbantartás, a munkaerő magasabb termelékenysége, a szervezet jobb átláthatósága és jobb hosszú távú tervezés. 

 

 

Közel 60% véli úgy, hogy a hosszú távú tőkebefektetési tervezés kiemelten fontos az eszközgazdálkodási törekvéseikben, míg egy negyedük ennek a tervezésnek közepes fontosságot tulajdonít.  A vasút-üzemeltetők jelentősen javíthatnák az ilyen típusú tervezést, ha figyelembe tudnák venni a meglévő eszközeik “egészségi” állapotát, azonban a múltban ez a kihívás megoldatlan maradt.  

 

„Ez ideális felhasználási terület a Dolgok, Szolgáltatások és Emberek Internete (IoTSP) szempontjából: például a több érzékelő és vezeték nélküli kommunikáció olyan naprakész információkat adhat, amelyek jól felhasználhatók az eszközkarbantartás és az eszközpótlás tervezése során” – mondta Massimo Danieli, az Energetikai Hálózatok divízióhoz tartozó energiahálózat-automatizálási üzleti egység vezetője. „A különböző rendszerek és az érdekelt felek csoportjainak összekötésével a szervezetek hatékonyabbak és eredményesebbek lesznek eszközeik fenntartásában, ami nagyobb megbízhatóságot eredményez a végfelhasználók számára is.”         

 

Paul Barness, az egyesült királyságbeli Route Asset Management Team projektmenedzsere az eszközgazdálkodást kulcsfontosságú stratégiai tényezőnek tekinti. „Ha több ezer kilométernyi vasúti pályánk és több százezernyi eszközünk van, mit kell ma tudnom ahhoz, hogy ezeket holnap hatékonyabban üzemeltethessem? Sok összetevőből a hatékony üzemeltetéshez szükséges összkép megalkotásához korlátozottak a képességeink. Nos, ez az a terület, ahol meglátásunk szerint az IT/OT integrálása jelentős előrelépést hoz számunkra.”   

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09