A középfokú, technikusi képzés segítheti az informatikushiány megoldását

A Cisco Hálózati Akadémia programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftvert használják majd a diákok a 2017-es szakmai informatikai érettségin

forrás: Prím Online, 2016. október 10. 09:54

A digitális transzformáció az üzleti élet és a társadalom minden szegletére kihat, kérdés azonban, hogyan tud lépést tartani vele az oktatás, amely a digitalizáció egyik alappillére. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az elmúlt évtizedben csökkent. Jelenleg 22 000 informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. 

A probléma megoldásában jelentős részt vállal a Cisco Hálózati Akadémia is, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy oktatási programmal segítse a jövő szakembereinek felkészítését. A szakképzési kerettanterv megújításának részeként a 2017-es szakmai informatikai érettségi szoftverlistája az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftvert jelölte ki a hálózati vizsgához. 

 

Informatikushiány a munkaerőpiacon

A becslések szerint a hazai informatikai munkaerőpiacról jelenleg 22 000 informatikus hiányzik. Mivel az IKT szektorban dolgozó informatikusok foglalkoztatása nemzetgazdasági szinten további munkahelyeket generál, a hiányzó informatikusok pótlása további több tízezer főnek jelentene foglalkoztatási lehetőséget. Ennek feltétele azonban a szakemberképzés mennyiségi növelése és minőségi fejlesztése. Az informatikushiány megoldására azonban a felsőoktatás egyedül nem képes. Idén a mérnök-informatikus és programtervező informatikus szakokra első helyen alig ötezren jelentkeztek, miközben az óriási hiány miatt ennek többszörösére lenne szükség. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, és az első helyen jelentkező felvételizők csupán 6-8 százaléka választja az informatikát, és a befejezetlen felsőoktatási képzések aránya is rendkívül magas. Az oktatásban ezért jelenleg az egyik legnagyobb potenciált a középfokú, technikusi képzés jelenti.  

 

„A digitalizáció az üzleti élet és a társadalom egyetlen szegletét sem kerüli el, és minden eddigi trendnél gyorsabban formálhatja át a piacokat. Az IoT (Internet of Things), az automatizáció, illetve a nagy mennyiségű adat (Big Data) elérésében és feldolgozhatóságában rejlő lehetőségek alapjaiban változtatathatják meg a piaci erőviszonyokat. Ahhoz, hogy a vállalatok és intézmények élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel, megfelelően képzett munkaerőre lesz szükségük. Az informatikai oktatás kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális transzformáció során” – mondta Horváth Krisztina a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Cisco Hálózati Akadémia

A Cisco Hálózati Akadémia fontos szerepet játszik a hazai szakemberképzésben. Képzései segítenek az informatikai munkahelyek megszerzésében és a kapcsolati háló kiépítésében, értékes karrierlehetőséghez segítve a hallgatókat. A Cisco 1997-ben hozta létre az Akadémiát, mint olyan non-profit szakképzési programot és hálózatot, amely oktatási intézmények és informatikai vállalatok közötti együttműködés eredményeként valósul meg. Világméretű eLearning programjában jelenleg közel 160 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. 1 millió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme. 

 

 

A Cisco Hálózati Akadémia 1999 óta van jelen Magyarországon. Az utóbbi években a résztvevők száma dinamikusan növekedett, az iskolák pedig széles körűen használják a Cisco által biztosított tananyagokat. Jelenleg 106 oktatási intézmény több mint 10 000 diákja tanul az Akadémia képzésén. Az indulás óta összesen több mint 33 000 diák vett részt a programban. 

 

Cisco-szoftver a 2017-es szakmai informatikai érettségin

Négy éve lezajlott az informatikai szakképzés szakmai megújítása, amelynek során a szakképzési kerettantervbe az informatikai munkaerő-piac elvárásainak megfelelő tartalmak kerültek be.

 

Ennek keretében az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftver fontos szerepet kap a 2017-ben első alkalommal lebonyolításra kerülő szakmai informatika érettségin: a szoftverlista a Cisco programját jelölte ki a hálózati feladatok megoldásához. A Cisco Packet Tracer egy szimulációs program, amivel a diákok akár otthoni körülmények között is gyakorolni tudják a hálózatok kiépítését és a hálózati eszközök beállítását. A programot a Cisco minden szakközépiskola és szakgimnázium részére ingyenesen elérhetővé tette.

 

„Az informatikai szakképzés számára a Cisco nyújtja az egyik legnagyobb támogatást, mivel a Cisco Hálózati Akadémia tananyagait teljes körűen tudják használni a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok. A Cisco Akadémia tananyagával és e-learning környezetével világszínvonalú képzés valósítható meg, amelyet az is bizonyít, hogy a szakmai világversenyekről rendszeresen dobogós helyezéssel hazatérő hazai versenyzők mindegyike a Cisco Hálózati Akadémián alapozta meg tudását” – mondta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

A HTTP Alapítvány támogató központi státuszban a magyarországi Cisco Hálózati Akadémia rendszer központja. A szervezet a piacképes informatikai szaktudás minél szélesebb körben történő elterjesztését tűzte ki célul. Kiemelkedő szakmai munkáját a Cisco idén már másodszor ismerte el a legmagasabb „Premier Plus” minősítéssel. A HTTP Alapítványt a világ 20 legjobb akadémia támogató központja között jegyzik.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05