Tovább terjednek a zsarolóvírusokat telepítő trójai programok

Support csalásokkal verik át a felhasználókat az internetes bűnözők

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 24. 15:16

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. Az ESET júliusi listájának új szereplője a Defo, amely az általános észlelési gyűjtőneve az MS-DOS platformon futó kártékony programkódoknak. Az elsősorban zsarolóprogramokat telepítő JS/Danger.ScriptAttachment trójai program terjedési aránya közel duplájára emelkedett az előző havi adatokhoz képest.

Harmadik hónapja őrzi első helyét a JS/Danger.ScriptAttachment trójai, amely igen nagy előfordulási arányt produkált júliusban. A JS/Danger.ScriptAttachment trójai egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsarolóvírusok, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek. A listában szereplő 11.68%-os terjedési arány egészen elképesztő, utoljára talán a Conficker féregnek sikerült ezt elérnie.

 

Megtartotta második helyét a Win32/Bundpil féreg, amely külső adathordozókon terjedve komoly károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról a futtatható, és a biztonsági mentéseket tartalmazó állományokat is törölheti. A különféle kártevők ezzel a zsarolóvírusok kezére játszanak, mivel a helyben tárolt mentési állományok törlése a megsérült, kódolt állományaink egyszerűen visszaállítását akadályozza meg.

 

A júliusi víruslista új szereplője a kilencedik helyezett Defo, amely éppen csak megelőzi az Autorun vírust. A Defo az általános észlelési gyűjtőneve azoknak a kártékony programkódoknak, amelyek az MS-DOS platformon futó vírusokat jelölik.

 

 

Hamis technikai segítséggel verik át a felhasználókat

Az ESET Radar Report új kiadása ezúttal az olyan technikai segítségnyújtáshoz köthető csalásokkal foglalkozik, mint például a Microsoft nevében elkövetett átverések. A jelenség egyre nagyobb méreteket ölt, és elsősorban a gyanútlan, számítógéphez nem értő réteget célozza meg. Az átverés lényege, hogy a gyanútlan áldozat kap egy kéretlen e-mailt vagy egy nemzetközi, illetve rejtett számról érkező telefonhívást - a bűnözők sokszor olyan ismert cégek, mint a Microsoft nevében jelentkeznek -, melyben nem létező technikai hibára figyelmeztetik, majd borsos számlát nyújtanak be a "segítségért". Gyakori forgatókönyv, hogy a "távsegítség" során kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a tapasztalatlan felhasználót, aki ilyenkor vírust, illetve kémprogramot telepít fel saját magának, amin keresztül aztán ellopják személyes adatait. Úgy tűnik, hiába jelent és jelenik meg számos figyelmeztetés, cikk, blogposzt, és összefoglaló a jelenségről, sajnos még mindig sok gyanútlan és hiszékeny felhasználó esik áldozatul az ilyen típusú csalásoknak. 

 

A védekezéshez óvatosnak és biztonságtudatosnak kell lennünk, mindig gondoljuk át a helyzetet, mielőtt bármire is kattintanánk. Legyen mindenhol egyedi és erős jelszavunk, amit rendszeresen változtatunk, ahol lehetőség van rá, ott használjuk a kétfaktoros azonosítási lehetőséget a belépésekhez. Az esetleges számítógépes hibák, rendellenességek javítása olyan kiemelten bizalmi kérdés, amire az ember nem kéretlen ismeretlenek, hanem kizárólag megbízható szakember, vagy leinformálható szerviz segítségét kéri. A váratlan telefonhívások esetén mindig ellenőrizzük le a hívót, illetve ha nincs semmilyen technikai problémánk, ne dőljünk be az ilyen csalási kísérleteknek. 

 

Blogmustra

Az antivirus blog júliusi fontosabb blogposztjai között először arról írtunk, hogy újabb állomásukhoz érkeztek a zsaroló programok. Ezúttal a Microsoft Office 365 felhasználók kerülhettek bajba, ha bedőltek a kéretlen levelekben érkező átverésnek.

 

 

Felmerült az a kérdés is, hogy vajon melyik az a korcsoport, amely az egyik leginkább veszélyeztetett az identity theft, azaz személyiséglopás által? Az Egyesült Királyságban a 30 év alattiak például nagyon jó célpontnak számítanak, a hackerek szívesen támadják őket. A kutatás adatai szerint, a 18-24 éves korosztály hajlamos a legkevésbé biztonsági szoftvereket telepíteni a mobileszközök védelmére, és mindössze 57% gondolkodik valamilyen szinten online adatainak biztonságáról, míg ez az arány a felnőtt lakosság körében 73%.

 

Beszámoltunk arról, hogy az ESET már több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet. Egy érdekes rejtőzködési technika révén a károkozó fájlokat szivárogtatott ki kelet-közép-európai (cseh, szlovák, lengyel, magyar és ukrán) kormányzati, illetve állami intézmények rendszereiből.

 

 

 

Egy másik posztunkban emlékeztünk meg a magyar áldozatot is követelő müncheni terrortámadásról. Mint az utóbb kiderült, az ámokfutó egy lány feltört Facebook profilja mögé bújva igyekezett az interneten "megismert" fiatalokat a közeli McDonald’s éttermébe csalogatni, ahol lövöldözni kezdett. 

 

Végül pedig arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az ESET 8 újabb hamis alkalmazást fedezett fel a Google Play áruházban, amelyek a közösségi felületeken (a legtöbb esetben Instagramon és Snapchaten) található követők számának megnövelését ígérték.

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2016. júliusban a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 27.48%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. JS/Danger.ScriptAttachment trójai 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 11.68% 

Működés: A JS/Danger.ScriptAttachment egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/threat_encyclopaedia/detail/323025

 

02. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 3.93% 

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

03. Win32/Agent.XWT trójai

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 2.32% 

Működés: A Win32/Agent egy gyűjtőneve az olyan kártevőknek, amelyek hátsó ajtót nyitnak a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül különböző rosszindulatú funkciókat valósítanak meg. Jellemző például, hogy a háttérben további kártékony állományokat kísérelnek meg letölteni és a megtámadott rendszeren lefuttatni. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Agent.XWT/description

 

04. HTML/Refresh trójai 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.71% 

Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

 

05. JS/Adware.Agent.L adware

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.67%

Működés: A JS/Adware.Agent.L adware egy olyan alkalmazás, amely kéretlenül különféle reklámokat jelenít meg a felhasználó képernyőjén. Maga az adware más, kártékony program részeként érkezik a számítógépünkre.

Bővebb információ: http://virusradar.com/en/JS_Adware.Agent.L/description

 

06. HTML/ScrInject trójai 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.65% 

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni. 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

07. Win32/Ramnit vírus  

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.20% 

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

08. Win32/Sality vírus 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.18%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

 

09. Defo vírus

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.12% 

Működés: A Defo az általános észlelési gyűjtőneve azoknak a kártékony programkódoknak, amelyek az MS-DOS platformon futó vírusokat jelölik.

Bővebb információ: http://virusradar.com/en/Defo/detail

 

10. INF/Autorun vírus 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.02%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed. 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50