Trend Micro jelentés: 2016 az online zsarolás éve

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 25. 15:06

Ahogyan azt a Trend Micro Incorporated (TYO: 4704; TSE: 4704) korábban megjósolta, az idei évben számtalan új rosszindulatú támadási módszer jelent meg, ezért 2016 az online zsarolás évének bizonyul – derül ki a vállalat nemrégiben közzétett jelentéséből.

A „The Reign of Ransomware” (A zsaroló vírusok uralkodása) című biztonsági összefoglaló elemzés az év első felében megfigyelhető támadások és biztonsági rések alakulását vizsgálja. A dokumentum részletes adatokat közöl a támadások számának növekedésével és azok hatásaival kapcsolatban. Többek között kiderül a jelentésből, hogy 2016 első felében a zsaroló programok terén 172 százalékos növekedés volt tapasztalható, emellett 3 milliárd dolláros kárt okoztak üzleti e-mailes csalásokkal, és összesen közel 500 biztonsági rést fedeztek fel a különféle szoftvereken. 

 

„A zsaroló programok képesek teljesen megbénítani az áldozatul eső szervezeteket. A kiberbűnözők pedig folyamatosan, kreatív módon fejlesztik módszereiket, így a vállalatok sosem tudhatják, mire készüljenek. 2016-ban eddig a zsaroló programok jelentették a legnagyobb fenyegetést, több iparágban is óriási veszteségeket okozva a vállalatoknak. A szervezetek csak többszintű biztonsági stratégia alkalmazásával szállhatnak szembe az ilyen fenyegetésekkel, amelyek bármikor, bármely ponton megkísérelhetik a behatolást a vállalati hálózatokba” – mondta el Raimund Genes, a Trend Micro műszaki igazgatója.

 

 

A 2016-os év első felének adatai alapján a következő trendeket emeli ki a jelentés:

  • A zsarolóvírusok uralják a terepet: 2015-höz képest 2016 első felében 172 százalékkal nőtt az újonnan felbukkant ransomware-családok száma. A különböző változatokat úgy tervezték, hogy a hálózat minden szintjén támadhassanak.
  • A Business E-mail Compromise (BEC – üzleti e-mailekhez kapcsolódó csalás) támadások az egész világon elterjedtek: az FBI 2016-ban eddig több mint 22 000 áldozatot regisztrált, összesen több mint 3 milliárd dolláros veszteséggel. A Trend Micro megállapítása szerint ilyen jellegű támadásokkal leggyakrabban az Egyesült Államokban működő vállalatokat célozzák.
  • Az új biztonsági rések és zsaroló programok gerjesztik az új exploit kiteken keresztüli támadásokat: egyre kevesebbet alkalmazzák az Angler exploit kitet, ami mintegy 50 kiberbűnöző letartóztatásának köszönhető. A helyét azonban más exploit kitek vették át, beleértve olyan új szereplőket, mint például a Rig és a Sundown.
  • Az Adobe Flash és IoT platformokban egyre több biztonsági rést találnak: a Trend Micro és a ZDI több böngészőben és operációs rendszerben fedezett fel jelentős biztonsági réseket, amelyeket a Pwn2Own verseny során azonosítottak.
  • Több iparágban is előfordultak adatszivárgási problémák: az év első felében mind a magán-, mind az állami szektorban történt adatszivárgás, beleértve a Myspace-t és a Verizont, illetve több kórházat és kormányzati szervet egyaránt.
  • A POS (point-of-sale) kártevők újabb változatai növelték a támadások számát: a nemrégiben megjelent FastPoS program különösen hatékony képességekkel rendelkezik a hitelkártyaadatok ellopásához, ami világszerte hatással volt a kis- és középvállalkozásokra. Emellett bemutatkozott a FighterPoS program is, amelynek féregszerű tulajdonságai a hálózatok közötti fertőzést is lehetővé tették.
  • Az exploitok régi sebezhetőségeket is újra támadnak: a Shellshock exploitok elszaporodtak az év első felében, és az elvégzett javítások ellenére minden egyes hónapban új exploitok ezrei jelentek meg. Ez ismét igazolja a virtuális patchelés fontosságát, amely gyorsabb védelmet nyújt a vállalati hálózatok számára az újonnan felfedezett biztonsági résekkel szemben.
  • A kiberbűnözők banki adatokra szakosodott trójai vírusokkal küzdik le az ellenállást: a trójai vírusok – mint például a QAKBOT – megsokszorozták támadásaikat a DYRE készítőinek letartóztatását követően. Ez a változat fontos információkat képes kinyerni, beleértve banki azonosítókat, böngészési szokásokat és egyéb bizalmas felhasználói adatokat.

 

Az év első hat hónapjában összesen 79 új zsarolóprogram-családot azonosítottak, ami több, mint amennyit a 2015-ös évben együttesen találtak. Az új és régi változatok összesítve 209 millió dolláros anyagi veszteséget okoztak a nagyvállalatoknak. A ransomware támadások 2016 első felében az esetek 58 százalékában e-mailen keresztül történtek. 

 

A Trend Micro kutatásai szerint a biztonsági rések és az exploit kitek terén is növekedés és fejlődés volt megfigyelhető. Az Angler használata folyamatosan csökkent, helyébe más exploitok léptek, mint például a Neutrino. Új biztonsági rések és zsaroló programok hozzájárultak ahhoz, hogy az exploit készletek naprakészek és hatékonyak maradhattak. A nem frissített szoftverek továbbra is lehetőséget nyújtanak a támadóknak arra, hogy megfertőzzék a hálózatokat az exploit kiteken keresztül.

 

2016 első felében a Trend Micro 473 biztonsági rést fedezett fel különféle termékekben, ebből 28 az Adobe Flasht, 108 az Advantech Web Accesst érintette, mindez azt mutatja, hogy a cég kutatócsoportjainak munkája számos területet lefed. 

 

„Egy hazai vállalatnak ugyanúgy fel kell készülnie minden fenyegetés kivédésére, mint bármely más vállalatnak a világ bármely pontján. Napjainkban egy-egy újfajta támadási módszer pillanatok alatt képes elterjedni a kiberbűnözők körében világszerte. A Trend Micro megfigyelései szerint ezen a téren napjainkban már egyáltalán nincsenek határok. Igazán hatékony védelmet csak a többszintű biztonsági stratégia nyújt, amely kiterjed az infrastruktúra minden pontjára, beleértve a végpontokat, szervereket és hálózatokat egyaránt” – foglalta össze Bárány Zsolt, a Trend Micro Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50